A la venda a final de mes

Així són les noves Air Jordan 15 i 1KO de Billie Eilish

«Volia tenir una espècie d’oda sentimental a mi mateixa», avança la diva de la generació Z

Així són les noves Air Jordan 15 i 1KO de Billie Eilish

INSTAGRAM

4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No només Rosalía dissenya ‘Nikespardenyes’ per a la totèmica marca del ‘swoosh’. La seva amigaBillie Eilish acaba d’anunciar una col·laboració amb el model que més alegries li ha donat a Nike, les Air Jordan, creades a més glòria de Michael Jordan el 1984. Les de la diva de la generació Z, que es declara fan incondicional de l’estrella de l’NBA, seran dues i portaran per nom Air Jordan 1KO i Air Jordan, a quina més galàctica. A la venda a partir del 27 de setembre, a través de la botiga ‘online’ de l’artista, i del 30 de setembre, a la web de Nike, les vambes compleixen, a més, amb uns dels manaments de la filosofia de la cantant d’‘Happier than ever’, ja que el calçat és 100% vegà amb més del 20% de material reciclat.

«Ha sigut una experiència tan increïble, surrealista i aclaparadora crear aquestes sabatilles», assegura del seu nou treball la jove diva, que la setmana passada va ser una de les estrelles més aplaudides a la gala Met, a la qual va acudir amb un espectacular ‘look’ Marilyn Monroe, als antípodes de l’estil XL i esportiu que ella sol lluir. De fet, hi ha diversos models de Nike amb què l’hem vist els últims anys, incloses les Air Jordan 4 que fins ara semblaven ser les seves preferides. Però, pel que sembla, no era així.

«La 15 ha sigut en realitat la meva Jordan favorit des que vaig saber el que eren unes Jordan», rememora en un vídeo la cantant, que malgrat la seva curta edat, 19 anys, ja acumula set premis Grammy. A casa no eren rics [és filla de pare músic i mare actriu, «¡però que treballava!», deixa ben clar ella mateixa al seu àlbum de fotos autobiogràfic ‘By Billie Eilish’ (Montena)], i explica que durant molt temps va demanar aquest model en negre i vermell. «Quan el vaig aconseguir estava tan contenta que les vaig mirar com si fossin un milió de dòlars asseguts davant meu», relata.

Les Air Jordan 15 originals van sortir a la venda quan Jordan es va retirar per segona vegada la temporada 1997-98, i al principi es veien com rares. El mític ‘23’ mai va arribar a portar-les. Tenien un estil gòtic Lovecraft que s’allunyaven molt del model original de bota, per la qual cosa el seu disseny ha sigut dels més polèmics, un model estimat i odiat a parts iguals. Inspirades en l’avió de combat ‘X-15’, 20 anys després es veuen avui molt actuals, amb unes línies que semblen inspirar-se en l’arquitectura postmoderna. Aquest aspecte tan diferent és potser el que més va cridar l’atenció de la jove.

‘Jumpman + Blosh’

La nova versió Eilish, en to sorra que recorda els uniformes d’‘Star Wars’, lluen el famós ‘Jumpman’ als laterals externs i el logo de la cantant, el ‘Blohsh’, la figureta de pal en forma d’ésser humà, de gènere neutre, que està lleugerament inclinada i té el cap cap a l’esquerra, en la línia diagonal de l’espatlla, a l’interior de la llengüeta (el seu nom apareix a les plantilles).

Potser la legió de fans de la cantant ajudi a rentar la imatge d’un model que el seu propi creador, el dissenyador de Nike Tinker Hatfield, qualifica com la seva «pitjor» proposta. Ella mateixa ho sap i així ho reconeix: «Aquesta no és una sabata popular, però m’importa un carall». El model d’Eilish té un taló engomat que contrasta amb les ones de la bota a la zona davantera i mitjana del peu. A més, tenen un detall en forma de tres números «23-6-15», que fan referència al número de la samarreta de Jordan, els seus campionats de l’NBA i al model d’‘sneaker’.

Si les 15 són les seves favorites, les originals són, per a Billie, «la millor forma que va bé amb tot, amb pantalons, ‘shorts’, vestits, faldilles...». Assegura la cantant que li encanta com li fan lluir les cames. A més, entre els avantatges d’aquest calçat, assenyala que «pots fer qualsevol cosa amb ell, són de gènere neutre –«la qual cosa m’encanta», diu en l’esmentat vídeo gravat des del terrat d’un gratacel. Pots ser qui vulguis i el que vulguis amb aquestes ‘sneakers’. I amb qualsevol sabata també. Perquè aquest és el teu dret. I això és una cosa que sempre diria sobre les meves sabates».

«Una oda sentimental a mi mateixa»

Notícies relacionades

Sobre el color verd de la nova versió de l’Air Jordan 1KO, que a més brilla a la foscor, l’artista revela que «aquest color és un clàssic» per a ella. «Suposo que és una cosa estúpida de la vella jo, és com una oda sentimental a mi mateixa», assegura Billie, que abans de portar el cabell platí que lluu des d’aquest estiu lluïa una icònica melena morena amb metxes en neó. «És com un agraïment, com ‘aquesta vaig ser jo durant un temps’. Sona una mica ximple perquè es tracta d’una sabatilla, però va significar molt per a mi», especifica. I rebla: «Té el meu bonic logo [a la llengüeta] aquí, que vaig dibuixar quan tenia 14 anys». El calçat també té dobles costures gruixudes als laterals que li confereixen un aspecte texturitzat.

Les Air Jordan originals, altes, amb talls nets i cambra d’aire, es van crear el 1984 per a l’estrella de l’NBA. Eren vermelles i negres i valien 65 dòlars. Dels dos nous models de Billie encara no n’ha transcendit el preu.