Xarxes socials

La guia definitiva per saber a quina generació pertanys

X, Y, Z, mil·lennista, 'baby boomer'... ¿Què tenen en comú les persones de cada categoria i en què es diferencien entre si?

zentauroepp41675360 barcelona 19 01 2018 economia tema sobre millennials y consu180609180016

zentauroepp41675360 barcelona 19 01 2018 economia tema sobre millennials y consu180609180016 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
María Aragón

X, Y, Z, mil·lennista, ‘baby boomer’... ¿Però de què parla tota aquesta gent? Són nombroses les categories que s’han establert en funció de l’any de naixement, de les vivències compartides, la manera d’interactuar i els gustos socials, però de vegades semblen tan difícils de determinar que ens perdem. Si tinc 35 anys, ¿soc mil·lennista?

La batalla està servida des de fa diversos anys, quan es van començar a establir aquestes etiquetes que rebutgen els que odien els estereotips. ¿Per què hem de ser d’una generació si ens sentim d’una altra? Són diverses les qüestions subjectives que entren en joc amb aquestes definicions i les seves particulars lluites a internet, però hi ha diversos acords en què basar-se. 

Notícies relacionades

Aquesta divisió respon gairebé sempre a necessitats de mercat, com la simple categorització per mostrar-te publicitat a la xarxa o estudiar comportaments socialment. I gairebé sempre dona lloc a guerres entre si. 

Si tens curiositat per saber a quina pertanys, pren nota:

  • Silent Generation (1939-1948) o generació silenciosa. Nens que van créixer sense referències, amb moltes carències econòmiques i marcats per les postguerres de la II guerra mundial o la guerra civil en el cas dels espanyols. 
  • Baby Boom (1949-1968): explosió demogràfica. Basen el seu nom precisament en el creixement exponencial de la natalitat amb la millora de les condicions de vida. Quan van créixer, van protestar als carrers i es van involucrar en qüestions polítiques i socials. No coneixien la tecnologia. 
  • Generació X (1969-1980): democratització. Són els impulsors de la tecnologia, els que van viure èpoques de canvi i van créixer al marge de l’ansietat del ‘like’ de l’actualitat. Se senten superiors als mil·lenistes, als quals critiquen per la seva afecció a internet.  Són més de Facebook que d’Instagram.Internet, necessito que ens sincerem i admetem una cosa una mica incòmoda. inventem un mem digne de la generació X i usuaris freqüents de facebook que no va haver de durar més d’1 dia, PERÒ som a temps de frenar-lo. clarament estic parlant d’aquest: pic.twitter.com/XZFB7nlll0— frAn (@una_mequetrefe) September 4, 2019
  • Generació Y / mil·lennistes (1981-1994): digitalització. Van néixer en ple ‘boom’ d’internet i van créixer al voltant de les noves tecnologies. Hi ha una forquilla tan àmplia que mentre els que tenen uns trenta anys poden estar acudint a festivals i tornant a viure una etapa ‘moderna’, els últims estan en ple qüestionament vital o crisi existencial acostant-se als 25 anys. Vorejant una altra generació a la qual els agradaria pertànyer. Van consumir cultura en format VHS i en cinta, però van viure la transició cap al que va viure la següent generació. 
  • Generació Z (1994-2010): Viralització. Nascuts després de 1996. Són hereus de tot el viscut pels mil·lennistes i la Generació X, però senten que es menjaran el món amb els seus 20 anys. Viuen envoltats d’‘influencers’ en un món de virals i tutorials. Han fet la transició completa del CD i DVD al consum digital de continguts. Són autodidactes. La seva societat és internet. 
  • - Sent, i com és la generació Z? - Puuuueeeessss... pic.twitter.com/y8petVsf4L— Proxe-neta �� (@Proxe_neta) September 6, 2019
  • Generació T (2010-2025). Nadius digitals. Són els nens de l’actualitat.avui tinc una xerrada de les generacions i vaig posar algú famós en cada generació, asi que per a la generació t vaig posar que em descriu al 100% pic.twitter.com/HAfgUG4CDB— meli�� (@melissalares16) September 3, 2019