#ThisIsNotConsent

Això no és consentiment: pengen tangues a les xarxes per protestar contra una sentència de violació

La roba interior d'una noia de 17 anys es va interpretar com a consentiment en un judici a Irlanda

Les dones han protestat així a les xarxes i han sortit als carrers indignades

tanga

tanga

3
Es llegeix en minuts
Mamen Hidalgo
Mamen Hidalgo

Periodista

ver +

Les dones irlandeses han sortit als carrers de Dublín, Cork i Limerick, tres de les ciutats més importants del país, per protestar contra una sentència que negava la violació d’un home de 27 anys a una noia de 17 a Cork.

"¿Estava disposada a conèixer o estar amb algú? Només has de mirar la forma en què anava vestida, amb un tanga de puntes," va argumentar l’advocada defensora Elizabeth O'Connell.

L’argument ha desencadenat una onada de crítiques i protestes i un moviment a les xarxes socials, #ThisIsNotConsent (‘això no és consentiment’), en què s’han compartit desenes de tangues per destacar que la manera de vestir no té res a veure amb una violació.

Però les dones no només han abocat la seva ràbia a les xarxes socials, sinó també als carrers. En les últimes hores, milers de persones s’han manifestat a les portes del jutjat, on també han dipositat tangues, i a les principals ciutats del país. 

El debat també ha arribat al Parlament irlandès, on la socialista Ruth Coppinger va exposar una peça blava. "Les càmeres van deixar de gravar-me quan vaig treure aquesta peça de roba interior. Imagineu el que deuen patir les víctimes en un jutjat quan l’utilitzen com a prova", explica en un tuit.

Notícies relacionades

La directora del centre de crisi de Dublín, Noeline Blackwell, explica a ‘Irish Independent’ que la referència a la roba interior i l’argument que estigués buscant sexe no la sorprèn. "És molt habitual que posin el focus en com van vestides, l’alcohol que beuen o que no cridessin. Són estereotips i mites sobre la violació que encara ajuden les defenses dels acusats", lamenta.

Amb un tribunal de vuit homes i quatre dones, la justícia irlandesa va sentenciar que l’home no és culpable de violació, malgrat que els únics testimonis van assegurar que l’havien vist agafant del coll la noia. "El testimoni es va equivocar en el que va veure. Quan em va dir que parés, vaig parar".