EFEMÈRIDES

Emilia Pardo Bazán, una escriptora precursora del feminisme

Google dedica un 'doodle' al 166è aniversari del naixement de la intel·lectual espanyola abanderada dels drets de la dona

pardobazan

pardobazan

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Google dedica avui un 'doodle' al 166è aniversari del naixement d'Emilia Pardo Bazán (la Corunya, 16 de setembre de 1851-Madrid, 12 de maig de 1921). La comtessa del mateix nom va ser una noble i aristòcrata novel·lista, periodista, assagista, crítica literària, poeta, dramaturga, traductora, editora, catedràtica i conferenciant espanyola introductora del naturalisme a Espanya.

Va ser una precursora en les seves idees sobre els drets de les dones i el feminisme. Va reivindicar la instrucció de les dones com una cosa fonamental i va dedicar una part important de la seva actuació pública a defensar-ho. Entre la seva obra literària una de les més conegudes és la novel·la 'Los pazos de Ulloa' (1886).

Precursora del feminisme 

Notícies relacionades

Pardo Bazán va ser una abanderada dels drets de les dones i va dedicar la seva vida a defensar-los tant en la seva trajectòria vital com en la seva obra literària. En totes les obres va incorporar les seves idees sobre la modernització de la societat espanyola, sobre la necessitat de l'educació femenina i sobre l'accés de les dones a tots els drets i oportunitats que tenien els homes.

Google ja havia celebrat el Dia de la Dona Treballadora amb un 'doodle' de Pardo Bazán com a icona. Era merescut: el 8 de març de 1910 la dona va poder accedir a Espanya a l'Ensenyament Superior en igualtat de condicions amb l'home. La reial ordre que va autoritzar "la matrícula tant d'alumnes nois com de noies" es va aprovar poc després que Emilia Pardo Bazán fos nomenada consellera d'Instrucció Pública