canvi d'estació

Solstici d'estiu: ¿què és i en què t'afectarà?

Aquest dimecres, 21 de juny, ha començat l'estiu, que durarà fins al 22 de setembre

santjoanalmeria

santjoanalmeria

4
Es llegeix en minuts

El solstici d'estiu és el moment en què comença aquesta estació, la tercera de l'any després de l'hivern i la primavera. A l'hemisferi nord aquest fenomen astronòmic que dona entrada a l'estiu es produeix dimecres, 21 de juny, a les 6.24 hores de l'Espanya peninsular (4.24 hores GMT). L'estiu d'aquest any, que durarà 93 dies i 15 hores, s'acabarà el 22 de setembre, dia en què l'equinocci donarà inici a la tardor. Per celebrar el solstici i l'arribada de l'estiu, Google ha elaborat un 'doodle'. 

¿QUÈ ÉS EL SOLSTICI?

'Solstici' és un terme que prové de les paraules llatines 'Sol' i 'sistere' (estar-se quiet). Durant l'any n'hi ha dos, el d'estiu i el d'hivern. És el moment en què el sol arriba a la seva màxima o mínima altitud respecte al semieix del planeta. En els dies de solstici, i depenent de l'hemisferi, les hores de llum solar i l'altitud del Sol seran les màximes o mínimes de l'any. Així doncs, el solstici d'estiu és el dia més llarg (d'hores de sol) i la nit més curta.  

¿QUANTES VEGADES PASSA I QUAN?

Aquest fenomen astronòmic té lloc dues vegades a l'any, una al voltant del 21 de juny, i l'altra, del 21 de desembre. La data pot variar ja que el període orbital terrestre no és exacte. La Terra triga 325,24 dies a realitzar un gir al voltant del Sol, cosa que es compensa amb els anys bixestos. En aquestes dates, al voltant del 21 de juny i del 21 de desembre, es canvia d'estació. A l'hemisferi nord, de primavera a estiu i de tardor a hivern. 

HEMISFERI NORD I HEMISFERI SUD

Els solsticis i els equinoccis marquen els canvis d'estacions en els dos hemisferis, tot i que depèn d'on siguis varia si és l'inici de l'hivern, la primavera, l'estiu o el tardor. En el solstici d'aquest dimecres, 21 de juny, a l'hemisferi sud té lloc el canvi d'estació contrària a l'hemisferi nord (ara comença l'hivern). 

¿A QUÈ ES DEU EL CANVI D'ESTACIONS?

El canvi d'estacions es deu a la inclinació de l'eix terrestre, cosa que afecta a la intensitat amb la qual arriben els rajos del sol al planeta.

¿EN QUÈ T'AFECTARÀ?

L'estiu ha arribat aquest dimecres, 21 de juny (a les 6.24 hores a l'Espanya peninsular), i durarà fins al pròxim 22 de setembre. Un total de gairebé 94 dies estiuencs. Des d'aquest dimecres les hores de llum solar comencen a disminuir a poc a poc. El Sol sortirà cada dia una mica més tard i es pondrà abans. Així, fins al pròxim equinocci (el de tardor a l'hemisferi nord) no s'igualaran les hores amb llum natural i les que no. 

L'estiu és l'estació més càlida de l'any i la que s'associa a les vacances. La calor excessiva pot ser un perill per a la salut. Les temperatures extremes produeixen pèrdua de líquids i sals minerals necessaris per a l'organisme, alerta el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament, essent especialment vulnerables les persones de més de 75 anys. Si l'exposició és continuada, es pot patir un cop de calor.

Les altes temperatures fan que el cos perdi líquid en forma de suor, per això és tan important beure molta aigua o sucs de fruita -fins i tot sense tenir set-, sobretot els més petits i la gent gran, la població més vulnerable en aquesta època. És molt important beure entre 1,5 i 2 litres d'aigua al dia. També s'han d'evitar les begudes alcohòliques i el menjar molt calent i molt calòric. Pel que fa als aliments recomanats, Salut assenyala la fruita, les verdures i les hortalisses com a aliments rics en aigua que ajuden a combatre la deshidratació. 

Els símptomes de la deshidratació són el mal de cap, la sequedat de boca, dificultat de concentrar-se, intolerància a la calor, entre altres. Una altra de les coses que s'ha de tenir en compte és l'activitat física, a més de l'exposició al Sol. Salut alerta que s'ha de limitar l'activitat física intensa ja que amb les altes temperatures es poden tenir rampes i dolors musculars. A més, a causa de la irritació de la pell per excés de sudoració es poden produir erupcions a la pell.

¿QUINS FENÒMENS ASTRONÒMICS PASSARAN?

Notícies relacionades

Pel que fa als planetes, el cel matutí estarà dominat per Venus durant tot l'estiu i per Mart des de mitjans d'agost, mentre que en el del vespre seran visibles Júpiter i Saturn durant tota l'estació. Durant l'estiu es produiran dos eclipsis, el dia 7 d'agost hi haurà un eclipsi parcial de Lluna que serà visible a Austràlia, l'Àsia, l'Àfrica i Europa (des d'Espanya es podran veure les seves últimes fases), i el 21 d'agost un eclipsi total de Sol visible als EUA, observable parcialment a Amèrica, l'Àfrica i, abans de la posta de Sol, a Europa.

La tradicional pluja d'estrelles dels Perseids tindrà lloc cap al 12 d'agost i la seva observació es veurà dificultada a la primera part de la nit perquè la Lluna es trobarà en fase posterior a la lluna plena.