Terratrèmol en el futbol italià

La Juventus, en les seves hores més baixes

El club italià corre el risc de greus seqüeles econòmiques després que la Federació Italiana li arrabassés 15 punts per alterar els seus balanços

La Juventus, en les seves hores més baixes
4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La sanció contra la Juventus, dictaminada divendres per la Federació Italiana de Futbol (FIGC), s’està convertint en un veritable incendi per a aquest equip italià, condemnat en segona instància pels seus artificis comptables. No només per la decisió de l’organisme de treure al club torinès 15 punts en el campionat en curs, cosa que ha anul·lat pràcticament tota possibilitat que la Juventus guanyi aquesta competició, o obtingui una plaça per a la Champions de la campanya vinent. També pel gegant dany d’imatge i, més encara, les repercussions econòmiques que el veredicte pot comportar.

Una mostra d’això, ja dilluns, es veia en les accions de la Juventus a la borsa de Milà. En una sola sessió, aquell dia, els títols del club torinès van arribar a deixar-se més d’un 15% de valor, i finalment van tancar amb una caiguda del 5%. Però les nuvolades de la Vecchia Signora no acaben aquí. Mitjans italians han publicat aquests dies que, malgrat que la Juventus pot recórrer la sentència, tampoc s’exclou que en les pròximes setmanes, o mesos, el club torinès rebi noves sancions, així com que també es pronunciï en contra seu la justícia italiana, que en l’actualitat manté un procés penal per aquests fets (la pròxima audiència ha sigut programada per al 27 de març).

El veredicte de la Cort d’Apel·lació de la FIGC (el tribunal de segona instància de la justícia esportiva italiana), les motivacions de la qual encara no han sigut fetes públiques, és dur; ha sigut fins i tot més sever que el que va demanar el fiscal. A més de la pèrdua de punts, també s’han castigat 11 dels seus directius, entre ells Andrea Agnelli, l’expresident (des del 2010) que al novembre va deixar el seu càrrec juntament amb tota l’ara antiga cúpula, i que la recent sentència inhabilita per dos anys. Agnelli era la tercera pota de la societat Laporta-Florentino per la controvertida Superlliga. El tribunal presidit pel jutge Mario Luigi Torsello també ha sancionat l’exjugador i antic vicepresident Pavel Nedved (vuit mesos) i l’actual director esportiu del club, Federico Cherubini (16 mesos). Per contra, els altres clubs inicialment acusats (la Sampdoria, el Genoa, el Parma, entre d’altres) van ser exclosos del càstig. 

Seguidors enfurismats

Un cop duríssim també perquè la federació ha demanat que totes aquestes sancions contra la Juventus siguin així mateix adoptades per la FIFA i la UEFA. Una cosa que no ha passat encara (la sanció de moment només afecta el futbol italià) però que amenaça d’esquitxar altres clubs europeus, en particular l’equip de futbol britànic Tottenham. La raó és que el seu actual director general i antic directiu de la Juventus, Fabio Paratici, també ha sigut sancionat amb una inhabilitació de 30 mesos. 

Dit això, a l’espera del procés d’última instància de la FIGC, la Juventus també corre el risc de perdre els ingressos derivats de l’exclusió de les competicions europees. Una cosa que deixaria les seves arques greument perjudicades i amenaça de representar un seriós problema de fons per al club italià. Ara mateix es troba a 27 punts del liderat i a 14 de l’accés a la Champions. Falta veure què passarà amb totes les seves figures si es queda fora d’Europa, els Vlahovic, Locatelli, Rabiot o Chiesa.

Indignació dels seguidors

L’escàndol també ha enfurismat els seguidors de la Vecchia Signora. Tant és així que els tifosi han arribat a amenaçar de rescindir en massa els seus abonaments als canals Sky i Dazn, a les quals es van cedir els drets de televisió de la sèrie A fins al 2024. Alguns seguidors fins i tot han llançat una campanya a Twitter, cosa que ha provocat que els ‘hashtag’ #DisdettaDAZN i #DisdettaSky (#rescisiónDazn i #rescisiónSky) acabessin sent tendència en aquesta xarxa social en els passats dies.

Notícies relacionades

La raó de la protesta és que els seguidors qüestionen que només la Juventus hagi sigut sancionada (i els altres clubs no), a més que la sentència arriba arran de la decisió de reobrir aquest presumpte cas de fraus comptables en traspassos de futbolistes, després que el club fos inicialment l’any passat absolt d’aquesta acusació. 

La Juventus, per la seva banda, continua negant ser culpable del fet del qual se l’acusa. Tot i que aquesta no és la versió que circula majorment a la premsa transalpina, com recentment deixava clar ‘La Gazzetta dello Sport’. El comportament de la Juventus va servir per mostrar «guanys de capital ficticis», cosa que li va permetre «reduir pèrdues i no recapitalitzar, i fer mercat, amb efectes avantatjosos en termes de competicions esportives en què va participar en aquelles temporades», va escriure el reconegut rotatiu especialitzat en informació esportiva.