Una progressió espectacular

Un 2021 en què les dones han aconseguit els seus reptes esportius

  • L’esport popular ha crescut de manera impressionant aquest 2021. Però on més s’ha notat ha sigut entre les dones esportistes.

  • Per posar un exemple, una cicloturista ha estat aquest any per sessió una mitjana de sis minuts i 32 segons més que el 2020 sobre la bicicleta. 

Un 2021 en què les dones han aconseguit els seus reptes esportius

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Més hores d’entrenament, més temps corrent, més activitat caminant, sobre la bici, nedant, pujant i baixant muntanyes amb els esquís. El 2021 ha sigut l’any en què les dones han batut més rècords que mai. Però no han sigut plusmarques mundials o continentals, sinó registres personals. El 2021 ha sigut l’any en què s’ha acabat una marató, i a sobre amb l’objectiu de temps que es pretenia, o en què s’ha participat en una marxa cicloturista a la velocitat que s’exigia. Així, segons les dades recollides per Strava, la principal comunitat de seguiment esportiu del món, les dones espanyoles s’han entrenat o han competit molt més que qualsevol any anterior.

 Per als profans en la matèria, els esportistes populars pugen la seva activitat a la xarxa social de seguiment de Strava. Ho fan no només els atletes populars, sinó els professionals. És habitual que a través d’aquesta plataforma es consultin les dades físiques i tècniques d’un ciclista en una etapa del Tour, o d’un corredor d’elit en una de les grans maratons.

En el camp popular, concretat en l’esport femení espanyol, cada dona que va sortir a córrer a peu ho va fer per completar una distància per sessió mitjana de 6,2 quilòmetres durant 41,26 minuts de carrera. Si va utilitzar la bicicleta, va recórrer de mitjana 31,2 quilòmetres en 1.44.37 hores. El 2020, segons la mateixa font, una dona va fer corrent gairebé mig minut menys a peu (41.08). En ciclisme el temps fet servir per sessió va pujar en un any de manera espectacular, ni més ni menys que 6.32 minuts més per sessió mitjana a sobre d’una bici. 

Nivell molt alt

«En ‘trail running’, que és on jo competeixo, aquest any postcovid he anat a un campionat d’Espanya i he vist com es feien sortides per calaixos només amb noies i totes amb un bon nivell. Això no ho havia vist mai i està passant. Hi ha hagut un increment positiu de cara al rendiment. O la gent té més temps per entrenar, o no sé què ha passat. Però jo mai havia vist dues sortides de 50 noies de nivell en la meva vida. I ho vaig viure el 2021. Possiblement la gent ha tingut més temps i la dona se n’ha beneficiat, a més de la visibilitat més gran que s’està donant a l’esport femení», explica Sílvia Puigarnau, corredora de muntanya i doctora en Ciències de l’Activitat Física i Esport. «Aquest creixement, que també s’observa en els homes, està influït pel confinament. La gent va veure que havia de mantenir-se activa, sortir al carrer i fer esport. Això es va mantenir l’any passat i ha augmentat el 2021», afegeix Puigarnau.

Notícies relacionades

Sobresurten també els registres quant a marques personals femenines. Comparades amb el 2020 s’han multiplicat en diverses disciplines, però on més destaquen és en l’atletisme. Les dones han multiplicat les marques personals de 5.000 metres en un 2,1 comparat amb el 2020; als 10 quilòmetres en un 2,4; a la mitja marató en un 2,9 i a la marató en el 2,7.

Es dona la circumstància que les dones capitalitzen les llargues caminades, amb una mitjana de 1.06 hores que recorren gairebé 6 quilòmetres per activitat.