Campió del món júnior

Igor Bellido, un triatleta de 19 anys sense límit

  • El dissabte 6 de novembre es va proclamar a l’Algarve campió del món júnior.

  • Als 19 anys té al davant un brillant futur com a triatleta, disciplina que va començar a practicar a Sevilla amb 11 anys de la mà de Samer Ali-Saad, un dels primeres figures d’aquest esport a Espanya.

Igor Bellido, un triatleta de 19 anys sense límit

World Triathlon

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Igor Bellido és el seu nom. Té 19 anys i és sevillà, tot i que ara viu com a esportista becat a la residència Blume de Madrid. I no cada dia un esportista espanyol es proclama campió del món, com ell va fer, com un dels més ferms valors de futur del triatló, el dissabte 6 de novembre a Quarteira (Portugal). «Quan vaig decidir atacar en la transició de carrera a peu no sabia que anava el primer. Vaig veure al davant la bici que precedeix sempre el que va líder i em vaig dir ‘si porto allà la bicicleta és que no tinc ningú al davant’. No sabia que el triatleta nord-americà que suposadament em precedia havia caigut en el tram de ciclisme». Sense ningú més ràpid que ell, va obtenir el títol mundial en categoria júnior.

«La primera vegada que el vaig veure tenia 11 anys. El va portar el seu pare al meu club de Sevilla. De seguida vaig veure que aquest nen tenia una cosa especial i poc després vaig descobrir que disposava d’un físic privilegiat i un cap amb les idees clares», explica el seu descobridor i primer entrenador Samer Ali-Saad, un dels grans exponents en l’eclosió del triatló a Espanya, en l’època d’Iván Raña i Xavi Llobet abans que Javier Gómez Noya comencés a destacar com a estrella mundial.

Bellido va començar a brillar internacionalment en els Jocs Olímpics de la Joventut 2018, on va aconseguir el bronze en el relleu mixt europeu. «He aconseguit medalles en proves de la meva categoria a nivell espanyol i europeu i m’agradaria a partir del 2022 començar a agafar punts per ja disputar alguna World Serie, més que res per anar adquirint experiència», explica Bellido, que compagina la seva docència esportiva amb la universitària estudiant magisteri.

«Recordo que en un dels seus primers triatlons va patir una caiguda molt dura en bici, anant a 40 per hora. Es va malmetre un genoll i va estar apartat sis mesos de la competició. Va ser una època complicada perquè el xaval, després d’un accident així, podia deixar la competició. Vaig parlar amb els seus pares i vam tenir clar que, una vegada superat el període de rehabilitació, ja s’havia de centrar plenament en el triatló de competició», afegeix Ali-Saad.

Va ser l’època en què va coincidir entrenant en bici amb l’exprofessional Antonio Piedra, el ciclista sevillà que va guanyar als llacs de Covadonga (Vuelta 2012), col·laborador del club d’Ali-Saad i qui va quedar sorprès dels watts que Bellido movia a la bici. «La bici és el més divertit del triatló, tot i que aquí a Madrid es compliquen els entrenaments pel trànsit. I va ser clau a Portugal el sector ciclista per després conquerir el títol. Hi havia una costa bastant dura abans d’afrontar la transició a l’atletisme, i era crucial coronar-se primer per poder sortir destacat i començar a córrer». Així ho va fer, una carrera cap al títol mundial tot i que pensés que hi havia un rival inexistent davant seu. Quan va arribar a l’alfombra blava que anunciava la meta ja sabia que estava a punt de proclamar-se campió del món. «Va ser una llàstima sortir del mar més endarrerit del que em pensava, però és que nedar a l’Atlàntic per les costes portugueses és complicat, per corrents i l’aigua molt freda». Per sort, el dia de la seva victòria no hi va haver onatge a les costes de l’Algarve.

«Em va trucar durant el confinament. Tenia una proposta per acceptar una beca i anar a Madrid, a la Blume. Va deixar els entrenaments a Sevilla. La setmana passada vaig estar amb ell en el Mundial. Vam parlar, vam estar mirant la tàctica. Hi vaig anar més com a aficionat, però m’agrada donar-li consells pels anys que fa que ens coneixem», explica Ali-Saad.

Notícies relacionades

«Ara tinc fins a cinc entrenadors, amb psicòlegs esportius; nutricionistes... tot un equip amb què treballem». I fins i tot ha pogut sortir a rodar en bici amb Gómez Noya, el seu gran ídol. «Va ser una experiència brutal, una cosa així com complir un somni».

Bellido debutarà ara en les carreres internacionals sub-23 que ja començarà a compaginar amb proves europees i mundials del màxim nivell, per adquirir experiència. «Té tot el necessari per convertir-se en una estrella mundial», sentencia Ali-Saad, convençut de les seves paraules.

Temes:

Sevilla Portugal