Un Barça-Madrid sense dones

La possibilitat que la Supercopa d'Espanya es disputi en un país tan sexista com l'Aràbia Saudita ha desencadenat les ires del Govern, Lliga de Futbol Professional i UEFA

A boy looks as he and women supporters of the Houthi movement attend a rally held to celebrate following claims of military advances by the group near the borders with Saudi Arabia, in Sanaa, Yemen October 1, 2019. REUTERS/Khaled Abdullah

A boy looks as he and women supporters of the Houthi movement attend a rally held to celebrate following claims of military advances by the group near the borders with Saudi Arabia, in Sanaa, Yemen October 1, 2019. REUTERS/Khaled Abdullah / KHALED ABDULLAH (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Juan Carlos Rosado

En el bo de Luis Rubiales li estan plovent els pals pel seu ‘brillant’ pla de portar la pròxima Supercopa d’Espanya del 8 al 12 de gener a un país tan poc respectuós amb les dones com l’Aràbia Saudita. El president de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) vol fer el salt a l’Orient Mitjà després d’aterrar l’any passat en terres africanes amb la Supercopa celebrada a Tànger (Marroc), però s’està trobant amb la fèrria oposició de gairebé tots els estaments i institucions que l’envolten.

El Govern, el Consell Superior d’Esports, la Lliga de Futbol Professional i la UEFA mateixa han posat el crit al cel al saber que el nou format de la supercompetició espanyola (que enfrontarà en un quadrangular Barça, Reial Madrid, Atlètic de Madrid i València), podria acabar en un país que vexa i discrimina el gènere femení.

Ja sigui per raons econòmiques, comercials, polítiques o socials, el cas és que tots semblen haver-se posat d’acord a rebutjar aquesta iniciativa de Rubiales de promocionar el futbol espanyol en territori ‘enemic’. «La zona preferida per a la Supercopa és l’Orient Mitjà i allò de l’Aràbia Saudita és una opció. A més, l’horari  beneficia», va anunciar el president de la RFEF el 24 d’abril passat sense saber el que s’acostava. Els 30 milions d’euros que espera ingressar l’organisme federatiu per la celebració de la Supercopa d’Espanya en el regne saudita durant els sis pròxims anys tenen la culpa d’això.

Un altre candidat ’cremat’ 

Rubiales va admetre que existeixen «més opcions» que la saudita per allotjar la gran festa del futbol espanyol, però quan es va saber que l’altra candidata és Qatar van créixer les crítiques, al tractar-se d’un país que dispensa un tracte similar a les dones i als drets humans en general. De Guatemala a ’Guatepeor’, tot i que l’emirat que organitzarà el Mundial 2022 s’ha afanyat a desmentir que allà s’impedeixi l’entrada de les dones als camps de futbol. «A Qatar no tenim restriccions sobre l’accés de les dones a l’estadi perquè assisteixen als partits des de fa molt temps», va advertir Nasser Al Khater, secretari general adjunt del Comitè d’Organització del Mundial de Qatar.

Posades així les coses, l’opció de Qatar sembla menys ’vergonyosa’ que la de l’Aràbia Saudita, on fins fa poc menys de dos anys es vetava directament les dones en els camps. Tot i que des del 18 de gener del 2018 poden accedir al recinte soles o amb els seus marits, pateixen un humiliant ’apartheid’ sexual a l’haver de veure el partit en una zona separada dels homes, com si fossin ’hooligans’. Entren als estadis, però se les manté marcades i estigmatitzades.

Per si els serveix de consol a les pobres saudites, a l’Iran ni tan sols poden passar els torns, una prohibició inadmissible que es va endur la jove de 29 anys Sahar Jodayari. Coneguda com a ‘Blue Girl’ pels colors del seu equip, es  va cremar ‘a l’estil bonze’ davant el Tribunal Revolucionari Islàmic després d’assabentar-se que l’havien condemnat a sis mesos de presó per haver assistit a un partit de futbol.

El Govern de Sánchez, compost majoritàriament per dones, no ha deixat passar l’oportunitat d’enganxar-se a la causa de la lluita contra la discriminació sexista. «Nosaltres defensem la igualtat de les dones i dels homes i la igualtat de gènere: la portem en el nostre programa. Hi ha qüestions encara per resoldre socialment, mundialment, globalment, i aquesta que vostè apunta pot ser-ne una», va proclamar fa uns dies la portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá, al ser preguntada per l’assumpte.

Pirates sense drets

Molt més crematístiques són les raons de la Lliga de Futbol Professional (LFP) per oposar-se a una Supercopa amb gel·laba. El seu president, Javier Tebas, ha denunciat que l’Aràbia Saudita «col·labora amb una política de pirateria» que afecta, entre d’altres, la Lliga espanyola. Segons Tebas, ho fa a través d’un canal avalat pel Govern saudita que es diu canal beoutQ, i que emet els partits de futbol ’de manera pirata’ sense pagar els drets televisius. Aquests corresponen en aquella zona a Bein, principal operador audiovisual de LaLiga a l’Aràbia, l’Orient Mitjà i Nord de l’Àfrica.

Per a Tebas és una «ocurrència» la idea de Rubiales de posar gel·laba a la Supercopa

«Per mi se la poden emportar a tot arreu, però crec que tots els llocs menys l’Aràbia són millors per organitzar la Supercopa, on ens estan piratejant el senyal a tota la indústria del futbol i de l’esport del món», ha tronat Tebas després de qualificar d’«ocurrència» la idea de Rubiales, amb el qual entaula una acarnissada i interminable batalla des de fa molt temps.

En el cas de la UEFA, la defensa tancada de les dones torna a ser el motiu per rebutjar una Superpoca en un país que les discrimina. El seu president, l’eslovè Aleksander Ceferin, ha demanat a totes les federacions que no disputin partits en llocs on les dones reben un tracte desigual. Rubiales haurà de calibrar si un d’aquests és l’Aràbia Saudita.

Defensa numantina

De moment, en la Federació s’afanyen a defensar l’opció d’Arabia Saudita contra vent i marea. Consultats per aquest diari, argumenten que el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va corregir la portaveu Celaá al proclamar la llibertat de la FEF per prendre les seves pròpies decisions. I insisteixen que s’han posat condicions al Govern saudita per portar allà la Supercopa.

Notícies relacionades

Si aquestes premisses es compleixen, els responsables de la federació creuen que el torneig futbolístic «servirà per donar un impuls a les reformes» que estan pendents en aquest país en el terreny del respecte a les dones. De tota manera, adverteixen que hi ha altres candidats com els EUA, Qatar i dos potents països d’Àsia, tot i que en el cas d’aquests les seves ofertes siguin menys atractives.

La incògnita de la seu de la nova Supercopa es resoldrà molt aviat, ja que l’equip de Rubiales té previst prendre la decisió definitiva a finals d’octubre o principis de novembre. Per aquestes dates sabrem si la supercompetició espanyola es vesteix amb gel·laba o conserva el vestit occidental.