Alysia Montaño, la 'Wonderwoman' que va córrer embarassada els 'Trials' de 800 metres

És la segona vegada que l'atleta novaiorquesa corre encinta els Campionats dels EUA

zentauroepp39019998 sacramento  ca   june 22  alysia montano runs in the women s170623111022

zentauroepp39019998 sacramento ca june 22 alysia montano runs in the women s170623111022 / ANDY LYONS

3
Es llegeix en minuts
ASIER JIMÉNEZ LARZÁBAL / BARCELONA

Un somriure d’orella a orella, una mirada amb una brillantor especial, un top amb la imatge del còmic de DC Wonder Woman la pel·lícula del qual s’acaba d’estrenar, i una panxa de cinc mesos. Aquest és el retrat de la proesa que es va viure dijous a la pista d’atletisme del Hornet Stadium de Sacramento, on es disputen els Campionats Nacionals d’atletisme dels EUA, els trials de selecció per als Mundials de Londres. Alysia Montaño (Queens, Nova York, 23 d’abril de 1986) es presentava a la línia de sortida de la primera ronda dels 800 metres amb una aura única. Les companyes de la primera mànega encara no es creien que disputarien la carrera amb una dona embarassada. Però allà, al carrer 8, es preparava Montaño, amb la seva panxa que deixava entreveure un avançat estat de gestació, de bona esperança. 

No va ser la més ràpida, per una raó òbvia, però va aconseguir acabar la carrera i fer-ho en un temps de 2 minuts, 21 segons i 4 dècimes. Alysia ja sabia com eren les sensacions de córrer embarassada: el 2014, va fer la mateixa gesta als Campionats Nacionals embarassada de 34 setmanes (vuit mesos), i va aconseguir un registre de 2.32.13. En cap dels dos casos va passar a la ronda següent, però l’atleta de Queens ho fa per la passió per l’atletisme i per demostrar-se a si mateixa i a la resta de dones que es poden fer grans coses quan s’està embarassada. Va voler tornar a provar-se a si mateixa i va tornar a sorprendre.

‘Wonder Woman’

Ho va fer inspirada per Gal Gadot, l’actriu israeliana que encarna Wonder Woman, que també estava embarassada de cinc mesos durant el rodatge de la pel·lícula de l’heroïna de DC. «Em vaig apuntar als campionats a l’assabentar-me que Gal Gadot havia gravat Wonder Woman estant embarassada». Sense pensar-s’ho ni un instant, va buscar un top d’atletisme amb el dibuix del personatge de DC i es va mentalitzar que ella encarnaria a la pista tot el que Wonder Woman representa. 

El que té d’impressionant aquesta història és que Alysia ha sigut una de les atletes més destacables del panorama atlètic nord-americà. Amb una millor marca personal d’1.57.34, l’especialista en 800 metres és una de les perles del New York Athletic Club i amb aquesta marca és la cinquena nord-americana més ràpida de la història. De fet, ha sigut set cops campiona dels Estats Units en la disciplina i va obtenir la seva victòria més especial el 2015 quan va tornar a guanyar després de ser mare.

Notícies relacionades

L’atleta va créixer al barri de Queens envoltada de sis germans que li van inculcar un gran esperit competitiu ja que estaven tot el dia fent carreres o competicions en diversos esports. En la seva joventut va estudiar al Canyon High School de Santa Clareta, on va començar a destacar en els esports, sobretot en disciplines com el bàsquet, el futbol i l’atletisme. El seu pas per la Universitat de Berkeley va fer que es confirmés en l’atletisme.

Molt aviat va comprendre que havia de perseguir el seu somni de ser olímpica. Després d’uns quants anys de preparació i mala sort amb algunes lesions, es va sobreposar i va aconseguir la plaça per als Jocs de Londres 2012. Allà, amb la icònica flor als cabells (que diu que es posa per demostrar que una noia pot passar l’estona amb els nois sense problema), va aconseguir arribar a les finals i es va quedar a les portes de la glòria olímpica amb un quart lloc. La glòria mundial l’ha assaborit també amb un bronze als Campionats Mundials del 2011 i un altre als del 2013. Un somriure únic, una força de voluntat inigualable i una història que encara que s’hagi repetit, és irrepetible.