La jornada a la piscina

Estratosfèric 1.500

Belmonte, quarta en una final en què Ledecky, Friis i Boyle destrossen el rècord del món

Mireia Belmonte, esgotada després de l’esforç del 1.500, ahir al Palau Sant Jordi.

Mireia Belmonte, esgotada després de l’esforç del 1.500, ahir al Palau Sant Jordi. / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
LUIS MENDIOLA
BARCELONA

Mireia Belmonte també té límits. Per més que, cada vegada que salti a la piscina, sembli en condicions de destrossar qualsevol teoria. Ahir ho va comprovar en la final dels 1.500 on es va haver de conformar amb la quarta plaça, dolorós lloc sense premi, per darrere d'aquest fenomen devastador anomenat Katie Ledecky (or), de la danesa Lotte Friis (plata) i de la neozelandesa Lauren Boyle (bronze).

No se li pot retreure res a Belmonte. La nedadora badalonina, de 22 anys, va estar a un nivell brillant. Va nedar millor que mai. A ritme de rècord d'Espanya. És la primera que rebaixa la barrera dels 16 minuts (15.58.83). El problema és que va prendre part en el millor 1.500 de la història. Una carrera estratosfèrica, que va rebentar tots els rècords. Ledecky, una teenager de 16 anys, convertida ja en una de les reines de Barcelona (seu va ser l'or també dels 400 lliure) va nedar en 15.36.53 i va fer saltar el rècord del món de la seva compatriota Katie Ziegler (15.42.54), de sis anys d'antiguitat. Però també el va millorar Friis (15.38.88), que va establir un nou registre europeu i a punt va estar de fer-ho Boyle (15.44.71) que va deixar un nou registre per a Oceania.

El pols entre Ledecky i Friis, dues de les tres nedadores que aquesta temporada havien baixat dels 16 minuts, va resultar apassionant, amb temps de pas en els quals la millora respecte del rècord del món va ser de més de sis segons. Va ser una carrera rapidíssima, massa exigent per a Belmonte, que nedava en un terreny poc explorat, una prova de fons, que poques vegades havia hagut d'afrontar a un nivell tan alt. A mig recorregut, al voltant dels 750 metres, ja es va veure que el desenllaç era un mà a mà entre Ledecky i Friis i també que el canvi de ritme aplicat per Boyle la desenganxava massa per qüestionar-li la plaça al podi.

RÈCORD D'ESPANYA / «Ledecky i Friis han començat excessivament fort. He intentar seguir-les, però era impossible. Però estic contenta, perquè he nedat més ràpid que mai en la meva primera final del 1.500 important. He baixat dos segons el rècord d'Espanya i també la meva marca», explicava la nedadora badalonina, feliç amb la seva quarta plaça, i impressionada pel rècord del món de la nord-americana Ledecky. «És un portent. És impressionant i ha arribat en un grandíssima forma. Possiblement estigui feta a la mateixa fàbrica que Michael Phelps», va assenyalar al·lucinada davant la seva exhibició.

La forma en què va nedar el 1.500 va reafirmar les bones sensacions de Mireia Belmonte, que avui tornarà a saltar a la piscina per afrontar les sèries i les semifinals dels 200 papallona. «Estic amb ganes, és la meva prova favorita», va afirmar.

Notícies relacionades

MELANI SORPRÈN / Tan impressionant o més que l'actuació de Belmonte va ser el rendiment de Melani Costa en la seva tornada a la piscina. La nedadora mallorquina va demostrar que no es conforma amb la medalla de plata en el 400 lliure i va sorprendre en les eliminatòries del 200 lliure, rebaixant per dues vegades un rècord d'Espanya que pertanyia a Mireia Belmonte, per deixar-lo en 1.56.19, una marca que la situa amb el tercer millor registre per a la final d'avui dels 200 lliure.

No es tracta d'una final qualsevol. Possiblement és una de les que poden reunir més talent a l'aigua en aquest campionat: la italiana Federica Pellegrini, la nord-americana Missy Franklin, la francesa Camille Muffat i l'australiana Kylie Palmer són algunes de les seves rivals. Poca broma. Un luxe del qual formarà part Melani, que ahir va acollir incrèdula el seu pas. «Em noto amb totes les ganes del món i això es reflecteix dins de l'aigua. Em trobo molt bé i sé el que he de fer. Tot el treball que he fet es nota, i això és l'important. Sortiré a nedar la final com si tingués opcions de guanyar», va assegurar ahir la subcampiona del món dels 400 lliure.