la dona en la sanitat

La medicina també té nom de dona

Les doctores més prestigioses de la sanitat aporten qualitat al sistema sanitari i destaquen per la seva recerca

La medicina també té nom de dona
4
Es llegeix en minuts

La medicina del nostre país sempre ha sigut referent tant a Europa com al món sencer. La rica herència cultural, que ha anat creixent amb el pas del temps gràcies en part a travessies a altres mons i avatars bèl·lics, ha posat al mapa els nostres metges i investigadors de reconegut prestigi. 

Dins d’aquest àmbit, les dones han aconseguit tenir gran rellevància dins de la sanitat nacional en diferents especialitats. Ara se’n parla gràcies a la cursa de fons que estan superant, i que permet que s’hagi passat de només 67.713 dones, d’un total de 179.033 metges col·legiats el 2000, a 138.250 doctores col·legiades contra els 129.745 metges registrats per l’INE el 2019.

Així, des del 2011, al capdavant del CNIO (Centre Nacional de Recerca Oncològica) hi ha María A. Blasco. Ella és biòloga molecular i va obtenir el seu doctorat sota la supervisió de la científica espanyola més internacional, Margarita Salas, el 1993, al Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa. Els seus estudis sobre relació entre els telòmers i la telomerasa i el càncer o l’envelliment són una referència en aquest camp. Des del mateix centre aposten per la formació de nous científics i científiques, de manera que han desenvolupat l’Oficina de la Dona en Ciència del CNIO (Women in Science Office, WISE), que ajudi «a assolir i assegurar la igualtat de gènere en ciència».

En el mateix camp de l’oncologia, Ana Lluch destaca per la seva recerca sobre el diagnòstic i assistència del càncer de mama. És cap de departament del Servei d’Hematologia i Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic de València, centre on ha tingut l’oportunitat de tractar més de 12.000 pacients, segons dades ofertes per la Universitat de València, és catedràtica emèrita del Departament de Medicina de la Facultat de Medicina. A més, forma part de l’equip investigador d’Incliva, Institut de Recerca Sanitària. La seva carrera ha sigut reconeguda en nombroses ocasions.

Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), actualment unes 800.000 persones pateixen Alzheimer. En aquest camp, la neuròloga de reconegut prestigi Mercè Boada i Rovira ha centrat la seva carrera professional en l’estudi de malalties degeneratives. És cofundadora de la Fundació ACE, una entitat privada sense ànim de lucre que des de 1995 ajuda pacients amb malaltia d’Alzheimer i altres demències en diagnòstic, i les seves famílies, en el tractament, recerca, formació i sensibilització. El 2016 va rebre la Creu de Sant Jordi del Govern de Catalunya.

Una dona també va participar en el primer trasplantament de cor incompatible amb el grup sanguini a un nadó al nostre país. Es va fer a l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid, i ella és Manuela Camino López, cap de la Unitat de Trasplantament Cardíac Infantil del centre hospitalari. La doctora va passar a formar part d’una fita en la història de la medicina del país el 2018 i va canviar la vida de la Carla, el nadó de cinc mesos receptor del trasplantament.

A la llista

A la llistaDes del 2017 la prestigiosa revista ‘Forbes’ elabora un rànquing amb els 100 millors doctors espanyols. El 2020, aquestes llistes es van convertir en la guia «Best Doctors Spain», que inclou 27 especialitats i amplia a 165 els facultatius referents en la medicina nacional. D’ells, poc més del 10% són dones.

Malgrat aquest desequilibri en les xifres, la publicació destaca noms com el de la doctora Mercedes Guerra, cap d’Angiologia i Cirurgia Vascular i Endovascular de l’Hospital Universitari de Guadalajara; la doctora Marina Blanco Aparicio, del servei de pneumologia del Complex Hospitalari Universitari de la Corunya, o la doctora Gloria Gómez Mardones, que des del 2002 ha sigut cap de Servei de Diagnòstic per Imatge a l’Hospital Niño Jesús, a Madrid. 

La guia també inclou, entre altres doctores, Mar Mendibe Bilbao, neuròloga responsable de la Unitat d’Esclerosi Múltiple de l’Hospital Universitari de Cruces de Barakaldo, que també desenvolupa la seva carrera professional com a responsable del Grup de Neuroimmunologia de l’Institut Biocruces i com a professora associada del Departament de Neurociències de la Universitat del País Basc. Al seu costat, també destaquen l’oftalmòloga Elena Barraquer, del Centre d’Oftalmologia Barraquer, que ha aparegut en edicions anteriors del rànquing, igual que altres companyes com María José Requena, cap de servei d’Urologia de l’hospital Reina Sofía de Córdoba, i primera dona en ocupar el lloc de cap d’aquesta especialitat en un hospital espanyol.

Les precursores

Les precursoresLes dones han estat lligades a la medicina, d’una forma silenciosa, però contínua i constant, amb una activitat especialment enfocada a tasques d’infermeria, assistència al part o fins i tot com a ajuda en la planificació familiar. 

Notícies relacionades

Dolors Aleu es convertia, el 1879, en la primera doctora de la medicina moderna al nostre país. I va exercir a la seva Barcelona natal. Aleu va ser una lluitadora que va aconseguir vèncer les traves per ser dona.

Tampoc es pot oblidar la tasca de Gabriela Morreale, que tot i que va néixer a Itàlia, va desenvolupar gran part de la seva carrera aquí estudiant la glàndula tiroide. Química de formació, se la considera com una de les precursores de l’endocrinologia moderna del país, i va ser ella qui va desenvolupar la prova del taló, que permet detectar en nounats i de manera precoç l’hipertiroïdisme congènit. Gràcies a la seva recerca s’ha erradicat al país el goll i el cretinisme per dèficit de iode, i des de 1990 l’Organització Mundial de la Salut va incorporar la necessitat del consum de iode durant l’embaràs.