El Periódico

Tema de diumenge: Iraq, 20 anys després de la invasió

EL PERIÓDICO analitzarà aquest diumenge les causes, desenvolupament i implicacions en la regió i el món de la guerra que van desencadenar els EUA

Tema de diumenge: Iraq, 20 anys després de la invasió

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest cap de setmana es compleixen 20 anys de l’inici de la guerra de l’Iraq, el conflicte que va marcar una era. La invasió nord-americana del país àrab va obrir una capsa de Pandora amb profundes implicacions per a l’Iraq, però també per a la regió i per a la resta de la comunitat internacional. 

Aquest cap de setmana, EL PERIÓDICO tractarà en profunditat aquest conflicte. Joan Cañete Bayle, subdirector del diari i que entre el 2003 i el 2004 va cobrir la guerra i l’inici de la insurgència contra l’administració nord-americana, ha tornat a l’Iraq 20 anys després per publicar una sèrie de cròniques en les quals retrata com està el país després de dues dècades molt convulses de continu conflicte. A més, repassarem les causes i el desenvolupament de la invasió i la postguerra i analitzarem les repercussions de la invasió als Estats Units i la comunitat internacional, com va ser el potent moviment social contrari a la guerra (amb especial menció per a Barcelona) i l’empremta que la guerra ha deixat en la literatura i el cine.

¿I el pacifisme?

¿On és el pacifisme? Aquesta és la gran pregunta que planteja aquesta setmana el suplement dominical Entendre-hi més a l’abordar la resposta social tan diferent que ha tingut la guerra d’Ucraïna i la que va tenir el 2003 la invasió de l’Iraq, quan milions de persones van sortir als carrers arreu del món. Per això, el diari ha parlat amb diferents experts i analistes de dins i de fora del món pacifista.

Notícies relacionades

El segon gran tema que aborda el suplement és l’ensorrament de la qualitat de vida a Cuba, amb especial incidència en el problema de la vivenda, pel mal estat i la falta d’inversió en els edificis.

L’entrevista setmanal és al zoòleg George Monbiot, que alerta d’una extinció de la raça humana si no es prenen mesures radicals per canviar la manera com s’alimenten els humans. Al capítol mediambiental, l’expert Heriberto Araújo explica una iniciativa irlandesa per donar l’excedent de producció d’energia eòlica a llars necessitades. A la secció de Gastronomies, Pau Arenós s’asseu a la taula de Moments, on Carme Ruscalleda i Raül Balam rendeixen homenatge a Dalí amb un menú temàtic.