Platja i piscina

Guia per utilitzar la crema solar: claus per no cremar-se aquest estiu

Quatre de cada 10 espanyols que utilitzen crema solar estan més preocupats per l’envelliment de la pell que per tenir melanoma, segons un estudi europeu realitzat per Garnier Delial

Guia per utilitzar la crema solar: claus per no cremar-se aquest estiu
8
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot i que cada vegada hi ha més gent que es protegeix del sol durant l’any (l’ideal), amb l’arribada del bon temps i a mesura que ens acostem a l’estiu es fa més necessari saber com utilitzar correctament el protector solar per evitar cremades per un excés de sol puntual i, si aquesta pauta es repeteix, danys a la dermis que amb el temps poden causar fins i tot càncer de pell. Per exemple, ¿saps exactament quin és el teu fototip de pell i quin factor de protecció solar (SPF) és el que et correspon? ¿Saps que ben aplicat un SPF 30 protegeix més que un SPF 50 mal estès? ¿Coneixes quina és la quantitat de crema que t’has de posar? ¿Quines són les parts importants del cos que solem oblidar de cobrir?

A Espanya, on tenim una mitjana anual de 2.500 hores de sol, aproximadament, hauríem de conèixer bé les respostes a aquestes preguntes, però el tema encara sembla confús per a molts, i fins i tot desconegut. És el que es desprèn d’un estudi realitzat a escala europea per Garnier Delial, que llança conclusions molt inquietants quant a l’educació solar que tenim els espanyols: sembla que estem més preocupats per l’envelliment de la pell que per tenir melanoma.

Per exemple, a prop de la meitat dels espanyols enquestats [l’estudi es va fer al març sobre una mostra de 2.000 persones majors d’edat], el 44%, van afirmar que es posen protecció solar a cara i cos «de vegades, quan fa molt de sol i calor fora». Les dones tendeixen més a protegir-se la pell cada dia: un 26% ho fa al cos i un 31% a la cara, independentment de l’estació.

Més consciència entre els joves

Destaca el grup jove, de 16 a 24 anys, que és el que més es protegeix cara i cos, en un 16% i 19%, respectivament.

Una dada curiosa, per exemple, és que Múrcia és la regió d’Espanya que més es protegeix el cos diàriament, juntament amb Madrid, que també destaca en protecció diària facial. Com a regions més conscienciades, les illes Balears i Cantàbria, on només el 3% de la població diu que no es protegeix mai. Ressalten Andalusia o les Canàries com a aquelles regions que, en majoria i malgrat la seva alta insolació, només apliquen protector de vegades, «quan fa sol i calor fora». Sorprèn també la Rioja, on el 20% dels enquestats reconeixen que no es posen protecció al cos ni a la cara mai.

Respecte a l’època de l’any, l’estiu és la principal època en què apliquem cremes solars, un 88% la utilitza llavors. A més, associem protecció solar amb vacances en un 43%. Així s’entén que l’activitat que més relacionem amb l’aplicació d’un filtre solar alt (SPF 50) sigui un dia a la platja. Resulta preocupant que no associem dany solar amb sortides puntuals a buscar un cafè o desplaçament a la feina, 1 de cada 4 persones pensa que no s’ha d’aplicar protecció en aquests casos. Així mateix, els gallecs són els que la utilitzen a l’estiu més, el 94%. Els que estan conscienciats fins i tot a l’hivern són la Comunitat de Madrid, Múrcia i Castella i Lleó, on més d’un 20% dels enquestats la utilitzen llavors.

L’SPF més comú, el 50

A Espanya l’SPF més comú és el 50, un 43% dels enquestats aposten per això. Les dones tendeixen a triar filtres més alts (49% davant el 38% d’homes). Malgrat que més de 7 de cada 10 enquestats ha experimentat cremades solars en l’última dècada, continuem oblidant aplicar-nos el filtre solar. Sobretot, «ens oblidem de fer-ho abans de sortir de casa» (27%) o «no creiem que sigui necessari per a la quantitat de sol a què ens exposarem» (23%).

En vista dels resultats d’aquesta enquesta, i davant l’arribada ja del bon temps i les vacances, el dermatòleg Adrián Alegre, integrant espanyol del Board Internacional de Dermatólogos de Delial Garnier, ofereix aquest decàleg de consells:

GUIA D’ÚS DEL FACTOR SOLAR

Resistència a l’aigua

No totes les proteccions són iguals. A l’hora d’elegir un filtre solar hem de fixar-nos no només en el factor de protecció solar, sinó també en la tecnologia que té darrere aquest producte, com en el cas de la tecnologia Netlock, patentada pels laboratoris de L’Oréal, que permet assegurar la protecció davant els rajos UVA i UVB sense deixar que els filtres solars es desprenguin de la pell al contacte amb l’aigua. A l’envàs es pot observar la resistència que té a l’aigua: ‘wet skin’ (significa que es pot aplicar amb la pell molla), ‘water resistant’ (resistent a banys curts, llàgrimes, suor i humitat), ‘waterproof’ (la protecció es manté després de banys de llarga durada), ‘sweatproof’ (és resistent a la suor) i ‘rubproof’ (resistència a la fricció).

Notícies relacionades

 

Data de caducitat

L’indicador PAO ens diu el nombre de mesos que la crema es pot utilitzar una vegada oberta i sol venir indicat a l’envàs del producte en forma d’un envàs amb un nombre. Si apliquem protectors que ja hem utilitzat l’estiu passat, hem de comprovar sempre que la data establerta per al seu ús continua sent vàlida. Al pot s’indica la data a partir de la qual, una vegada obert el producte, perd la seva utilitat. També és recomanable no utilitzar aquells fotoprotectors que han estat exposats a condicions ambientals no adequades


Compte els de menys de 20 anys

Cal tenir especial cura amb les cremades solars per sota dels 20 anys perquè augmenten el risc de càncer al llarg de la vida de la persona fins en un 80%.


Triar solars segons el nostre fototip

Les sigles SPF, factor de protecció solar, ens indiquen quanta estona més, és a dir, quantes vegades més de temps, podem estar exposats al sol sense cremar-nos. Davant l’exposició al sol, no només és imprescindible utilitzar fotoprotector, sinó que ha de ser el més adequat al nostre fototip de pell, classificats en funció del color de pell, cabells i ulls. Podem seguir aquesta guia:

Fototip I: pell blanca-lletosa amb propensió a cremades intenses. No suporta més de 10 minuts d’exposició al sol sense protecció. S’aconsella un SPF de 50 o més.

Fototip II: pell clara que es crema amb facilitat. Es recomana un SPF de 50 o més.

Fototip III: pell de les races caucàsiques (europees), que es crema amb moderació. Es recomana un SPF d’entre 30 i 50.

Fototip IV: pell lleugerament fosca (races mediterrànies). Es crema moderada o mínimament. Es recomana un SPF d’entre 15 i 20.

Fototip V: pell típica de les persones ameríndies i hispanes. Rares vegades es crema. S’aconsella un SPF de 10.

Fototip VI: pell de les persones de raça negra. No es crema i requereixen una protecció mínima.


 

Quantitat adequada

Cada persona s’hauria d’aplicar fins a dos mil·ligrams de protector solar per centímetre quadrat de la pell. Si el mesurem en culleretes de cafè, un nen d’un metre se n’hauria d’aplicar quatre culleretes de cafè, mentre que un adult de metre setanta se n’hauria d’aplicar sis-vuit culleretes. També hi ha tècniques fàcils de recordar que ens ajuden a complir aquest requisit, com imaginar al palmell de la mà la superfície d’un ou dibuixat. Necessitarem mig ou per cobrir correctament la cara i el coll i cada un dels braços. Farà falta un ou i mig per cobrir l’esquena i les espatlles, panxa i lumbars i cada una de les cames. Per cobrir tot el cos, serà necessària la superfície de gairebé vuit ous.

Les zones del cos ‘oblidades’

Hi ha certes parts del cos que solen estar molt exposades i que se’ns solen oblidar: punta del pavelló auricular, zona calba del cuir cabellut i dors de les mans i dels peus. Es recomana demanar ajuda per a zones difícils d’arribar-hi, com l’esquena. Tampoc hem d’oblidar la part alta del front, el coll i les parpelles. Molt important: tampoc ens hem d’oblidar si tenim cicatrius recents, ja que no s’han d’exposar al sol.


Cada quant s’ha aplicar la crema

No hi ha una regla exacta de cada quant hem de repetir l’aplicació solar, però és recomanable que a pells clares i en època d’estiu es reapliqui cada dues hores, mentre que en altres èpoques de l’any, si som més temps a l’interior, amb una aplicació al matí i una altra a mig dia seria més que suficient. També s’ha de repetir després de cada bany.


Radiació ultraviolada A i B

Hi ha dos tipus de radiacions ultraviolades. La radiació ultraviolada A és la més freqüent, però no la més nociva, és la que té més penetració i la que travessa les finestres, però només provoca envelliment i bronzejat, no cremades. La radiació ultraviolada B és la que ens pot produir cremades, enrogiment de la pell i, amb el pas dels anys, la que ens augmentarà el risc de càncer de pell.


Menys d’un any, millor no

Els nens de menys d’un any no s’han d’exposar pràcticament gens al sol, i han d’evitar l’exposició solar directa i reaplicar el protector solar cada una o dues hores.

 


Pells sensibles

Als nens amb pells sensibles se’ls ha d’aplicar protector solar formulat amb actius hipoal·lergògens.  


Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Al Club d’Estil d’EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessen la moda i la bellesa i totes les tendències en estil de vida, decoració i regals. Aquí t’explicarem què és l’última tendència al carrer i també les xarxes socials, i et donarem trucs perquè no se t’escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos per explicar-nos les vostres inquietuds o compartir les vostres experiències.