Santamaría promet treballar per l'estabilitat

La vicepresidenta del Govern reivindica l'esforç dels poders públics per sortir de la crisi

Junqueras recorda que Catalunya està acostumada a "sortir de situacions complicades"

Declaracions de Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras en els premis Empresa de l’Any 2016. / D. CAMINAL / VÍDEO: M. TUDELA

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, es va comprometre davant dels gairebé 300 directius i empresaris participants a la gala dels premis Empresa de l’Any d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA a treballar per l’estabilitat. Al seu torn, davant la petició del president del Grup Zeta, Antonio Asensio, perquè els poders públics també col·laborin a proporcionar certesa per al desenvolupament i el creixement, va recordar els esforços realitzats per sortir de la crisi. «Amb la crisi, hem après algunes coses. No podem mantenir-nos al marge de les reformes», va dir.

Sense mencionar el procés sobiranista, com tampoc ho va fer el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, que la va precedir en la paraula, va assegurar que les empreses, a més d’infraestructures, com el corredor mediterrani, o interconnexions elèctriques, requereixen l’estabilitat. «L’estabilitat cotitza en borsa i a Espanya ha començat a pujar» i ha deixat enrere els dèficits de credibilitat de fa sis o set anys, va manifestar. Al seu parer, en un món «desconcertat, on es torna a parlar de proteccionisme, l’estabilitat és un element crucial. Aquest Govern treballarà per ella», va sentenciar la número dos del Govern de Mariano Rajoy.

REIVINDICACIÓ DE JUNQUERAS

Per la seva banda, Junqueras, a més de desgranar els èxits actuals de l’economia catalana, com el creixement del 3,5% l’any passat, que se suma al del 3,4% de l’exercici precedent, o l’atracció d’inversió estrangera, va recordar que «el país ha demostrat que és capaç de sortir de situacions molt complexes i sens dubte ho farà en el futur». Es podria considerar l’única al·lusió, velada, al procés que per al Govern de la Generalitat ha de conduir a un referèndum per a la independència.

La vicepresidenta del Govern central no va evitar recordar que Catalunya és la comunitat que més recursos rep de l’Estat, pel seu potencial. Això, va afegir, ha contribuït a reduir la morositat amb els proveïdors. Junqueras, per la seva banda, va destacar la reducció del dèficit català fins a situar-lo en el 0,9% del PIB l’any passat i que el pes del deute es va reduir per primera vegada i ho tornarà a fer aquest any.

Notícies relacionades

També en l’apartat dels discursos, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, es va referir a mesures com la del Tribunal Constitucional que va anul·lar diversos articles de la llei catalana d’igualtat efectiva, que va ser l’única al·lusió que va fer al conflicte actual entre els executius central i autonòmic. Forcadell va considerar «intolerable» la desigualtat salarial entre homes i dones, amb una diferència que se situa en el 26%.

I, a més de lloar la capacitat global de les empreses, els va demanar que s’impliquin més «en els reptes socials per fer del nostre un país millor i una societat més justa». Els va recordar també que «no són només negoci, sinó també les persones que hi treballen», a la vegada que va afirmar que «el futur l’hem de crear junts, de forma democràtica».

reptes socials TROBADA AMB EL G-16

Per la seva part, en la seva estratègia d’acostament a Catalunya, Sáenz de Santamaría va aprofitar la jornada per mantenir un dinar amb el denominat G-16, un grup de 16 entitats civils catalanes, entre les quals hi ha els dos grans clubs de futbol de la capital catalana, el Barça i el RCD Espanyol, el Cercle d’Economia, el Cercle del Liceu, el Club de Polo, l’Ateneu Barcelonès, la Cambra de Comerç, Foment del Treball, l’Institut Agrícola de Sant Isidre, el Centre Excursionista de Catalunya, el RACC, el Reial Cercle Artístic, l’Orfeó Català, el Círculo Ecuestre, el Tennis Barcelona i el Club Natació Barcelona.