Uns premis que creixen al ritme del país

2
Es llegeix en minuts
Enric Hernàndez

Avegades els premis econòmics, com si fossin fotografies que immortalitzen el precís instant en què són fetes, envelleixen malament. El reconeixement d'una iniciativa empresarial, per merescut que sigui al concedir-se, pot quedar en entredit si passat cert temps la companyia acaba tancant. Diu molt de la intuïció i professionalitat dels jurats de la Iniciativa Empresarial, que EL PERIÓDICO DE CATALUNYA ha atorgat al llarg de 37 anys i de diverses crisis econòmiques, que totes i cada una de les empreses premiades hagin arribat amb bona salut als nostres dies. Moltes s'han transformat en multinacionals, líders fins i tot en un mercat globalitzat. La majoria ha multiplicat la seva facturació i el nombre d'empleats. I algunes han canviat de mans sense perdre la puixança. Però totes segueixen existint, contribuint a enfortir el teixit econòmic i industrial del país.

Notícies relacionades

Si el fundador del Grup Zeta Antonio Asensio Pizarro, va idear aquest guardó com a mostra de compromís del diari amb l'economia catalana, la companyia de comunicació que avui presideix Antonio Asensio Mosbah ha decidit reinventar-lo per reflectir d'una forma més fidel la realitat empresarial del segle XXI. En aquestes quatre dècades l'economia catalana s'ha modernitzat, diversificat, internacionalitzat i adaptat a un entorn cada cop més competitiu, que troba en la revolució tecnològica el seu principal desafiament i esperó. Conviuen la tradicional empresa familiar amb les 'start-ups', el mercat de la distribució física amb els nous negocis apareguts en l'univers digital, les grans corporacions que es projecten al món sencer amb les petites societats que s'esforcen per innovar tant en els processos de producció com en el catàleg de productes que llancen al mercat. És lògic, doncs, que aquests premis, rebatejats com a Empresa de l'Any, reconeguin aquesta realitat diversa, complementària i enriquidora. I també que, de resultes d'aquesta ambició més gran, el guardó s''independitzi' de la gala del Català de l'Any per adquirir vida autònoma mitjançant la cerimònia d'entrega que aquest dilluns acollirà la Llotja de Mar.

Són nombroses les institucions patronals i econòmiques de Catalunya que, amb la finalitat d'estimular l'emprenedoria i la internacionalització de les nostres empreses, concedeixen anualment guardons similars. Però només en els premis Empresa de l'Any hi són totes representades, perquè EL PERIÓDICO ha volgut incorporar-les, juntament amb els patrocinadors, al jurat que lliurement elegeix candidats i guanyadors. Empresa de l'Any es converteix, així, en punt de trobada i cita obligada per identificar i potenciar l'enginy empresarial d'una societat que va saber liderar la revolució industrial al segle XIX, superar les convulsions geopolítiques del segle XX i que, en aquest segle XXI ple d'incerteses, encara el futur sense complexos ni temor a la competència. A Catalunya i a Barcelona, el seu exponent més internacional, els sobren atributs per seguir sent el motor econòmic d'Espanya i del sud d'Europa, apostant per un patró de creixement que s'allunyi de l'especulació, prioritzi la creació d'ocupació de qualitat i compatibilitzi les plusvàlues amb la reinversió i amb els drets dels treballadors.