Cellnex, l'ascens de les comunicacions sense fil

La firma, que fins a mitjans del 2015 era una divisió d'Abertis, s'ha convertit en poc temps en un dels valors de l'Ibex 35, la principal referència borsària a Espanya, i en el primer operador independent de telecomunicacions d'Europa

Entrega dels premis Empresa de l’Any 2016. / J. CARBÓ / VÍDEO: M. TUDELA

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala

Cellnex, guanyadora del premi Empresa de l'Any d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA patrocinat pel Banc Sabadell, ha mantingut una escalada imparable des que es va segregar com a divisió d'Abertis. Gràcies a l'aposta pel creixement, des del seu primer dia com a empresa autònoma s'ha consolidat com a primer operador independent de telecomunicacions sense fil d'Europa.

La seva progressió va fer que el juny passat comencés a cotitzar a l'Ibex 35, la principal referència borsària espanyola, amb una capitalització superior als 3.200 milions d'euros.

Abans de deixar de ser Abertis Telecom per convertir-se en Cellnex Telecom l'1 d'abril del 2015 va passar a controlar TowerCo, operador que gestiona les torres de telefonia mòbil ubicades en el conjunt de la xarxa d'autopistes d'Itàlia; i 7.377 torres i emplaçaments de telefonia mòbil a Itàlia de l'operador Wind.

Després de sortir a la borsa el maig del 2015 i mantenir-hi Abertis com a primer accionista amb el 34%, no ha parat d'incorporar actius fins a sumar 16.828 torres de telecomunicacions a 31 del desembre passat, gràcies a una inversió de més de 2.200 milions finançats en bona part amb bons amb un venciment i cost mitjà de set anys i el 2,1%.

Itàlia és el principal mercat, amb un total de 7.739 emplaçaments, seguit d'Espanya, amb 7.415. França, on el grup té un acord estable amb Bouyges Telecom, es convertirà en el seu tercer mercat, amb un total de 3.500 torres, quan s'hagi desplegat tota la inversió prevista fins al 2022. Avui té 371. A més a més va adquirir Protelindo a Holanda (725 emplaçaments) i la britànica Shere Group (578). A més avalua la compra de 2.500 torres de comunicacions de l'operador Sunrise, valorades en 465 milions.

Cellnex ofereix a les operadores de telecomunicacions, com a operador neutral, l'espai que els cal per instal·lar i mantenir les seves xarxes de transmissió de dades i veu sense fil (55% del negoci). A més presta els serveis audiovisuals a radiodifusors nacionals, autonòmics i locals (33%).

Al seu torn desenvolupa solucions en el camp dels projectes 'smart cities', que optimitzen els serveis per al ciutadà, a través de xarxes i serveis (12% del negoci).

Notícies relacionades

En aquest àmbit, Cellnex Telecom està desplegant una xarxa de comunicacions intel·ligents que permet la connexió entre objectes i, per tant, el desenvolupament d'un ecosistema sòlid per a l'Internet de les Coses (IoT) a Espanya mitjançant les denominades 'small cells'.

A Itàlia compta amb 1.072 nodes adquirits a CommsCon que permeten proveir de banda ampla en grans espais, com aeroports, hospitals o estadis. També és rellevant el seu desplegament de les xarxes per als cossos de seguretat.