Novetats formatives

Salut i mobilitat, les noves apostes educatives de la Generalitat

Per al proper curs 2025-2026, el Govern impulsa dues noves línies de formació professional amb la creació d’un nou institut #a l’Hospital de Sant Pau i un pla de formació en l’àmbit ferroviari davant el traspàs de Rodalies

La Generalitat impulsa dues novetats educatives clau en l’àmbit sanitari i ferroviari

La Generalitat impulsa dues novetats educatives clau en l’àmbit sanitari i ferroviari / Archivo

3
Es llegeix en minuts
Claudia Pizcueta

Amb la mirada posada en les necessitats reals del mercat laboral i la millora dels serveis públics, la Generalitat de Catalunya impulsa dues novetats educatives clau en l’àmbit sanitari i ferroviari. El curs 2025-2026 vinent s’estrenarà el nou Institut d’FP Sanitària Sant Pau, dins del recinte modernista de l’Hospital, i un pla per formar tècnics en el sector ferroviari després del traspàs de Rodalies.

Alta demanda en salut

Barcelona ampliarà la seva oferta educativa el curs vinent amb la creació de l’Institut d’FP Sanitària Sant Pau, un nou centre de formació professional sanitària ubicat a l’emblemàtic recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau. La iniciativa és fruit d’un acord entre el Consorci d’Educació de Barcelona, format per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació de Gestió Sanitària i la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

El nou institut oferirà tot l’itinerari formatiu no universitari en l’àmbit de la salut, des de la formació professional inicial fins a cicles formatius de grau mitjà i superior. També inclourà formació ocupacional i contínua dirigida a professionals en actiu, concentrant ensenyaments actualment impartits a l’Institut de Seguretat i Mobilitat de Barcelona Guineueta, juntament amb nous programes.

Més de 1.300 noves places #d’FP en sanitat #i en formació ferroviària

Gràcies a l’aliança amb l’Hospital de Sant Pau, el centre incorporarà noves metodologies centrades en el treball interdisciplinari i integrarà tecnologia avançada, simuladors mèdics i entorns clínics virtuals, i oferirà formació pràctica en un entorn hospitalari real. També s’impulsarà la formació dual amb estades en altres hospitals i centres mèdics.

Amb capacitat per a 380 estudiants a l’any, l’Institut d’FP Sanitària Sant Pau neix amb l’objectiu de donar resposta a l’alta demanda actual de places en formació professional sanitària, així com als reptes del sector i a la creixent necessitat de personal qualificat en salut i atenció a les persones en les pròximes dècades.

Per al curs 2025-2026 vinent, l’oferta inicial inclourà formació especialitzada en Cures Auxiliars d’Infermeria, Farmàcia i Parafarmàcia, Laboratori Clínic i Biomèdic, i Auxiliar en Centres Sanitaris. A l’espera del seu trasllat definitiu al recinte de Sant Pau, el centre començarà la seva activitat provisionalment en un edifici situat al carrer Lepant 350. Un cop ubicat a la seva seu permanent, està previst ampliar el seu catàleg amb un curs d’especialització en l’àmbit informàtic i biosanitari, formació ocupacional en els àmbits biosanitari i biotecnològic, formació contínua per als treballadors de l’Hospital de Sant Pau i assessorament per a l’acreditació de competències.

El nou institut s’integrarà al Campus d’Aprenentatge de Sant Pau, un ecosistema acadèmic i científic en el qual també tenen seu la Facultat de Medicina i l’Escola Universitària d’Infermeria de la Universitat Autònoma de Barcelona, a més d’una quinzena d’entitats dedicades a la formació i investigació en salut i serveis socials.

Nous perfils

El traspàs del servei de Rodalies a la Generalitat de Catalunya ha generat la necessitat de comptar amb professionals formats en tots els sectors relacionats amb el transport ferroviari per garantir el funcionament del servei. Així, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó han firmat un acord de col·laboració per impulsar la formació de l’àmbit ferroviari. La nova aposta educativa del Govern per al curs vinent promourà la formació professional dual, la innovació i la transferència de coneixement en l’àmbit ferroviari. Suposarà un impuls a la formació relacionada amb el manteniment de la infraestructura ferroviària, amb l’objectiu de formar professionals per a la reparació de vies i catenàries, així com tècnics en electrònica per als sistemes de senyalització i seguretat.

El traspàs de Rodalies a la Generalitat ha impulsat la demanda de professionals en el sector ferroviari

Notícies relacionades

Es preveu l’adequació del contingut curricular per formar personal de conducció de vehicles ferroviaris, com també personal de circulació, d’infraestructures, d’operacions de trens, així com responsable del control i de manteniment del material rodador ferroviari. A més, es preveu la formació de perfils especialitzats com ara electromecànics ferroviaris, operaris en manteniment de trens, caps de flota, auxiliars de servei a bord, assistents de viatge, auxiliars de tren o tècnics en informació a l’usuari.

En total, durant el curs vinent es preveu preparar 1.000 professionals en aquests àmbits a través dels cicles formatius de grau mitjà en Manteniment de Material Rodant Ferroviari, del certificat de professionalitat en Manteniment de Sistemes Elèctrics i Electrònics de Material Rodant Ferroviari, i més. Alhora, el Departament d’Educació i FP avaluarà l’impuls de nous cicles formatius i altres cursos d’especialització.