branded

Refredats

Refredats: Les 10 preguntes que tota mare o pare voldria fer-li a Lucía mi pediatra

La nostra pediatra de capçalera respon als dubtes més comuns que ens sorgeixen sobre els refredats dels nostres fills

5
Es llegeix en minuts

¿Us fa l’efecte que els vostres fills comencen amb mocs al setembre i que no els deixen anar fins al juny? Doncs no és només una impressió, sinó una realitat.

Segons ens va explicar Lucía mi pediatra en un directe a Instagram Live junt amb els nostres amics de Miniland, un nen en edat escolar, entre setembre i juny, té una mitjana de 5-6 refredats de vies altes. El motiu és que el seu sistema immune encara és immadur i es defensa malament davant qualsevol infecció.

Ara que ja sabem que hem de lidiar amb aquests refredats, hem volgut comentar-li a Lucía Galán els 10 dubtes més comuns i importants sobre aquest tema.

1. ¿Aquest any hi ha més virus que altres anys?

Lucía ens comentava tot just començar el directe que «hi ha més de 200 virus que produeixen una simptomatologia molt semblant». Imagineu-vos si, amb 200 virus circulant, no és fàcil que els nostres fills n’agafin diversos al llarg del curs, i més si van a l’escola infantil, on s’ajunten amb vint nens més. «Cada nen porta el seu virus de casa. I el porten a classe, l’escenari perfecte per als virus: lloc tancat, amb les finestres tancades perquè fora fa fred...». I és allà on els nostres fills es contagien. «Al contrari del que se sol pensar, els nostres fills no es refreden al pati perquè faci fred, sinó a classe, on estan calentons, però envoltats de virus».

¿I què passa aquest any, que sembla que hi ha més virus que l’any passat? «Doncs que ens hem tret les mascaretes en interiors», ens deia Lucía, que augmenta «no només el contagi de covid-19, sinó de tots els altres virus respiratoris».

2. ¿Els nens s’han de vacunar de la grip?

Lucía contesta amb un sí rotund. «Des del 2012, l’Organització Mundial de la Salut recomana vacunar els nens de la grip. El motiu és que, d’aquest virus, els nens són els grans transmissors. A més, produeix molts ingressos. I no només en nens amb factors de risc o amb patologies prèvies, sinó que 2 de cada 3 nens que ingressen per grip als hospitals no tenen factors de risc».

A més, aquest any, el Ministeri de Sanitat ha aprovat la vacunació gratuïta de la grip en nens des dels 6 mesos fins als 5 anys. Fins ara només estava finançada en nens amb factors de risc. Però, de moment, aquesta mesura només s’ha implementat en tres comunitats autònomes: Andalusia, Galícia i Múrcia. En la resta haurem d’esperar a l’any que ve. ¿Podem vacunar els nostres fills de grip? Per descomptat, encara que no estigui finançada, «la vacunació és una bona estratègia per protegir els nostres fills i tots els familiars que l’envolten».

3. Quan el nostre fill té tos, ¿què ens ha de posar en alerta?

«La tos és un mecanisme de defensa de l’organisme per expulsar la secreció. Per tant, que els nens tussin durant un procés de refredat és totalment normal», ens diu Lucía. Tot i així, hi ha 4 signes que ens han d’alertar i pels quals hem de consultar al pediatre:

  • Tos que dura més de dues setmanes.

  • Tos que impedeix que el nostre fill respiri bé. En els nadons, veiem que al respirar se’ls enfonsen les costelles.

  • Tos que li impedeix menjar.

  • Tos que li impedeix descansar.

4. El meu nadó ha tingut bronquiolitis. ¿Serà asmàtic?

La bronquiolitis és una infecció de les vies respiratòries inferiors causada, normalment, per un virus. Aquesta afecció és molt comuna en nens menors de 2 anys, i en menors de 6 mesos és una causa molt comuna d’hospitalització.

«És veritat que un nen que ha tingut bronquiolitis té un 50% més de probabilitats de patir altres processos similars, com la bronquitis o broncoespasmes. I els pediatres diem que un nen té asma quan ha tingut més de 3 o 4 episodis d’aquestes infeccions a un hivern. En aquest cas, hem de recomanar un tractament. Això no vol dir que el nen, d’adult, sigui asmàtic».

5. ¿Per què el pediatre no ens recepta antibiòtics?

«La immensa majoria de les infeccions respiratòries que veiem a l’hivern són víriques. I els virus no es curen amb antibiòtic. Aquest és el motiu pel qual el pediatre no recepta antibiòtics. Donar antibiòtics seria com donar aigua. No serviria per a res i fins i tot seria contraproduent, perquè abusar dels antibiòtics produeix resistència a aquests medicaments», ens diu Lucía.

6. ¿Hi ha nens amb més risc que d’altres de tenir bronquiolitis?

Lucía ens diu que sí. ¿I qui són aquests nens?

  • Nens amb els pares o cuidadors que fumen a casa.

  • Nens prematurs, per un tema d’immaduresa.

  • Nens amb malalties de base que fa que el seu sistema immune estigui deprimit.

  • Nadons amb germans que van al col·le i porten els virus a casa.

7. Mocs. ¿Recomanes els rentats nasals?

«No recomano fer rentats nasals sistemàticament, només quan el nen els necessita. És a dir, quan estan refredats», ens diu Lucía. «Quan tenen molts mocs, aquests rentats els alleuja perquè els neteja, els treu l’obstrucció de la via aèria. Moltes vegades amb aquest rentat es queden tranquils, però molts cops no. Els queden molts mocs dins. En aquests casos recorrem a l’aspiració i traiem el tap».

És a dir, ni fem rentats ni aspiracions sistemàticament, només quan el nen els necessita.

8. ¿Per a quines patologies es recomana l’humidificador?

La laringitis és un procés ideal per utilitzar l’humidificador. El motiu és que empitjoren en ambients secs. Per tant, davant d’ambients secs, està indicat l’humidificador, perquè augmenta la humitat dins de l’habitació.

L’humidificador no va bé en alguns nens amb bronquitis perquè la humitat pot provocar broncoespasmes, però en la laringitis és molt aconsellable.

9. ¿Totes les «-itis» són per virus?

Lucía ens diu que no. «-Itis» significa inflamació, però pot ser d’origen víric, traumàtic (per un cop), bacterià o irritatiu. «Els pediatres hem de buscar la causa per trobar el tractament», ens diu Lucía.

10. Meningitis. ¿Com detectar-la a temps?

La meningitis és una inflamació de la meninge (capa que cobreix el cervell).

Notícies relacionades

Hi ha un percentatge de meningitis víriques, que són més lleus que les bacterianes. Aquestes últimes, per bacteris, són molt preocupants. De fet, ens diu Lucía, «un 10% dels nens mor i un 30% té seqüeles greus, entre les quals hi ha sordeses i amputacions».

¿Signes d’alerta?

  • Nens que empitjoren molt ràpidament

  • Malestar general (no menja, no somriu, respira malament, mal color de la pell....)

  • Rigidesa del clatell

  • Petèquies (hemorràgies que surten a la pell. Són vermelles i semblen pigues, però a l’estirar la pell no desapareixen).