Educació

El Govern descarta per ara vacunar els joves als instituts

El curs comença amb una baixa incidència de Covid, amb 31 grups confinats, la meitat respecte a l’arrencada de les classes de setembre del 2020

Estudiantes de Bachillerato

Estudiantes de Bachillerato / RICARD CUGAT (Delegaciones)

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els vaivens de la pandèmia afecten tots els sectors de la societat. També l’educació, que acaba de començar el curs amb la presencialitat per bandera. Si fa una setmana el Departament de Salut flirtejava amb la idea de vacunar els joves als instituts en zones aïllades, el Govern ha fet marxa enrere aquest dimecres i ho fia tot al bon ritme del programa de vacunació entre els nanos de més de 12 anys. El mateix conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ho havia assenyalat com una possibilitat per mirar de reduir els efectes del coronavirus.

Les aules van obrir dilluns i després de quatre dies de classe hi ha 31 grups confinats, cosa que afecta 1.533 alumnes. Si es compara amb l’arrencada del curs 2020-2021, les bombolles a casa eren 66, segons ha detallat en roda de premsa la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà. Aquesta xifra té una vinculació molt estreta amb les vacunes, ja que el 91,9% dels professionals de la docència ja tenen la pauta completa (el 93% tenen almenys una punxada), i pel que fa als joves d’entre 12 i 19, els vacunats amb dues dosis són el 64%, per un 80,2% que n’han rebut només una però estan en ple procés. Malgrat això, la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i adolescència, la doctora Laia Asso, ha instat a ser «prudents» davant la presència de la variant delta de la Covid-19, molt més transmissible que les anteriors.

Nou protocol

Sobre la vacunació als instituts, la responsable de Salut ha afirmat que ara mateix «no és sobre la taula», tot i que, coneixedora de fins a quin punt la pandèmia va expenent onades, tot seguit ha afegit: «Se’n parlarà més endavant». La doctora també ha considerat que quan les dades sustentin l’evolució positiva del virus a les escoles es podrà valorar la relaxació de certes mesures, com l’ús de les mascaretes. El que ja s’ha eliminat és la presa de temperatura, alhora que al pati no és obligatori el tapaboques si els nens no es barregen amb nanos d’altres classes. També la ventilació es manté, així com el rentat constant de mans.

Notícies relacionades

Els dos departaments han establert un protocol de gestió de casos de Covid-19 als centres educatius, ja avançat en dates anteriors però que ara s’ha detallat una mica més. S’han creat tres escenaris davant la possibilitat que es detecti un cas positiu a la classe tant en educació infantil com a primària o secundària. Es consideraran immunitzats els alumnes i professors que hagin passat la Covid-19 en els últims sis mesos amb una prova que ho confirmi i les persones que tenen la pauta de vacunació completa i l’última dosi s’hagi rebut 14 dies abans. En aquests casos no seran necessaris els 10 dies de quarantena, s’haurà de realitzar un test d’antígens ràpid (TAR). En cas de no estar vacunades, les persones que siguin contacte directe amb un contagiat hauran de guardar 10 dies de confinament i fer-se una prova PCR entre el quart i sisè dia, el resultat de la qual no variarà el temps de tancament a casa abans de tornar al centre educatiu.

D’aquesta forma, s’estableixen tres circuits, denominats A, B i C, segons la situació de cada alumne, docent o professional de l’educació i si s’ha passat la malaltia o si s’ha rebut o no la pauta completa de la vacuna, tenint en compte que els més petits de 12 anys no han sigut vacunats en cap cas. Per saber quins alumnes i personal educatiu tenen la primera dosi o la pauta completa de la vacuna, aquesta setmana el Govern ha aprovat un decret llei que permetrà als directors dels centres accedir a aquestes dades.