EDUCACIÓ

La preinscripció del curs 2021-2022 serà 100% telemàtica

Secundària perdrà alumnes per primera vegada des de 1995 i en total hi haurà 20.700 estudiants menys a l’ensenyament obligatori

La preinscripció del curs 2021-2022 serà 100% telemàtica
  • El tràmit per sol·licitar plaça podrà fer-se a través del mòbil o a l’ordinador i el portal estarà en català, castellà i aranès

  • Malgrat la reducció del nombre d’alumnes, Educació manté gairebé els mateixos grups per combatre la segregació escolar

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La de l’any passat ja va ser un terme mitjà i ara la idea és fer el salt definitiu. Aquest dijous el Departament d’Educació ha anunciat que la preinscripció per al curs 2021-2022serà 100% telemàtica a través d’un portal de la conselleria, cosa que evitarà, a més de contactes físics en temps de pandèmia, molta paperassa. En el curs anterior, el 80% de les matrícules ja es van tancar de manera digital, i segons el Govern, sense que es registressin incidències. Això sí, les famílies que necessitin assistència, perquè no disposen de dispositius electrònics o, simplement, perquè no ho veuen clar, podran dirigir-se als serveis territorials d’Edudació o als mateixos centres educatius. Respecte a l’idioma, el tràmit podrà fer-se en català, castellà i aranès, tot i que la informació estarà en nou llengües diferents, àrab, urdú i rus entre aquestes.

L’ensenyament obligatori començarà a Catalunya amb 20.700 alumnes menys. Seran, en total, 924.756. Coses de la demografia, que des del 2009 no aixeca el cap. Malgrat això, el nombre de grups es manté pràcticament igual (40.997) amb l’objectiu de combatre la segregació escolar, cosa que es traduirà en una millor distribució d’estudiants per no carregar determinades escoles que necessiten esponjar una mica més la seva oferta per atendre totes les urgències del seu dia a dia. Serà la primera vegada des de 1995 que la secundària perd alumnes, uns 2.600, una tendència que anirà en augment en els pròxims anys. Segons els càlculs d’Educació, el 2026 hi haurà uns 13.000 matriculats menys d’entre 12 i 15 anys, mentre que es produirà un lleu increment a la franja de 16-17 anys.

Més acusada es presenta la caiguda en la primària, que pot perdre prop de 25.000 d’inscrits en quatre anys, mentre que la infantil haurà perdut uns 40.000 en el termini 2016-2026. Aquest fenomen és sens dubte un aliat per al pla contra la segregació escolar, ja que permetrà alleujar la capacitat del sistema, sobretot a les zones d’alta complexitat.

El calendari

Notícies relacionades

El procés de preinscripció comença el 15 de març per a infantil i primària i el 17 de març per a la secundària. La finestra es tancarà el 24 de març, i el veredicte, el repartiment de places es coneixerà el 7 de juny. La matriculació per al segon cicle d’educació infantil, primària i primer de l’ESO es farà del 14 al 18 de juny. Quant al 2n, 3r i 4t de l’ESO, la inscripció està reservada per als dies 28 de juny al 2 de juliol. Núria Cuenca, secretària general d’Educació, ha recordat que l’ordre de preinscripció no condiciona gens assegurar-se una plaça. Una manera de convidar les famílies que no es llancin en bloc a fer el tràmit i que el facin sense pressa en algun moment dels dies habilitats. En la memòria, el caos que es va produir al portal en què els professors havien de posar les notes a finals del curs 2018-2019. Es va estrenar un nou ‘software’ i els docents van acabar mig bojos intentant introduir les qualificacions en el sistema. Perquè allò no es repeteixi, si el portal de preinscripció nota un excés de demanda, la pàgina atorgarà una data i una hora en què podrà fer-se el tràmit, en teoria, sense problemes.

Per al nou curs s’obriran tres centres públics nous: l’institut Angeleta Ferrer a Barcelona, l’escola Nova de Sentmenat i l’escola rural de Santa Eulàlia, a l’Alt Empordà, que torna a obrir les portes 50 anys després. S’uneix a l’heroica xarxa de prop de 280 petites escoles que sobreviuen a l’emigració cap a les grans ciutats. Cinc centres educatius més que fins ara eren concertats passaran a formar part de la xarxa pública d’educació. Són els instituts escola Elisabets, Sicília i Londres de Barcelona, l’escola Aldana també de la capital catalana i l’institut intermunicipal del Penedès. Amb aquestes incorporacions, el nombre d’escoles que integren la primària i la secundària ascendeix a 97 repartides per tot el territori des que fa tres cursos el Govern va començar a apostar per aquest sistema.