ENSENYAMENT

Educació crea una unitat específica contra la violència escolar

«Hem d’acabar amb els silencis i la invisibilitat de les víctimes, que no se senten acompanyades», resumeix Bargalló

Educació crea una unitat específica contra la violència escolar
  • Un equip de vuit professionals centralitzarà i gestionarà els casos de violència en l’àmbit educatiu de tot Catalunya

  • En els pròxims dies es posarà en funcionament una ‘app’ per poder denunciar aquest tipus de situacions de manera totalment anònima

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Convivència’ és un concepte tan amable com ambigu. ‘Violència’, en canvi, és una paraula que posa en alerta i que genera una idea mental molt més concreta. En l’àmbit de l’educació s’ha tendit al primer, la concòrdia a les aules. Però fa un parell anys el Govern va decidir obrir el segon meló, que implicava una cosa tan delicada com acceptar que a l’escola, efectivament, hi ha agressions físiques, sexuals i psicològiques que requereixen un abordatge concret. Així és com neix el pla d’escoles lliures de violència, presentat aquest dimecres pel conseller Josep Bargalló.

No és que fins ara no s’actués en aquest àmbit, tot i que escoltant el responsable d’Educació podia semblar-ho en algun moment; però sí que faltava, ha detallat en roda de premsa, ordenar la resposta a aquestes situacions i actuar de manera més eficaç i, sobretot, més contundent. Això es tradueix en la creació d’una unitat de suport a l’alumnat en situació de violència, formada per vuit professionals de diferents àmbits, que serà l’encarregada de centralitzar, gestionar i coordinar tots els casos que arribin a la conselleria.

«Acabar amb els silencis»

Notícies relacionades

També es crearà una aplicació mòbil perquè els alumnes denunciïn, de manera anònima, qualsevol situació que considerin un agressió a la seva persona. Això, ha explicat Bargalló, inclou el ‘bullying’ i tot el que l’afectat cregui que és un atac a la seva persona. La idea, bàsicament, és descobrir l’iceberg, que res quedi sota l’aigua per por de fer-ho públic. «El que passa a la societat també passa a les escoles», ha recordat el conseller, que ha assegurat que les «violències particulars no necessàriament afecten la convivència» a l’escola. En resum: «Hem d’acabar amb els silencis, la invisibilitat, l’endogàmia que afavoreix que no es digui res, la por de la víctima, que no se sent acompanyada i no denuncia els fets».

L’‘app’, que s’acompanya d’una pàgina web germana, ja està preparada, però no es pot llançar (també se n’està estudiant el nom definitiu) fins que els responsables del Govern en matèria de ciberseguretat no hi donin el vistiplau. Hauria de passar en els pròxims dies, així que la seva posada en marxa podria ser imminent. La unitat d’especialistes ja ha començat a treballar amb dues tècniques docents, i la idea és contractar sis persones més, expertes en pedagogia, psicologia i juristes. Tot el muntatge, entre l’aplicació i l’equip de professionals, no substituirà iniciatives ja existents com el telèfon de la infància (116111), dependent del Departament de Treball, Afers Socials i Família i destinat a detectar maltractaments de nens i adolescents, sobretot en l’àmbit escolar.