CRISI SANITÀRIA

La Covid ja té en quarantena 10.000 alumnes a Catalunya

Els positius en l'entorn escolar ascendeixen a 1.123 i els grups que són a casa ja en són 602, i estan afectades el 8,5% del total de les escoles

El cribratge massiu comença dijous a Manlleu i el dia 29 es realitzarà a l'escola Barrufet de Sants i a dos centres més de l'Hospitalet

zentauroepp54928376 santa coloma de gramenet 14 09 2020 vuelta al cole regreso a200916135520

zentauroepp54928376 santa coloma de gramenet 14 09 2020 vuelta al cole regreso a200916135520 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel

La xifra de grups bombolla confinats continua creixent a les escoles de Catalunya. Són 602, que afecten el 8,2% del total de centres educatius. També augmenta el d’alumnes en quarantena: ja en són gairebé 10.000. Respecte al milió i mig d’estudiants continua sent un percentatge molt baix, és cert, però no deixen de ser 10.000 alumnes que veuen tallat el seu accés a l’educació presencial. El Govern continua defensant que les escoles són segures i que els contagis provenen de l’exterior dels centres educatius, per això apel·la una vegada més a la responsabilitat de tots per poder garantir la continuïtat de l’ensenyament. El que no pot garantir és que els alumnes de primària puguin treure’s aviat la mascareta a la seva aula estanca. La corba va cap amunt i la tardor ja és aquí.

La secretària general d’Educació, Núria Cuenca, i el seu homòleg de Salut, Marc Ramentol, ha desgranat aquest dimecres les dades sobre el comportament del virus en l’entorn educatiu. L’hora i mitja de compareixença ha girat entorn d’un parell d’eixos: tranquil·litzar les famílies aclarint conceptes i elogiar la tasca que fa la comunitat docent. Tot i que sense amagar la realitat, aquest creixement incessant de grups confinats després de detectar-se un positiu. El primer dia eren 17. Es va passar a 34, després a 68.... I així fins als 602 que afecten un total de 9.628 alumnes i 966 mestres i personal extern. Amb tot, el 91,49% de les escoles segueixen netes de Covid, sense cap infectat confirmat. Però la previsió és que la cosa creixi. ¿Està preparat el sistema? Ramentol assegura que el protocol està llest per abordar el que vingui, tot i que ha admès que falten recursos humans per realitzar les PCR als companys d’un positiu, que de manera preferent es realitzaran a les escoles. Per a això, ha anunciat, es manllevaran els serveis d’entitats socials i oenagés, com ja va passar amb els cribratges a les residències d’avis. S’haurien de posar a treballar, ha explicat, en les pròximes dates. Un altre cosa són els dispositius (ordinadors i tauletes) encarregats pel Departament d’Educació per a l’alumnat més vulnerable. Estan comprats, però encara no han arribat i la idea és que estiguin repartits al llarg del primer trimestre. Com els 70.000 destinats per al professorat, ja que les primeres unitats començaran a dispensar-se a finals de setembre.

Manlleu, Sants i la Florida

Notícies relacionades

Sobre els cribratges massius en l’entorn educatiu, Ramentol ha informat que començaran aquest mateix dijous a Manlleu, a l’escola Puig Agut. En el cas de Barcelona, tal com va informar aquest diari, es començaran a fer dimarts de la setmana que ve a l’escola Barrufet de Sants. Aquell mateix dia, els equips de Salut es desplaçaran al barri de la Florida de l’Hospitalet de Llobregat, amb una densitat de població de 77.000 persones per km2, on es faran PCRs a l’escola Joaquim Ruyra i a l’institut Eduard Fontseré.

El secretari de Salut també ha fet referència a les quarantenes. Ha dit que el 40% dels que haurien de passar a casa 14 dies se salten les normes. És a dir: que surten abans. Aquesta és una de les raons per les quals el Govern pretén baixar el confinament a 10 dies, que ja és el temps que ha de passar tancat un contagiat.