ENSENYAMENT SUPERIOR

Selectivitat amb el rostre descobert

La prova d'accés a la universitat es podrà realitzar sense la mascareta, però amb 1,5 metres de distància

Els estudiants del Segrià podran arribar a Lleida sempre que presentin la seva inscripció a l'examen

zentauroepp54021813 07 07 2020 selectividad universitat de barcelona foto ferran200707090241

zentauroepp54021813 07 07 2020 selectividad universitat de barcelona foto ferran200707090241

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel

No tindria sentit que fos d’una altra manera si es té en compte el que s’ha avançat fins a la data sobre el nou curs escolar. D’acord que parlem d’universitat, però tot forma part del puzle educatiu. Així que, de la mateixa manera que en les classes de l’escola, en aquests grups estables, no serà necessària la mascareta, tampoc els joves que aquests dies s’enfronten a la selectivitat s’hauran de cobrir el rostre. Els aspirants estaran separats, com a mínim, metre i mig; hauran d’evitar el contacte físic, i en cas d’haver d’aixecar-se per qualsevol eventualitat, llavors sí que s’hauran de cobrir la cara.

La pandèmia del coronavirus coincideix amb la convocatòria amb més inscrits de la història a Catalunya, gairebé 40.000, cosa que suposa un increment del 15% respecte a l’any passat. Per tractar d’espaiar el màxim possible la prova, els 216 tribunals (51 més que el 2019) estaran distribuïts per 63 municipis (43 més que en l’edició anterior), cosa que, segons l’opinió del secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Lluís Baulenas, permet «garantir que els estudiants s’examinin amb la màxima tranquil·litat i seguretat». Inclosos els de la comarca confinada del Segrià, que amb un comprovant de la seva inscripció a les proves d’accés a la universitat (PAU) podran saltar el cèrcol i fer-se carn a Lleida per provar de posar la primera pedra dels seus estudis superiors. En qualsevol cas, sigui a prop de l’Ebre o a qualsevol altre racó, les cafeteries dels campus estaran tancades i tampoc està previst que funcionin les màquines expenedores. Quant a les seves pertinences, cada estudiant haurà de col·locar les seves coses o davant o darrere del pupitre que se li hagi assignat, que serà el mateix per a totes les proves.

Llengua castellana, per començar

Notícies relacionades

Les PAU amb més inscrits de la història es desenvoluparan de manera excepcional durant quatre dies en comptes dels tres ordinaris, entre el 7 i el 10 de juliol, després que les universitats catalanes l’ajornessin un mes a causa de la suspensió de les classes per la Covid-19. Aquest dimarts, els alumnes s’examinaran des de les 9.00 hores de llengua castellana, i a partir de les 12.00, de les matèries de ciències de la terra i medi ambient, fonaments de les arts i matemàtiques aplicades a la ciències socials. A la tarda, a les 15.00 hores començaran els exàmens d’anàlisi musical, història de l’art i física. Atès que al llarg del curs cada centre organitza els temaris en funció del seu projecte educatiu, les proves ofereixen més flexibilitat d’opcions als alumnes, perquè sempre puguin triar entre els temes i aspectes tractats a classe, tenint en compte que les classes presencials es van anul·lar en el tercer trimestre. 

Malgrat les mesures de protecció anunciades, el Sindicat d’Estudiants ha criticat la celebració presencial de les proves d’accés a la universitat per considerar que posen «en risc la salut i les vides de més de 217.000 estudiants a tot Espanya». La secretària d’organització del sindicat, Marina Mata, ha reiterat la seva «vehement» oposició a la selectivitat tal com està plantejada i ha aprofitat per recordar que la selectivitat, a la seva manera de veure, és una «barrera més perquè els fills de famílies treballadores no puguin accedir a la universitat pública».