COL·LAPSE A FI DE CURS

Hitler també es rendeix al caòtic 'software' de les notes escolars

Els professors segueixen amb seriosos problemes per avaluar els seus alumnes a través del programa Esfera

S'ho prenen amb humor però denuncien la "desídia i la falta d'inversió pública" en educació

montaje-esfera

montaje-esfera

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

S’està perdent allò d’escriure a mà. Els haurà passat que redacten alguna cosa, el que sigui, una llista de la compra, un encàrrec telefònic, i s’adonen que la seva lletra ha empitjorat. Els ordinadors, les fredes tecles, han substituït el suau moviment de mà, que sempre va ser més complicat per als esquerrans, que han de traçar a contracorrent. Però de vegades la tecnologia falla i no queda més remei que recuperar l’antiga usança. "A mànec", sol dir-se. Està passant a moltes escoles i instituts públics de Catalunya, on s’han atipat d’esperar que funcioni la plataforma Esfera. Han agafat paper i boli i s’han posat a redactar perquè els seus estudiants puguin anar-se’n de vacances amb les notes. 

Estandesesperats. Però no per això han perdut el sentit de l’humor. A les xarxes socials, i també a través de Whatsapp, han circulat tota mena de mems sobre el que està passant, sobre com resulta de complicar, i de vegades, impossible, accedir al programa informàtic i introduir les dadesd’avaluació de l’alumnat. Fins i tot Hitler s’ha rendit davant dels errors del 'software'. Algú ha subtitulat la mítica escena de la pel·lícula 'El hudimiento’i ha convertit el dictador en un sofert director d’institut que decideix llançar la tovallola. El Departament d’Educació assegurava dimarts que el 70% de les valoracions ja s’havien introduït correctament, una dada que els sindicats posen en dubte perquè, diuen, encara continuen rebent moltes queixes per part de docents que estan farts d’intentar passar de la primera pantalla de l’Esfera, que continua deixant-los obnubilats amb el missatge de 'Carregant...'.   

Ja a finals de la setmana passada, el Govern admetia que el sistema estava fallant, i ho atribuïa a "situacions imprevistes de saturació dels servidors de l’aplicació". Aquesta resposta va deixar sorpresos els mestres. "Quan se suposa que hem de posar les notes, ¿a l’agost?", resumeix un líder sindical. Els profes de primària ja l’utilitzaven, i s’hi han unit aquest any els de secundària i batxillerat. Aquest podria ser el problema, al no haver previst que 80.000 docents entrarien en el programa durant la mateixa setmana. Educació ha demanat disculpes als afectats i assegura que es tracta d’"un clar error de programació de l’eina", i per això ja han "demanat explicacions a l’empresa proveïdora".

Ens hem de remuntar al 2015, en temps de la consellera Irene Rigau. Es va invertir gairebé un milió d’euros en Esfera, un 'software' que va sortir del’UTE Itteria, de la qual formava partl’empresa Seidor. Potser aquest nom els soni, ja que allà va treballar, en un càrrec de rellevància entre el 2009 i el 2018, Joan Antoni Rakosnik, cunyat del president Artur Mas, i es va escriure molt sobre el peculiar volum d’adjudicacions públiques que van acabar a la cartera d’aquesta firma amb seu al 22@ de Barcelona. La gestió del sistema, no obstant, ha quedat en mans d’una altra companyia, Everis, la nau d’abastament de la qual és a Madrid. Aquest diari ha intentat recollir l’opinió de les dues societats; sense sort de moment.

Dimissió, una altra vegada 

Notícies relacionades

Manuel Valencia, responsable d’Educació Pública dela UGT, assegura que les mesures preses per Educació no serveixen de res. La conselleria va limitar l’accés als equips directius dels centres i al personal administratiu. També es va requerir utilitzar els ordinadors de l’escola per evitar múltiples accessos des de casa. "No ha servit de res, és una desídia total; ens continua trucant un munt de gent dient que no hi ha manera d’entrar les notes". Ramon Font, portaveude la USTEC, sindicat majoritari de l’ensenyament a Catalunya, aprofita el col·lapse per demanar "la dimissió del conseller Josep Bargalló. Ja la va demanar la setmana passada al considerar que el Govern es nega a revertir les retallades que el sector arrossega des del 2010. "Tot això és un nyap i una nova demostració que no s’inverteix en educació. Però és que el més greu és que no gasten ni amb allò que ja tenen en marxa". 

A les xarxes s’acumulen els missatges d’inquietud per part dels mestres. "Això és de tercermundistes digitals, ¡quina vergonya", lamenta en Jordi. "Jo portaria les notes en paper al Departament i que s’espavilin, però el pitjor és que els seguim el joc, hauríem de plantar-los", afirma la Berta. "Manifestació a Educació i destitució dels incompetents que cobren milionades i no saben gestionar res", diu l’Elena. O la més irònica, la Mercè: "Sort que ja m’he jubilat".