Infraestructures
L’aeroport de BCN bat rècords amb 27 milions de passatgers en sis mesos
Els viatgers internacionals es van incrementar el 5,6%
Les instal·lacions van tenir al juny més de 5,2 milions de viatgers, una xifra mai abans assolida

L’aeroport de Barcelona-el Prat ha arribat a un nou rècord al tancar el primer semestre del 2025 amb 27.183.432 passatgers, cosa que suposa la millor arrencada d’any de la seva història. Aquesta xifra representa un 4,2% més que entre el gener i el juny del 2024. El tancament de l’any passat, amb més de 55 milions de passatgers, va certificar la recuperació total de l’aeròdrom barceloní després de la pandèmia i va tensar el debat sobre l’ampliació, l’acord del qual entre la Generalitat i Aena es va assolir fa un mes. El volum de trànsit del 2024 va suposar un increment interanual de més del 10%, que va portar l’aeroport a vorejar la seva capacitat màxima operativa.
Durant el mes de juny, segons el comunicat enviat pel gestor aeroportuari Aena ahir, l’aeroport ha registrat 5.296.405 passatgers, un 4,7% més en relació amb el mateix mes de l’any passat, cosa que marca també un nou rècord en un mes de juny. D’aquest total, 5.288.135 van correspondre a passatgers comercials, un 4,8% més. Dins d’aquesta xifra, 3.996.415 viatgers es van desplaçar en vols internacionals, cosa que suposa un 6,2% més que el juny del 2024, mentre que 1.291.720 ho van fer en vols nacionals, un 0,6% més.
En l’acumulat de l’any, del total de passatgers, 27.133.258 van utilitzar vols comercials, cosa que suposa un 4,2% més que en els sis primers mesos de l’any passat. D’aquests, 20.268.877 corresponen a viatgers internacionals, amb un increment del 5,6%, i 6.864.381 a passatgers de rutes nacionals, que creixen un 0,2% respecte al mateix període del 2024.
Noves rutes
Sense anar més lluny, recentment s’han anunciat o estrenat noves rutes des de l’aeroport del Prat, tant intercontinentals com amb destinacions europees. Es tracta per exemple del Barcelona-Boston a càrrec de la companyia Delta Airlines, que va arrencar amb tres vols setmanals a finals de maig; l’estrena de la ruta amb quatre freqüències setmanals amb la ciutat canadenca de Halifax de l’aerolínia WestJet, inaugurada a finals de juny, o els cinc nous trajectes oferts per Vueling a ciutats europees amb què fins ara no tenia connexió, com Tivat (Montenegro), Rímini (Itàlia), Salern (Itàlia), Tirana (Albània) o Essaouira (Marroc).
A tot això se sumen les bones notícies anunciades per China Eastern setmanes enrere, que connectarà la capital catalana amb Shanghai a partir del 26 de setembre i els bitllets de la qual ja s’han començat a comercialitzar. Aquest destí comptarà amb quatre freqüències a la setmana i s’afegirà a les tres que ja realitza Air China, amb la qual cosa es convertirà en un enllaç amb molta oferta.
Les destinacions a noves ciutats xineses són un dels objectius del Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries de Barcelona (CDRA) dedicats a sumar vols amb Àsia i Llatinoamèrica. L’organisme, format per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Aena i la Cambra de Comerç, treballa conjuntament per vendre internacionalment el destí de l’aeroport del Prat i aconseguir més connexions intercontinentals.
L’aeroport també ha batut rècords en operacions i càrrega. Al juny es van gestionar 32.710 moviments d’aeronaus, cosa que suposa una pujada del 4,3% en comparació amb el juny del 2024. Des de començament d’any, la xifra acumulada d’operacions ascendeix a 174.093 vols, un 4,3% més respecte al mateix període de l’any passat, cosa que suposa un altre màxim històric per a un primer semestre.
En càrrega aèria, al juny es van transportar 16.107 tones de mercaderies, cosa que significa un augment del 9,1% en relació amb el juny de l’any passat i un rècord mensual. Entre el gener i el juny, se’n van registrar 93.369 tones, un 4,8% més respecte a l’acumulat del mateix període del 2024, consolidant-se igualment com el millor primer semestre de la història de la càrrega aèria a Barcelona.
Notícies relacionadesI si a Barcelona les operacions no paren de créixer, als aeroports secundaris de Catalunya, Girona-Costa Brava i Reus ha passat una cosa similar. La infraestructura ubicada a Vilobí d’Onyar (Selva) acumula un creixement del 16,9% de volum de passatgers en el primer semestre d’aquest any i d’un 29,6% més en càrrega. Només al juny ha acollit 307.774 viatgers, cosa que millora un 12,7% les dades de l’any passat, mentre que a l’aeroport de les comarques de Tarragona aquest juny van ser 209.080 passatgers, un 9,3% més que el mateix mes del 2024. Quant a l’acumulat en la primera meitat de l’any, Reus porta un 12,6% més que el 2024, amb 521.979 passatgers.
Tal com recorden les mateixes fonts, els aeroports del Grup Aena (compost pels 46 aeroports i dos heliports a Espanya, l’aeroport de Londres-Luton i 17 aeroports al Brasil) han tancat el mes de juny del 2025 amb 35.758.181 passatgers, un 3,8% més que el mateix mes del 2024; van gestionar 300.606 moviments d’aeronaus, un 2,9% més que el 2024; i van transportar 119.475 tones de mercaderia, un 4,9% més que l’any passat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Barcelona, protagonista Scopely reafirma la seva aposta per BCN amb un ‘hub’ de 13,5 milions
- Club d’estil Núria Marín: "Per ser bona reina es necessita alguna cosa més que saber què és babord i estribord"
- Censura La Xina, a la caça de l’erotisme LGTBI
- CRÍTICA La veu de Portishead, una llum sobrenatural
- Novetat editorial Un llibre repassa la crònica negra amb el verí com a arma letal