L’expresident de la CNMV desmunta l’informe de Gotham
Buenaventura declara davant el jutge que el fons baixista "tergiversa" el deute de Grifols

L’expresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Rodrigo Buenaventura, que va ocupar el càrrec fins al desembre del 2024, va desbaratar davant el jutge l’actuació del fons baixista nord-americà Gotham City Research, que el gener de l’any passat va provocar un terratrèmol a la borsa espanyola al publicar un informe en què afirmava que l’empresa catalana Grifols maquillava els comptes i que les seves accions podrien valer zero euros.
Buenaventura, que va declarar com a testimoni a l’Audiència Nacional a principis de maig, va relatar davant el jutge que en el seu informe Gotham "tensa, tergiversa i distorsiona" el càlcul del deute de l’empresa d’hemoderivats catalana. Aquesta acusació era una part clau de les acusacions de Gotham, ja que estimaven que la ràtio deute/ebitda de Grifols era d’entre 10 i 13 vegades, gairebé el doble del que afirmava la companyia. Buenaventura va explicar que si bé "el càlcul de la ràtio deute/ebitda que utilitzava Grifols era incorrecte", "el càlcul que realitza Gotham" per arribar a la conclusió que el deute de l’empresa és entre 10 i 13 vegades "conté elements il·lògics".
Buenaventura va ordenar davant el jutge de l’Audiència Nacional els factors que van tenir més impacte en el mercat després que es conegués l’informe de Gotham: "Jo posaria en primer lloc la idea dels deutes ocults, en segon el paral·lelisme amb una empresa que havia tingut frau, com Gowex, i en tercer lloc la idea que les accions podien valer zero". Les accions es van desplomar en borsa fins a un 50%, i tot i que ha aconseguit recuperar part del seu valor, Grifols no ha aconseguit recuperar la confiança del mercat i acumula a l’Ibex una caiguda del 34,2% des d’aleshores.
La CNMV va decidir obrir un expedient sancionador a Gotham per possibles pràctiques de manipulació del mercat, però també a Grifols pel subministrament d’informació financera "amb dades inexactes o no veraces o que ometen aspectes rellevants". No obstant, la CNMV també afirmava sobre Grifols que no s’havien trobat evidències que permetessin concloure que la xifra d’endeutament financer reflectida per l’empresa en els seus estats financers anuals consolidats no es correspongués amb la realitat.
Possible delicte
Notícies relacionadesL’Audiència Nacional va decidir admetre el novembre del 2024 una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció per investigar la firma Gotham City, la seva associada GIP i alguns dels seus directius per, suposadament, un possible delicte contra el mercat i els consumidors.
En la seva declaració davant el jutge, Buenaventura tanca un dels aspectes més polèmics dels comptes de Grifols denunciat per Gotham: la utilització de les anomenades transaccions túnel per, segons algunes fonts coneixedores de la situació, desviar recursos de l’empresa a una firma, Scranton, vinculada parcialment a la família propietària de l’empresa, els Grifols, i a exdirectius. Buenaventura va explicar al jutge que "es van demanar dos informes i un contrainforme i van concloure que no hi havia raons per sospitar que hi havia una transferència de recursos de la companyia a un soci".
- Baix Llobregat A la venda la mansió de luxe on va viure un exjugador del Barça a Gavà: espectacular i exclusiva
- Detectat un linx ibèric en llibertat a Catalunya
- Ple del Parlament Sílvia Orriols, als diputats de Junts: «Són la marca blanca d’Aliança. Benvinguts a l’extrema dreta»
- AVENÇ La IA com a aliada en el diagnòstic precoç, Tema del Diumenge
- Una llegenda blanca Cop de porta del Madrid a Modric