Mireia Arana, estudiant grau superior de productes farmacèutics: "Prefereixo el laboratori a la classe"

L’FP s’està revaloritzant, com demostra el fet que cada vegada més joves, a l’acabar el batxillerat, opten per cicles formatius amb alta ocupabilitat abans que anar a la universitat.

Mireia Arana, alumna de Grado Superior del Institut Escola del Treball de Barcelona.

Mireia Arana, alumna de Grado Superior del Institut Escola del Treball de Barcelona. / Macarena Pérez

2
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

Mireia Arana, estudiant barcelonina de 18 anys, ha finalitzat aquest mes el batxillerat. Malgrat tenir el camí obert cap a la universitat, no ha dubtat a matricular-se en un cicle formatiu de grau superior de Productes farmacèutics. La jove va descobrir la seva vocació en una assignatura optativa. "En comptes d’estar tancada en una classe, prefereixo fer fórmules al laboratori. M’encantaria treballar en la indústria farmacèutica", explica.

A Arana l’ha convençut que "es dediquen més hores a les pràctiques en empreses que a la teoria" durant el segon any del grau superior. "Estaré ja preparada per treballar i, si encaixo en l’empresa, m’hi podré quedar", afirma, i afegeix tot seguit: "Una bona part dels meus companys no tenen clar què fer. Se sol pensar que ja es veurà... Ens fa falta més assessorament dels professors, hi ha molta gent perduda que no sap què fer".

L’FP s’està revaloritzant a tot Europa, segons l’OCDE. Molts centres ho viuen en pròpia pell. L’Institut Escola del Treball de Barcelona, el centre d’educació postobligatòria més gran a Espanya, ha passat de 2.900 a 3.300 alumnes en els últims quatre anys. "La demanda gairebé s’ha duplicat des del 2019, especialment en informàtica, bioindústria i gestió financera. Alguns cicles, com Administració i Finances o Fabricació de Productes Farmacèutics, han multiplicat per nou i per tres les seves sol·licituds, respectivament", explica el subdirector de l’Institut Escola del Treball, Sergio Gómez, que confirma que molts alumnes elegeixen el seu cicle formatiu guiats pel nom, com passa amb Mecatrònica. "Hi ha una clara preferència pels sectors tecnològics davant la indústria tradicional. Alguns estudis amb alta ocupabilitat continuen sent poc coneguts", assenyala. La demanda empresarial continua sense cobrir-se en especialitats com manteniment industrial, energies renovables, fabricació mecànica i informàtica. "Tots els que es graduen en aquests cicles tenen la feina assegurada".

Sectors emergents

Per cobrir aquests perfils, "falta una orientació adequada des de les etapes educatives de primària i de secundària que reforci la visibilitat de sectors amb alta demanda laboral, així com sectors emergents vinculats a la indústria 4.0. Ha de visibilitzar-se l’FP com una opció real, de prestigi i de continuïtat", assenyala el subdirector.

Notícies relacionades

Gómez constata un augment de les preinscripcions d’alumnes de batxillerat que abans es dirigien a la universitat. "Comencen a treballar i accedeixen després a la universitat estant ja en actiu", explica. "L’alumnat procedent d’FP que accedeix a estudis superiors ho fa amb una sòlida experiència pràctica, un ampli coneixement tècnic i un valuós bagatge laboral".

Segons la seva opinió, la universitat "està incorporant progressivament unes metodologies pròpies de l’FP, però difícilment aconseguirà el seu nivell d’aplicabilitat".