CONTEXT
Auditar l’interès general
No, doncs, a l’opa del BBVA al Sabadell. Un no no transaccionable amb compensacions als accionistes

Consulta del Gobierno sobre la opa del BBVA al Banc Sabadell
La pregunta, si fa no fa, seria la següent: hi ha arguments d’interès general, més enllà que els dictaminats per la mateixa competència, per a oposar-se a l’opa de BBVA sobre Banc Sabadell? La resposta és no. Defensar la ciutadania contra l’oligopoli bancari creixent a Espanya és, en si mateix, un assumpte d’interès general. No pot ser d’una altra manera. No és d’interès general aconseguir una millor retribució per a l’accionista del Sabadell (és el que diu Foment del Treball en el sentit que, ara com ara, en aquests moments, es tracta d’una oferta "decebedora i insuficient" sobre la base de dificultar-la). Tampoc és d’interès general "salvar els llocs de treball" dels empleats, tal com defensen els sindicats per a oposar-se a l’opa.
En canvi, sí que és de l’interès general que es millori la competència entre les entitats financeres i es trenquin les pràctiques col·lusòries. Els nostres bancs –tots– són els pitjors a l’hora de retribuir els estalvis dels ciutadans. Moltes entitats bancàries, amb les concentracions i les absorcions de les caixes d’estalvi, han perdut els sensors per a detectar el pols econòmic de la diversitat dels nostres models productius, de la mà de la centralització dels algorismes de selecció poc discriminants (en aquest apartat, el Sabadell encara manté un actiu positiu).
Tampoc podem supeditar la competència al manteniment de les plantilles, quan la nova banca no requereix tanta ocupació, precisament per a ser entitats competitives, preferentment amb entitats transnacionals. Tots els remeis que ja ha posat la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), i es poden posar per a preservar la competència amb l’opa, són costos contra la borsa que pugui tenir preparat el BBVA en la photo finish, probablement reduint les compensacions incrementades que pretenen calladament alguns accionistes.
Notícies relacionadesNo, doncs, a l’opa del BBVA al Sabadell. Un "no" no transaccionable amb compensacions als accionistes. O ens creiem que una opa és una qüestió privada entre propietaris o no sé veure un altre interès general que evitar una nova oligopolització del sector bancari espanyol.
D’altra banda, no és clar què pot fer en aquests moments el Govern central, després d’un pronunciament tan clar de la CNMC. Què és el que pot argumentar des d’una consulta oberta com la presentada i fins a quin punt no suposarà deslegitimar al seu organisme independent. Al final, tot fa olor d’una absorció autoritzada sense fusió, que el temps dirà sobre la seva virtualitat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Novetats en el format RTVE pren mesures amb 'La familia de la tele': separa Aitor Albizua i Inés Hernand de María Patiño i elimina el cor d'un dels seus blocs
- Seguretat Social El Govern central vol facilitar que els jubilats combinin la seva pensió amb un ‘minijob’
- Successos Mort dels germans d'Amer: un va matar a l'altre i després es va suïcidar
- incident als voltants de l’estadi Detinguda la dona que va atropellar 15 aficionats de l’Espanyol
- En investigació El cap d’un dels bombers dels canvis de sexe fraudulents el defensa contra Interior