Sector bancari

Abanca i Unicaja neguen el seu interès en una fusió amb el Sabadell

L’entitat catalana descarta fer "comentaris sobre especulacions"

«Només participarem en operacions que garanteixen el nostre model de negoci», afirma el banc gallec

Abanca i Unicaja neguen el seu interès en una fusió amb el Sabadell

David Zorrakino - Europa Press - Archivo

2
Es llegeix en minuts
José Vicente Rodríguez

Oficialment, ni Unicaja ni Abanca tenen interès a portar a terme una fusió amb el Banc Sabadell que pugui servir al banc català per blindar el seu accionariat davant l’opa del BBVA. Així ho van comunicar ahir les dues entitats, després que el Govern central hagi demanat al Sabadell que mogui fitxa en aquest sentit. Fonts financeres van apuntar a EL PERIÓDICO que una de les opcions passaria per una fusió a tres.

Abanca "va insistir" ahir que "no té interès" a emprendre una fusió amb el Sabadell. El banc va publicar un comunicat "davant les recents informacions publicades en diversos mitjans sobre una possible operació corporativa amb el Banc Sabadell". Com va informar EL PERIÓDICO, la cúpula de l’entitat catalana ha tingut contactes amb el banc gallec per analitzar una possible unió que desbaratés l’oferta de compra (opa) que BBVA va llançar fa un any. També va explorar altres possibilitats a l’exterior amb els francesos BNP i Société Générale i l’holandès ING, però les fonts consultades plantegen que l’opció preferida no seria una fusió a dos, sinó a tres amb Abanca i la malaguenya Unicaja.

L’entitat gallega, en aquest sentit, va negar tenir-hi interès. "Som una entitat compromesa amb la generació de valor sostenible per als nostres clients, empleats i accionistes, i qualsevol decisió estratègica que prenguem estarà sempre alineada amb aquest objectiu. En aquest sentit, volem emfatitzar que només participarem en operacions que garanteixen la preservació del nostre model de governança i el nostre model de negoci, pilars fonamentals del nostre èxit", va argumentar.

Missatge de "prudència"

El banc presidit i controlat per l’empresari veneçolà Juan Carlos Escotet va assegurar haver "demostrat en l’última dècada un sòlid creixement, tant orgànic com inorgànic", que el posiciona com un "actor rellevant en el sector financer". "La nostra prioritat actual és culminar amb èxit la integració d’EuroBic a Portugal, un pas clau dins del nostre pla estratègic 2025-2027, que està enfocat en l’enfortiment integral de les nostres àrees de negoci i a consolidar la nostra presència en els mercats on operem", va defensar.

Notícies relacionades

El Sabadell, per la seva banda, va descartar fer valoracions: "Seguint la nostra política habitual, no fem comentaris sobre especulacions". Fonts del Ministeri d’Economia, per la seva banda, van traslladar un missatge de "prudència", ja que "correspon a les mateixes empreses comentar" sobre el tema, i el departament que lidera Carlos Cuerpo afirma "no tenir informació" en aquest sentit. "En qualsevol cas, si s’arriba a materialitzar qualsevol operació, serà sempre valorada pel Govern central segons els mateixos criteris d’interès públic, com s’ha fet fins ara", van seguir.

L’Executiu, van afegir les fonts d’Economia, "està enfocat a valorar si s’han de prendre mesures addicionals per possibles raons d’interès general diferents de les de competència. Aquest és el marc legal i el de l’acció del Govern".