Intel·ligència artificial
Treball vigila que les empreses no utilitzin IA per abusar dels empleats
Se supervisarà que no hi hagi discriminació en processos de selecció o que un algoritme no sobrecarregui els treballadors

La intel·ligència artificial s’està multiplicant i arrelant als centres de treball. Molts treballadors ja han incorporat Chat GPT, Gemini i similars com a copilot diari, fins al punt que, segons les dades de l’últim baròmetre d’Infojobs, un de cada tres empleats declara que utilitza eines d’IA a la feina de manera recurrent. I, si bé aquestes aplicacions s’han popularitzat fa poc entre les plantilles, les empreses van un pas per davant i fa dies que tenen integrada la IA com a part de la seva operativa. I cada dia en són més: segons un estudi de la consultora Randstad, el 46% de les companyies a Espanya utilitza d’una manera o d’una altra la IA en els seus processos.
La logística utilitza algoritmes per planificar i distribuir les càrregues de treball al llarg de la cadena de distribució i continuar en temps real la paqueteria de magatzem a magatzem, passant per camions, molls i vaixells de càrrega. Les empreses de treball temporal (ETT) filtren desenes de milers de currículums que postulen a una única oferta de feina a través de la IA i així poden presentar a l’empresa contractant una acotada llista de candidats. I fins i tot algunes constructores monitoritzen amb polseres intel·ligents la temperatura corporal dels seus obrers i els salta una alarma quan la temperatura augmenta i el treballador corre el risc de patir una insolació.
Una infinitat d’usos que pot redundar en més productivitat i seguretat dels treballadors, però que també es pot utilitzar per discriminar a determinats perfils i evitar contractar-los, frenar promocions i mesurar la productivitat per després acomiadar o adjudicar una càrrega de treball excessiva que acaba lesionant l’empleat, entre altres inconvenients.
Notícies relacionades"Als EUA hi ha hotels que obliguen les cambreres de pis a portar unes polseres que mesuren quant temps triguen a fer una habitació, i si es triguen molt, sonen", explica el professor de Dret del Treball i de la Seguretat Social a la Universitat de València, Adrián Todolí. "També passa a Espanya. A Alacant hi ha una fàbrica de sabates que calcula quant temps triga cada treballador a fer una unitat. L’algoritme estudia la perícia dels empleats amb un o un altre material i després els ubica en funció de quina mena de sabata fabriquen més ràpid", afegeix el jurista, una de les veus més autoritzades sobre IA i el món laboral.
A fi de vetllar per la seguretat i les condicions laborals dels catalans, Inspecció de Treball de la Generalitat ha inclòs per primera vegada aquest any en el seu pla d’actuacions la vigilància expressa de la IA. Segons va explicar aquesta setmana la directora del cos, Laura Freixas, la policia laboral supervisarà que totes les empreses que utilitzin IA en el seu dia a dia tinguin informats els seus treballadors sobre els àmbits en què l’utilitzen i sota quins paràmetres es mouen els algoritmes. Per a això, estan impartint formacions als 191 efectius de la Generalitat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"