Indicadors de conjuntura
L’economia catalana ja creix al 3% pel consum públic i la inversió
L’evolució en el segon trimestre de l’any acosta la possibilitat que el PIB de Catalunya superi per primera vegada els 300.000 milions

L’economia catalana ja creix al 3% interanual. L’empenta de l’activitat ha fet que en el segon trimestre d’aquest any l’alça del producte interior brut (PIB) sigui del 0,9% respecte al primer, una dècima més del previst fa unes setmanes, igual com passa amb la taxa interanual, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Amb aquesta evolució es consolida la possibilitat que el PIB català superi per primera vegada els 300.000 milions, tal com va estimar l’anterior Govern.
El dinamisme econòmic "s’explica principalment per l’evolució de la demanda interna, amb un creixement del 3,1%, principalment pel consum de les Administracions públiques (3,9%) i la inversió (3,4%). El saldo del PIB en el segon trimestre situa la taxa de creixement per sobre de l’avanç de l’economia espanyola (2,9%) i dos punts i dues dècimes per sobre de la taxa de la UE-27 (0,8%). La variació intertrimestral del PIB a Catalunya és del 0,9%, una dècima superior a la taxa espanyola (0,8% avanç) i set desenes més que la taxa de la UE-27 (0,2%). Un motor essencial de l’alça del conjunt de l’economia, no només la catalana sinó l’espanyola, és el turisme, que ha provocat nombroses revisions a l’alça del creixement.
Demanda interna
La demanda interna és el component que més contribueix al creixement del PIB del segon trimestre, amb una variació del 3,1%, set dècimes més que el precedent trimestre (2,4%). D’una banda, el consum de les llars mostra un increment d’un 2,6%, tres dècimes més que en el trimestre anterior, i el de les Administracions públiques augmenta un 3,9%, un punt i dues dècimes menys que en el primer trimestre del 2024.
Per la seva banda, la inversió presenta una taxa interanual del 3,4%, tres punts i tres dècimes percentuals superior al trimestre anterior. Pel que fa a aquesta última variable, la inversió en béns d’equipament mostra una taxa del 5,3%, i la inversió en construcció, de l’1,6%.
Pel que fa al sector exterior, les exportacions totals a l’estranger presenten una variació interanual del 0,6%, amb una reducció de sis dècimes respecte al trimestre anterior (1,2%) fruit d’una evolució diferenciada dels seus components: les exportacions de béns i serveis disminueixen un -1,5%, mentre que el consum dels estrangers en territori creix un 13,1%. Quant a les importacions, aquestes presenten una taxa interanual de l’1,5%, resultat de l’evolució de les importacions de béns i serveis (1,6%) i del consum dels residents a l’estranger (0,3%).
Des de l’òptica de l’oferta, tots els sectors mostren evolucions positives de l’activitat. Destaquen la indústria, amb un elevat creixement, del 5,0%, i l’agricultura, que creix un 10,9%. La construcció augmenta un 3,6% i els serveis un 2,4%. La indústria creix un 5,0%, sis dècimes per sobre del trimestre anterior (4,4%). Per branques d’activitat, destaca l’augment en la indústria de l’automoció, la indústria farmacèutica, l’alimentària, la química i la de productes informàtics, segons els indicadors d’activitat industrial.
Activitat dels serveis
El sector serveis incrementa l’activitat un 2,4%, tres dècimes per sobre del trimestre anterior (2,1%) i la branca del comerç, transport i hostaleria ho fa en un 3,3%. Segons els indicadors d’activitat dels serveis, la restauració, l’hostaleria, el comerç majorista i el comerç a la menuda són les branques amb creixements més significatius en aquest trimestre. Pel que fa a les activitats immobiliàries, professionals i d’altres, presenten una taxa del 2,1%. Per branques d’activitat, serveis jurídics, seguretat i investigació, programació i consultoria són les que mostren més increments de volum de negoci d’acord als indicadors d’activitat dels serveis. Finalment, l’Administració pública, educació, sanitat i serveis socials registren una taxa de variació de l’1,4%.
La construcció creix un 3,6%, dos punts i tres dècimes per sobre del trimestre anterior (1,3%), i el sector agrari presenta una variació interanual positiva, per segon trimestre consecutiu, del 10,9%, per sobre del trimestre anterior (2,4%).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Dol als fogons Mor Montse Guillén, la pionera que va triomfar als EUA amb la cuina catalana
- BCN busca la fórmula per insuflar una nova vida a la seva plaça més dura
- Religió Mor Francesc, el papa que va arribar de «la fi del món» i que ha volgut portar l’Església al segle XXI
- ‘Tot el camp és un clam...’
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família convidarà el pròxim Papa a Barcelona el juny del 2026 pel centenari de Gaudí
- ELS LESIONATS DEL BARÇA Lewandowski s’allunya de la Copa i Ter Stegen «ja està llest» per reaparèixer
- Helicobacter pylori: així són els símptomes de la infecció que afecta la meitat de la població
- Llars espanyoles Tornen els plats de Duralex: un conegut supermercat ven la clàssica vaixella amb nous dissenys
- Oferta d’ocupació El treball que sempre havies somiat: 1.000 euros a la setmana per provar platges i explicar-ho