Espanya defensa Madrid com "la millor seu" de la lluita antiblanqueig

Cuerpo i Almeida presenten a Brussel·les la candidatura espanyola per acollir l’agència

Espanya defensa Madrid com "la millor seu" de la lluita antiblanqueig

Eduardo Parra - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea prendrà la decisió sobre la ubicació de la seu de la nova Autoritat Europea de Lluita contra el Blanqueig de Capitals i el Finançament del Terrorisme (AMLA) el 22 de febrer vinent. Els representants de les nou ciutats candidates –Roma (Itàlia), París (França), Viena (Àustria), Madrid (Espanya), Vílnius (Lituània), Riga (Letònia), Frankfurt (Alemanya), Dublín (Irlanda) i Brussel·les (Bélgica)- es van enfrontar ahir al seu últim examen. La delegació espanyola, encapçalada pel ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, i l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, van presentar Madrid com "la millor seu possible".

Cuerpo, que ja va defensar la candidatura com a secretari d’Estat del Tresor, i Martínez-Almeida van unir forces durant l’audiència celebrada ahir davant la comissió d’assumptes econòmics i la comissió de llibertats civils del Parlament Europeu. Va ser un examen breu, d’una mitja hora, en què només van rebre les preguntes de tres eurodiputats que els van interrogar sobre qüestions tècniques i l’equilibri geogràfic. "Madrid no acull actualment cap seu de cap agència europea, tot i que sí que ho fan ciutats com Vigo, Bilbao o Alacant, entre d’altres. ¿Com pot satisfer Madrid aquest criteri?", els va preguntar l’eurodiputada italiana de la Lliga, Annalisa Tardino.

"20 de les 27 capitals europees ja disposen d’una entitat comunitària. Madrid no i és la quarta capital més gran de la UE. Si es fixen en les institucions financeres seria un exemple traslladar aquesta entitat fora del nucli", va respondre el ministre espanyol, per a qui Madrid és la candidata a batre. "Quan mirem les fortaleses de les diferents candidatures, Madrid té actius a tots els indicadors crítics que havíem de complir i per descomptat tot el que té a veure amb el marc domèstic de lluita contra el blanqueig, on som pioners des de la dècada dels 90", va destacar després de l’audiència.

Notícies relacionades

La Torre de Cristal

La nova agència, que comptarà amb una plantilla de 150 treballadors el primer any però que s’anirà ampliant fins als 350 o 400 empleats en els següents, és la pedra angular de la reforma del marc legislatiu de la UE contra el blanqueig de capitals i tindrà competències de supervisió directes i indirectes, així com la facultat d’imposar sancions i exigir mesures. Tant Cuerpo com Martínez-Almeida, que va destacar els punts forts de la Torre de Cristal com a seu de l’agència, van sortir satisfets de la presentació.