Fi al malbaratament alimentari
Restaurants que amb les sobres fan galetes per a gossos
La restauració és responsable del 12% del desaprofitament de menjar a Europa. La tercera entrega de la sèrie d’EL PERIÓDICO sobre la lluita contra el malbaratament aborda les mesures dels establiments per rebaixar aquesta dada
![Restaurants que amb les sobres fan galetes per a gossos Restaurants que amb les sobres fan galetes per a gossos](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/f744fbda-f383-429a-aae7-ec69c61e110e_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
Fins fa uns anys, el restaurant Leka llençava a les escombraries 80 llaunes de refrescos buides al dia. Ara només serveix sucs naturals elaborats al mateix establiment i utilitza les restes de les fruites espremudes, per exemple, per desinfectar el terra amb les llimones. Responsable del 12% del desaprofitament de menjar a Europa, la restauració va una mica més avançada en la lluita contra el malbaratament. Ja no és estrany veure com els clients s’emporten les sobres a casa i aviat, a Catalunya, els grans locals hauran de tenir plans per reaprofitar aliments. El Green Leka, successor del Leka, ara al parc de Collserola, és un model de les moltes coses que es poden fer.
Un dels plats que el restaurant ofereix a la seva carta, les braves de colors, és un clar exemple de la seva lluita contra el malbaratament alimentari. "Hi ha patates, pastanagues, carbasses i remolatxa i una salsa especial que elaborem amb un pesto fet a partir de les fulles de les mateixes pastanagues i la remolatxa", explica Ivan Enríquez, propietari de l’establiment i autor del concepte honest food, que regeix les normes d’aquest local ficat en ple bosc a la serra de Collserola. Al costat de l’entrada, uns grans flascons de vidre mostren part del seu treball pel reaprofitament dels aliments sobrants. "Fem salaons lactofermentades amb pastanagues i amb calçots i olis aromatitzats amb les peles de taronges... I guardem les closques de les llimes i llimones per barrejar-les amb vinagre i aigua, i això ens serveix per fregar", explica Enríquez.
Notícies relacionadesLes idees que bullen al cap d’Ivan Enríquez, segona generació d’una saga d’hotelers que va néixer al Poblenou de Barcelona, van més enllà dels aliments. De les closques d’ou, els pòsits del cafè i les fibres del gingebre elabora un teixit similar al cuir que li serveix com a tapa per a les cartes. Del local pengen llums amb orígens diversos: unes provenen de troncs recollits a les platges d’Arenys de Mar després del pas del temporal Gloria, d’altres són el tambor d’una rentadora rebutjada.
Possiblement un dels projectes que més l’ha il·lusionat és el d’unes galetes de gos fetes amb ossos i altres restes càrnies, que va haver de deixar de produir "perquè la normativa europea, després de les vaques boges, és molt estricta i no permet que les mascotes s’alimentin amb les sobres alimentàries, si abans aquestes no s’han sotmès a un procés industrial molt estricte", lamenta. Amb tot, és optimista, i espera que s’imposi el sentit comú i li permetin seguir endavant amb la seva iniciativa Circular Gos, que va arribar a obtenir diversos premis.
- Jocs Olímpics 2024 París oculta la foscor i exhibeix el seu decorat en els Jocs
- Handbol Les ‘Guerreres’ no compareixen i cauen amb estrèpit en el debut
- Tennis Moyá fa saltar les alarmes sobre la presència de Nadal a París
- Sèrie aclamada Com enamorar sense cursileries
- QUATRE HOSPITALITZATS Un brot de salmonel·losi en un bar deixa almenys 22 afectats
- Operació contra el narcotràfic Els EUA detenen ‘el Mayo’ i un fill del ‘Chapo’, líders del càrtel de Sinaloa
- Eleccions decisives Els comicis a Veneçuela desencadenen l’expectació mundial
- En clau europea Cordó parcial als ultres
- Pròxim Orient Hamàs demana venjar un dels seus líders mort en una presó israeliana
- Les polítiques de la Unió Europea Brussel·les empeny a acabar amb l’addicció a les xarxes socials tòxiques