Fi al malbaratament alimentari
Restaurants que amb les sobres fan galetes per a gossos
La restauració és responsable del 12% del desaprofitament de menjar a Europa. La tercera entrega de la sèrie d’EL PERIÓDICO sobre la lluita contra el malbaratament aborda les mesures dels establiments per rebaixar aquesta dada

Fins fa uns anys, el restaurant Leka llençava a les escombraries 80 llaunes de refrescos buides al dia. Ara només serveix sucs naturals elaborats al mateix establiment i utilitza les restes de les fruites espremudes, per exemple, per desinfectar el terra amb les llimones. Responsable del 12% del desaprofitament de menjar a Europa, la restauració va una mica més avançada en la lluita contra el malbaratament. Ja no és estrany veure com els clients s’emporten les sobres a casa i aviat, a Catalunya, els grans locals hauran de tenir plans per reaprofitar aliments. El Green Leka, successor del Leka, ara al parc de Collserola, és un model de les moltes coses que es poden fer.
Un dels plats que el restaurant ofereix a la seva carta, les braves de colors, és un clar exemple de la seva lluita contra el malbaratament alimentari. "Hi ha patates, pastanagues, carbasses i remolatxa i una salsa especial que elaborem amb un pesto fet a partir de les fulles de les mateixes pastanagues i la remolatxa", explica Ivan Enríquez, propietari de l’establiment i autor del concepte honest food, que regeix les normes d’aquest local ficat en ple bosc a la serra de Collserola. Al costat de l’entrada, uns grans flascons de vidre mostren part del seu treball pel reaprofitament dels aliments sobrants. "Fem salaons lactofermentades amb pastanagues i amb calçots i olis aromatitzats amb les peles de taronges... I guardem les closques de les llimes i llimones per barrejar-les amb vinagre i aigua, i això ens serveix per fregar", explica Enríquez.
Notícies relacionadesLes idees que bullen al cap d’Ivan Enríquez, segona generació d’una saga d’hotelers que va néixer al Poblenou de Barcelona, van més enllà dels aliments. De les closques d’ou, els pòsits del cafè i les fibres del gingebre elabora un teixit similar al cuir que li serveix com a tapa per a les cartes. Del local pengen llums amb orígens diversos: unes provenen de troncs recollits a les platges d’Arenys de Mar després del pas del temporal Gloria, d’altres són el tambor d’una rentadora rebutjada.
Possiblement un dels projectes que més l’ha il·lusionat és el d’unes galetes de gos fetes amb ossos i altres restes càrnies, que va haver de deixar de produir "perquè la normativa europea, després de les vaques boges, és molt estricta i no permet que les mascotes s’alimentin amb les sobres alimentàries, si abans aquestes no s’han sotmès a un procés industrial molt estricte", lamenta. Amb tot, és optimista, i espera que s’imposi el sentit comú i li permetin seguir endavant amb la seva iniciativa Circular Gos, que va arribar a obtenir diversos premis.
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- La consellera de Salut, en contra d’ampliar el Prat
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Alejandro Valverde: "Pogacar és el candidat a la victòria, però no ho tindrà fàcil amb Vingegaard"
- Despullar un sant
- ¿Violència gratuïta o esport noble?
- Scariolo anuncia que deixa la selecció després de l’Eurobasket i posarà rumb al Reial Madrid