Índex de Preus de Consum

La inflació anota un nou repunt l’agost, fins al 2,6%, impulsat pels carburants

La inflació anota un nou repunt l’agost, fins al 2,6%, impulsat pels carburants

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Per segon mes consecutiu, la inflació ha tornat a repuntar el mes d’agost i s’ha situat en el 2,6%, tres dècimes per sobre de la dada del 2,3% anotada el mes de juliol i set dècimes per sobre del terra de l’1,9% que es va tocar al juny, quan es va anotar la menor taxa des d’abril del 2021. Els carburants van ser els principals responsables del nou repunt de la inflació d’agost, segons l’indicador avançat de l’índex de preus de consum (IPC) que ha anticipat aquest dimecres l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i que no serà definitiu fins al 12 de setembre.

En relació amb el mes de juliol, l’IPC ha pujat el 0,5% en taxa mensual, tres dècimes per sobre del que ho va fer l’agost del 2022, per això la taxa anual d’inflació ha escalat des del 2,3% de juliol al 2,6% actual.

L’agost de l’any passat, gasolines i gasoil van anotar caigudes mensuals dels seus preus. Aquest any, però, els preus han evolucionat en direcció contrària i això ha contribuït a impulsar la taxa general de la inflació, fins al 2,6%.

Tampoc ha ajudat l’evolució del preu de l’electricitat, que a l’agost ha marcat màxims dels sis últims mesos, si bé, segons l’INE, la pujada no ha arribat als nivells del mateix mes de l’any passat, quan es va encarir el 6,4% en taxa mensual i va elevar al 49,4% la seva taxa anual.

De moment, l’INE no ha anticipat cap pista sobre com ha evolucionat la inflació dels aliments el mes d’agost. Serà el 12 de setembre quan es publicarà en detall l’evolució dels preus dels diferents béns i serveis. Ara com ara, l’INE sí que ha avançat que l’anomenada inflació subjacent (que exclou els preus més volàtils de l’energia i dels aliments no elaborats) va cedir una dècima respecte a juliol i es va situar en el 6,1%.

Les previsions per als pròxims mesos dels serveis d’estudis i del mateix Govern inclouen que el lleuger repunt de la inflació es mantindrà fins a finals d’any per acabar amb una taxa mitjana entorn del 3,2%, segons l’última projecció del Banc d’Espanya.

Notícies relacionades

En tot cas, des del Govern es valora que Espanya es consolida com un dels països de la zona euro amb una menor inflació, després d'abaixar-la prop de 8 punts l’últim any. De fet, l’INE estima que l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) s’ha situat en el 2,4% (per sota de la taxa general del 2,6%). Des del punt de vista d’Economia, això afavoreix la competitivitat de les empreses espanyoles, el guany de quota de mercat i l’augment del poder adquisitiu dels salaris.

La Unió General de Treballadores i Treballadors (UGT) responsabilitza les empreses del repunt de la inflació, davant «la moderació dels costos salarials» que es continua observant. «Segons les últimes dades de l’Observatori de Marges, durant la primera meitat del 2023 els beneficis empresarials ja superen en un 50% el nivell prepandèmia (2019), ampliant-se els marges 2,2 punts percentuals respecte al mateix període. Per això, és necessari desplegar mesures que continguin i limitin els beneficis desorbitats en alguns sectors, implementant al seu torn reformes que incentivin la competència als mercats més oligopolitzats», assegura la central sindical en un comunicat emès aquest dimecres.