Fer la declaració de la renda amb un gestor administratiu: aquests són els motius pels quals hauries de plantejar-t'ho

Els contribuents hauran de rendir comptes amb l'Agència Tributària fins al pròxim 30 de juny

Un gestor administratiu és el professional adequat per a obtenir el millor resultat i evitar problemas

Fer la declaració de la renda amb un gestor administratiu estalvia errors involuntaris

Fer la declaració de la renda amb un gestor administratiu estalvia errors involuntaris / Shutterstock

4
Es llegeix en minuts
Pep Canals

Ja és aquí una de les cites anuals més importants de l'any en matèria fiscal. La campanya de la declaració de la renda va començar l'11 d'abril, amb la possibilitat d'accedir a l'esborrany a través d’Internet i validar-lo, i es prolongarà fins al 30 de juny. Com cada any, tots els contribuents estan obligats a presentar davant l'Agència Tributària els rendiments econòmics obtinguts durant l'any 2022 i, posteriorment, en funció de les retencions que ja hagin avançat al llarg de l'any, cobraran o hauran d'abonar la quantitat deguda amb Hisenda.

Malgrat tractar-se d'un tràmit anual, preparar la declaració de la renda és un exercici que comporta una certa complexitat. Per aquest motiu, plantejar-se la possibilitat de fer-la amb un gestor administratiu pot ser la millor decisió per a estalviar temps i els maldecaps que pot arribar a ocasionar la comissió d'algun error involuntari.

Per què fer la declaració de la renda amb un gestor administratiu?

Des del passat 11 d'abril, com comentàvem a l'inici de l'article, els contribuents poden accedir a l'esborrany de la seva declaració de renda i patrimoni de 2022, validar-ho i presentar-ho a través d’Internet. Però ull, perquè aquest document proposat per l'Agència Tributària podria estar incomplet o contenir errors dels quals posteriorment s'hauria de responsabilitzar el contribuent. Segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), almenys el 35% dels esborranys tindria algun error. En aquest sentit, apostar per fer la declaració de la renda amb un gestor administratiu podria evitar-lo. 

  1. Coneixen totes les deduccions i novetats. Els gestors administratius són professionals de referència. Es formen constantment i coneixen totes les novetats que puguin produir-se en l'àmbit fiscal. A més, sempre buscaran un resultat beneficiós per al seu client i aplicaran totes les deduccions a les quals tingui dret.

  2. T'estalvien maldecaps innecessaris. L'Agència Tributària no perdona els errors. Per exemple, equivocar-se amb el domicili fiscal pot suposar una multa de fins a 100 euros. Un gestor administratiu s'assegurarà en tot moment d'emplenar la informació de manera correcta i, en tot moment, s'asseguraran que la factura fiscal sigui la que li correspon al contribuent.

  3. Professionalitat garantida. Els gestors administratius són professionals col·legiats. A Catalunya, per exemple, pel Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya. En tot moment compleixen amb un codi d'ètic i compten amb totes les eines necessàries per a fer front a la declaració.

La campanya de la renda va començar el passat 11 d'abril i acabarà el 30 de juny

/ Shutterstock

Les principals novetats de la renda en 2023

La campanya de la renda 2022 – 2023 ha arribat amb algunes novetats a tenir en compte. La deducció per maternitat s'ha ampliat. Aquest benefici fiscal, de fins a 1.200 euros per cada fill menor de tres anys, que fins a l'any passat només aplicava a mares treballadores per compte propi o aliè, ara també s'estén a mares en situació de desocupació.

En el cas dels plans de pensions, les aportacions deduïbles en els plans de pensions individuals passen dels 2.000 euros per contribuent de la passada campanya als 1.500 de l'actual. Per contra, les contribucions empresarials augmenten fins als 8.500, mantenint el conjunt en 10.000 euros anuals.

Les ajudes ofertes pel govern com el xec de 200 euros per a famílies vulnerables, el bo cultural jove de 400 euros o el bo de lloguer per a joves hauran de tributar també en aquesta campanya. En el cas de les grans fortunes que tinguin un patrimoni que superi els tres milions d'euros hauran de pagar més.

Aquest és el calendari de la renda

La campanya de la renda va començar el passat 11 d'abril amb l'esborrany disponible en la web de l'Agència Tributària i la possibilitat de presentar la declaració a través d'internet. Des del 5 de maig es pot realitzar per telèfon amb cita prèvia i de l'1 al 30 de juny es podrà confeccionar presencialment en les oficines d'AEAT. La campanya de la renda finalitzarà aquest dia i no es podrà presentar cap més fora d’aquest termini.

Responem als dubtes que tinguis sobre la renda

Puc deduir-me el lloguer?, què passa si he tingut més d'un pagador?, faig la renda conjunta amb la meva parella o per separat?... Aquestes són algunes de les preguntes més freqüents que poden sorgir entre els contribuents cada any. Per aquest motiu, el Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya, junt membre de la comissió fiscal del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya Concha Forteza, et volen ajudar a resoldre-les. Com?

Concha Forteza, del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya

/ Cedida

Entre avui, 12 de maig, i el dia 21 de maig, pots manar-nos totes les preguntes que et puguin sorgir sobre la declaració de la renda. El dia 25 de maig, Forteza respondrà a totes elles en El Periódico.

Temes:

Impostos Hisenda