Tecnologia

’Blockchain’ al rescat del criptohivern de les monedes digitals

L’European Blockchain Convention, amb 2.500 assistents, torna a situar Barcelona en el centre de l’univers de les noves tecnologies financeres.

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Malgrat el criptohivern dels últims mesos, amb caiguda de la cotització de les monedes digitals i la fallida d’algunes agències de canvi, dotzenes d’empreses de tot el món continuen invertint en ‘blockchain’. La tecnologia de base de dades distribuïda que sustenta tot el sector està consolidant el seu paper com a eina útil per a les empreses, amb solucions de pagament i control més ràpides i barates. Barcelona acollirà entre dimecres i divendres una nova edició de l’European Blockchain Convention (EBC), que reunirà 2.500 assistents, el doble que l’any passat. Les inversions en el sector es mantenen. El bitcoin s’ha revaloritzat el 36% aquest any, però manté una caiguda de més del 50% respecte el març de l’any passat. Segons l’opinió de Victoria Gago, cofundadora de l’European Blockchain Convention, «la devaluació de les monedes digitals i la crisi d’algunes empreses ha contribuït encara més a l’interès dels bancs tradicionals en l’evolució de la tecnologia ‘blockchain’ i en EBC. Bancs com JP Morgan, Santander, BBVA i HSBC han enviat els seus responsables a testejar a Barcelona les oportunitats d’inversió». «Barcelona és un atractiu més per als directius, però tots els assistents al congrés hi venen a fer negocis. ‘Start-ups’, fons de capital risc i bancs estan atents a una tecnologia que permetrà en el futur llançar nous productes d’inversió basats en ‘blockchain’», afegeix Gago. Després del criptohivern sembla que arriba la criptoprimavera.

Malgrat el vertigen financer generat entorn de les monedes digitals, cap actor econòmic vol quedar al marge de les oportunitats obertes. La divisió cloud de Google ha invertit més de 1.000 milions de dòlars en noves empreses de desenvolupament d’aplicacions ‘blockchain’. Fins i tot a través de Coinbase, Google accepta criptomonedes com a pagament per l’emmagatzematge al núvol. Malgrat que Coinbase va perdre l’any passat el 85% del seu valor de mercat, els experts continuen considerant la firma un colós del sector, amb 100.000 milions en actius per a més de 100 milions de clients arreu del món. Tot i així, la firma va anunciar aquest gener passat l’acomiadament de 950 treballadors per consolidar la marxa de l’empresa, la plantilla de la qual era abans de l’ajust de 4.700 empleats. L’objectiu és retallar les despeses operatives a un ritme del 25% cada trimestre. 

La fallida d’FTX el novembre del 2022 ha desencadenat una gran desconfiança dels inversors, especialment microespeculadors. I amb raó. FTX va ser la tercera plataforma d’intercanvi de criptomonedes més important del món. La firma amb seu a les Bahames i fundada el 2019 tenia més d’un milió d’usuaris, però l’emissió de la seva pròpia criptomoneda o ‘token’ (dret digital) li va soscavar els comptes, el prestigi i el va portar a la fallida. Però el bitcoin és diferent. La cotització pot pujar o baixar, però la criptomoneda ha demostrat la seva resiliència a una situació conjuntural adversa. Continua sent un refugi, tot i que poc estable, veient la inestabilitat econòmica de determinades zones. 

La trobada d’experts que se celebra aquesta setmana a Barcelona evidencia l’interès i la confiança que es manté entorn del ‘blockchain’, contra els que intenten soscavar el terme. La pujada dels tipus d’interès i la inflació ha restat tanta manxa a les inversions especulatives com obert oportunitats d’inversió rendible en empreses innovadores entorn de ‘blockchain’. L’agenda prevista de la trobada de Barcelona, amb 200 conferenciants, mostra que un dels pols d’atenció principals és com es pot transmetre seguretat a la compravenda de criptomonedes, dotar d’aquest aire institucional que encara s’ha de consolidar entorn de ‘blockchain’. 

Concepción de Monteverde, directora del centre de ‘blockchain’ i criptomonedes del Banco Santander, conferenciant en la trobada de Barcelona aquest any, ja preveia el 2022 l’aparició de productes financers a la banca tradicional per invertir en criptomonedes. Aquestes previsions, però, es van truncar davant un context internacional advers i aquesta fallida d’empreses com FTX. Segons la seva opinió, l’emissió de productes financers específics havia de ser un moviment general a escala internacional, però per fer-lo, reconeixia, la cotització de bitcoin i ethereum havia de tenir una evolució positiva. Fins i tot firmes com Repsol estan atents al canvi que suposa la tecnologia ‘blockchain’. El gegant petroler d’Espanya està construint una plataforma anomenada Veia Digitalis, que permet als usuaris emmagatzemar informació privada com llicències de conduir, credencials de seguretat i passaports en una cartera virtual basada en ‘blockchain’. El projecte va començar el 2019 a través de la feina de Repsol amb el consorci global de ‘blockchain’ Alastria, que té De Monteverde com a vicepresidenta.

Notícies relacionades

Per a la consultora Deloitte, participant en la trobada de Barcelona, «l’ecosistema ‘blockchain’ està evolucionant ràpidament amb el desenvolupament de noves plataformes, aplicacions, col·laboracions i aliances. Moltes organitzacions estan explorant el valor potencial de la cadena de blocs i alguns dels grans ‘players’ mundials fins i tot estan desenvolupant les seves pròpies solucions». És un pastís del qual ningú vol quedar al marge. 

Aplicacions

El principal ús que ha revelat aquesta tecnologia com a especialment rendible és en les transaccions financeres. Les empreses poden crear aplicacions que permeten transaccions, per exemple a través d’Ethereum, per intercanviar divises. Les proves que s’han dut a terme redueixen el temps de liquidació de dos dies a segons. La tecnologia de blocs permet provar identitats sense necessitat de revelar-les. Els bancs centrals estan impulsant proves pilot per crear les seves pròpies monedes digitals. El Banc d’Espanya ha començat una prova limitada basada a fer pagaments ‘online’ d’Ethereum i Polygon. Però afegeix relativament poc als pagaments fets amb Bizum, per la qual cosa queda molt per recórrer.