Regles fiscals

Brussel·les mantindrà congelades el 2023 les regles de dèficit i deute

La decisió haurà de ser ratificada pels governs, un pas que la Comissió Europea espera que es confirmi dilluns

Brussel·les mantindrà congelades el 2023 les regles de dèficit i deute
2
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea proposarà mantenir suspeses les regles que posen límits al dèficit i el deute també el 2023, un any més del que es preveia inicialment, per l’impacte econòmic de la guerra russa a Ucraïna.

La decisió va ser adoptada en la reunió de l’escola de comissaris de dimecres i no s’anunciarà fins dilluns, segons va avançar el diari britànic ‘Financial Times’ i van confirmar fonts comunitàries, que van assenyalar que existeix «consens» sobre aquesta decisió.

En tot cas, la suspensió durant un nou exercici de les regles fiscals haurà de ser ratificada pels governs de la comunitat, un procés que no s’espera «gaire difícil», segons fonts europees.

«Tot i que els pronunciaments polítics sobre el tema de vegades han semblat bastant dividits, no crec que hi hagi gaires desacords. Tothom entén que l’any vinent no serà normal i que qualsevol regla que tinguem en vigor ha de ser implementada de forma intel·ligent», va apuntar un alt càrrec europeu.

La primera ocasió per escoltar les opinions dels socis comunitaris serà precisament dilluns a la tarda, quan hi ha prevista una reunió dels ministres d’Economia i Finances de l’eurozona (Eurogrup) a la capital europea.

Hores abans, el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, i el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, presentaran en una roda de premsa el paquet anual de recomanacions econòmiques a cada Estat membre i serà en aquest context en el qual revelaran la seva decisió sobre les regles fiscals.

En aquest exercici que es repeteix cada any, Brussel·les emet una sèrie de recomanacions econòmiques per a cada país, tot i que, amb el Pacte d’Estabilitat i Creixement suspès des de l’inici de la pandèmia, les autoritats comunitàries no avaluen el compliment dels objectius de dèficit i deute de cada soci.

Notícies relacionades

No obstant, la Comissió Europea ha demanat prudència fiscal durant aquests dos anys als països més endeutats del bloc, entre els quals es troba Espanya, una situació que previsiblement es repetirà en aquesta ocasió.

La proposta per mantenir congelades les normes que exigeixen un dèficit inferior al 3% del PIB i portar el deute per sota del 60% del PIB arriba després que la Comissió Europea rebaixés aquesta setmana la seva previsió de creixement per a l’economia de l’eurozona en més d’un punt per l’impacte de la guerra, deixant-la en el 2,7% per a aquest any, i amb una inflació disparada al 6,1%.