Molta oferta i pocs professionals: Per què estudiar un curs de ciberseguretat

El creixement de les ciberamenaces en els últims anys ha anat acompanyat d’una necessitat més elevada de perfils especialitzats en la matèria

ENTI ofereix el Cicle Superior en Ciberseguretat, una formació integral amb les últimes tendències del mercat

Estudiar ciberseguretat és una aposta per a obtenir una major ocupabilitat

Estudiar ciberseguretat és una aposta per a obtenir una major ocupabilitat / Shutterstock

4
Es llegeix en minuts

Els atacs cibernètics han crescut gairebé al mateix ritme que internet. Bancs, empreses, institucions i entitats, entre altres, han patit aquests tipus d'atacs durant l'últim any. Les conseqüències han anat des de la caiguda dels serveis en la xarxa, el robatori de dades i, fins i tot, la paralització de la producció.

La ciberseguretat, doncs, s’ha convertit en una de les principals necessitats per a la societat. Tot això ha comportat que, en els últims anys, les ofertes d’ocupació relacionades amb aquest sector hagin tingut un creixement sostingut. Però el primer repte que s’ha d’abordar a Espanya és la falta d’experts en ciberseguretat. Hi ha molta demanda de perfils, però poca oferta.

El sector va créixer a Catalunya un 20% durant l’any 2021, segons recull l’informe ‘La ciberseguretat a Catalunya’ de la Generalitat. Aquest creixement seguirà a l’alça durant els pròxims anys davant la gran demanda de més protecció a la xarxa de diferents sectors econòmics i la societat. Segons el mateix informe, la inversió en ciberseguretat creixerà a un ritme anual del 9,7% fins a arribar als 345.400 milions de dòlars el 2026.

Quins són els atacs cibernètics més comuns a Espanya?

El 2020 es van produir a Espanya, segons les dades de l’empresa Datos 101, 40.000 ciberatacs al dia. Aquell mateix any, l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) va documentar 19.211 noves vulnerabilitats. Les amenaces cada vegada s’estenen més ràpid i van incrementant-se cada any. Però quins són els principals atacs cibernètics que es produeixen a Espanya?

  • Phishing’: Un dels més típics. L’usuari rep un ‘mail’ o un missatge fals d’una entitat bancària o qualsevol institució de confiança demanant-li dades personals, contrasenyes o números de targeta de crèdit.

  • Codi maliciós: Són programes informàtics de diferent tipologia, com els troians, els cucs o els ‘ransomware’, que s’executen sense consentiment de l’usuari i realitzen accions perjudicials per al sistema, com paralitzar-lo o segrestar-ne dades per demanar rescat.

  • Denegació de servei: L’objectiu d’aquest atac cibernètic és paralitzar una pàgina web llançant-hi una gran quantitat de trànsit. Això satura el servidor, la xarxa i el sistema, i hi impossibilita l’accés dels usuaris. Un tipus d’atac molt comú que pateixen les administracions públiques.

Per què formar-se en ciberseguretat?

Davant el creixement de les ciberamenaces i les places d’ocupació que es generen en el sector, formar-se en ciberseguretat és una de les millors apostes de futur. Actualment, i segons les dades de l’Observaciber, l’escassetat de perfils es resol en moltes ocasions mitjançant el reciclatge d’altres perfils.

Actualment, hi ha en el mercat educatiu més formacions enfocades a aquest sector. L’Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI), per exemple, ofereix el Cicle Formatiu de Grau Superior en Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa amb perfil de professional de ciberseguretat. Per què formar-se en ciberseguretat? Els motius són diversos, però n’hi ha dos molt destacables:

  • Alta demanda de perfils: Segons l’Observaciber en el seu informe ‘Anàlisi i diagnòstic del talent de ciberseguretat a Espanya’, la demanda actual se situa en més de 63.000 amb una oferta de poc més de 39.000 perfils.

  • Un dels millors sous: Els professionals de la ciberseguretat compten actualment amb sous atractius. Segons el mateix estudi, la forquilla es mou entre els 30.000 i els 60.000 euros anuals.

Un curs integral de ciberseguretat en ENTI

El Cicle de Grau Superior en Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa amb perfil de professional de ciberseguretat d’ENTI és un programa 2+1 que ofereix als estudiants una base àmplia de sistemes informàtics i xarxes durant els dos anys del cicle i, un cop finalitzat, l'alumnat té l'opció de cursar un any més i accedir al Curs d'Especialització en Ciberseguretat amb el qual adquirirà el màxim de competències en aquest àmbit. Tot això s'aconsegueix amb un enfocament acadèmic únic, un equip docent especialitzat en el sector i pràctiques en empreses líders.

A més, i com una cosa única a Espanya en formacions de ciberseguretat, Enti forma part dels programes de Cisco Academy i Palo Alto Cibersecurity Academy, els més importants del sector a nivell global, i els alumnes acabaran el curs amb una preparació suficient per a poder enfrontar les seves proves de certificació. Utilitzaran els seus simuladors de xarxes, tindran accés a les plataformes NETCAD de Cisco i a Palo Alt Networks Certified Security, a més d'obtenir descomptes especials en els cursos de pue.es.

Amb aquest curs, els alumnes seran capacitats en l'anàlisi de seguretat i propostes de solucions, a més de saber reconèixer l'origen i els motius de l'atac, i implementar un sistema segur tant per a dispositius mòbils com serveis de xarxa. El currículum del curs està adaptat a les últimes tendències en ciberseguretat i, a més, els alumnes comptaran en exclusiva amb un cicle de conferències amb referents del sector. El curs compta amb la col·laboració d'empreses capdavanteres com KPMG, Aktios, i2CAT, Parlem, Seidor, Inetum i Ackcent.

Jornada de portes obertes d’estudis en ciberseguretat

Vols més informació sobre una formació puntera i amb una gran projecció laboral en el futur? Visita la pàgina web d’ENTI i apunta’t a la jornada de portes obertes virtuals en què s’explicarà tot el que és necessari per conèixer aquests estudis.

Podràs conèixer-ne la metodologia, qui és el personal docent que impartirà aquesta formació, el preu i les múltiples sortides professionals i de futur que brinden els estudis en ciberseguretat.