Energia

La bombona de butà es dispara un 4,9% i arriba al seu màxim històric

El preu de la bombona de butà se situa en els 19,55 euros pel fort ascens de les cotitzacions de la matèria primera i dels nolis

La bombona de butà es dispara un 4,9% i arriba al seu màxim històric
2
Es llegeix en minuts

El preu màxim de venda de labombona de butà se situarà en 19,55 euros a partir de demà, dimarts, després de pujar un 4,94%, cosa que la col·loca en el seu màxim històric, pel fort ascens de les cotitzacions de la matèria primera i dels nolis i per la depreciació de l’euro davant el dòlar.

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publica aquest dilluns la resolució de la Direcció General de Política Energètica i Mines que explica la pujada de la bombona per l’augment en un 6,1% de les cotitzacions de la matèria primera i en un 9,8% en el preu dels nolis, cosa a què se suma la depreciació de l’euro davant el dòlar en un 3,6%.

L’augment del preu màxim s’ha vist atenuat perquè està topat fins a un màxim del 5%. De no haver-hi aquesta limitació s’hauria incrementat un 8,19%, assenyalen fonts del Ministeri de Transició Energètica.

El preu màxim de venda dels gasos liquats del petroli envasats (GLP) en envasos d’entre 8 i 20 quilos, la tradicional bombona de butà, no està liberalitzat i es revisa cada dos mesos en funció dels costos de la matèria primera (propà i butà) en els mercats internacionals, dels nolis i de l’evolució del tipus de canvi eurodòlar.

El GLP envasat és una barreja d’hidrocarburs, principalment composta de butà, que serveix com a alternativa al gas natural per al seu consum energètic en envasos a pressió, especialment en poblacions o nuclis urbans sense connexió a la xarxa de gas natural.

Actualment es consumeixen 68 milions d’envasos de GLP de diferents capacitats, dels quals 53 milions es troben subjectes al preu màxim regulat, però l’ús d’aquest combustible està en retrocés, de manera que entre el 2009 i el 2018 va caure un 20%.

Gairebé dos milions de llars (1,9 milions) són potencials beneficiaris del bo social tèrmic, dotat amb 228 milions d’euros per a aquest any 2022.

També a partir de demà entra en vigor un nou preu màxim del GLP canalitzat, que suposa un descens del 7,9% en la factura per a un client mitjà, respecte als preus en vigor.

Aquesta disminució de la factura es deu al descens sobre el mes anterior de les cotitzacions internacionals del propà (-15,4%) i el butà (-9,4%), malgrat la depreciació de l’euro davant el dòlar (-1,8%) i l’augment dels nolis (+15,9 %).

Notícies relacionades

Amb els nous preus, la factura anual experimenta la reducció més gran de l’últim any, destaca Transició.

Entorn de 360.000 consumidors reben aquest subministrament de GLP per canalització, una alternativa al subministrament de gas natural en petites poblacions o nuclis urbans allunyats de la xarxa de gas natural.

Temes:

Energia