Aquestes són les compres d’empreses més importants de la història

Negocis

Aquestes són les compres d’empreses més importants de la història

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La compra de Twitter per part d’Elon Musk, el fundador de Tesla i l’home més ric del món, salta de cop fins a l’Olimp de les megaoperacions d’empreses. Però no és la més important, ja que la superen unes quantes al llarg dels anys, si bé es guanya un lloc rellevant i, com afirma ‘The New York Times’, és l’exclusió més destacada de la borsa de les últimes dues dècades.

1

¿Quina ha sigut fins ara l’adquisició més important de tots els temps?

L’operadora britànica Vodafone va adquirir el 1999 el grup alemany Mannesmann per una suma que traduïda a euros va superar els 166.000 milions d’euros (183.000 milions de dòlars) a través d’una oferta pública d’adquisició (opa) hostil.

2

¿I la segona?

Va ser entre una companyia de telecomunicacions i, en aquest cas, una altra d’entreteniment. El 2000, America Online (AOL) i Time Warner van tancar l’operació per uns 150.480 milions d’euros. Aquest va ser un dels primers excessos de la que després es va conèixer com la crisi de les puntcoms, amb la caiguda i consegüent desaparició de moltes d’aquesta companyies. Les dues companyies es van separar el 2009.

3

¿Quina operació completa el podi?

Un altre cop les telecomunicacions van ocupar els primers llocs el febrer del 2013, al vendre Vodafone el 45% de la seva participació a Verizon per gairebé 120.000 milions d’euros.

4

¿Quines altres compres o fusions figuren als primers llocs de la llista?

El sector farmacèutic continua en aquesta classificació, amb la compra de la nord-americana Pfizer de la seva competidora de la mateixa nacionalitat Warner Lambert per gairebé 83.000 milions d’euros. Pfizer es va convertir poc després en la primera farmacèutica mundial. La següent va ser l’adquisició de BellSouth, el març del 2006, per part de AT&T per 78.720 milions d’euros. Aquesta úlitma va aconseguir finalment Time Warner per 78.000 milions. I en el sector petroler, Exxon va comprar la seva competidora, també dels EUA, Mobil Corpo per més de 74.000 milions d’euros.

Temes:

Empreses