Aposta tecnològica

El Govern anuncia el llançament d’un segon nanosatèl·lit aquesta tardor

Puigneró es mostra disposat a col·laborar amb el Govern de Madrid en projectes espacials

Catalunya destinarà 7,4 milions d’euros aquest any a impulsar l’economia de l’espai

El Govern anuncia el llançament d’un segon nanosatèl·lit aquesta tardor
2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha anunciat aquest dimecres el llançament del segon nanosatèl·lit català aquesta tardor, en el marc d’una estratègia general que pretén potenciar la batejada com a economia New Space. Després del llançament el març passat de l’Enxaneta, nanosatèl·lit gestionat per la firma Sateliot i especialitzat en telecomunicacions 5G i internet de les coses (IOT), el nou dispositiu espacial estarà destinat a captar informació meteorològica d’aplicació amb el canvi climàtic. El pressupost del Govern en l’Enxaneta va ser de 574.000 euros i per a aquest segon nanosatèl·lit serà d’1,7 milions d’euros, al duplicar la mida i pes del primer. La inversió pública en el desenvolupament d’aquesta nova economia de l’espai la va quantificar el vicepresident del Govern en uns 4,3 milions entre el 2020 i 2021, i d’uns 7,4 milions aquest any, destinats tant al llançament del segon satèl·lit com en l’impuls dels centres tecnològics associats.

Puigneró va assegurar que el Govern està obert a col·laborar amb el Govern de Madrid en l’impuls de l’economia de l’espai. El vicepresident va recordar que després d’uns primers mesos en què el Govern espanyol fins i tot va arribar a posar impediments als plans de la Generalitat, a nivell estatal ja s’estan portant a terme projectes davant l’evidència de la importància de no perdre el tren de la carrera dels serveis espacials. «No hi ha cap impediment per a la col·laboració i compartir projectes».

El balanç del primer any del llançament de l’Enxaneta és positiu per al Govern, en un sector que aglutina, segons va avançar Puigneró, un total de 56 empreses, 500 llocs de treball i entorn de 150 milions d’euros de facturació. Però el més important per a l’Executiu català és que es tracta d’un sector d’elevat valor afegit i grans perspectives de creixement, que multiplicarà per quatre el seu pes econòmic en cinc anys. «El sector New Space obre un futur d’oportunitats», va resumir Puigneró, fent especial èmfasi en la capacitat de generar llocs de treball qualificats.

Un aspecte rellevant de la inversió satel·litària és que tindrà efectes econòmics clars en una part del territori actualment amb menor cobertura de serveis de telecomunicacions: «El poble més petit de Catalunya tindrà la possibilitat d’acollir l’empresa més gran del món», va explicar el vicepresident del Govern i de Polítiques Digitals, ja que el desenvolupament de serveis de telecomunicacions obre la porta a una economia digital «que té un punt d’invisible», va reconèixer.

Notícies relacionades

La millora de cobertura 5G que obren els nanosatèl·lits també dispara les possibilitats de desenvolupament de zones aïllades. El nanosatèl·lit Enxaneta participa en el desenvolupament d’una xarxa de monitoratge agrari, que recopila dades d’humitat del terra i altres paràmetres mitjançant la connexió amb estacions meteorològiques. La nova tecnologia espacial anuncia aplicacions encara en desenvolupament. Un exemple és que el monitoratge regular del sòl pot avançar situacions d’alerta mediambiental, risc de focs, gestió de bestiar i, fins i tot, predicció de collites.

L’empresa que gestiona l’Enxaneta, Sateliot, treballa en serveis de la seva tecnologia espacial a nivell internacional. L’objectiu és llançar a l’espai una xarxa de nanosatèl·lits capaços de multiplicar la captació d’informació en zones de difícil cobertura terrestre. El conseller delegat de Sateliot, Jaume Sanpera, va explicar que ofereix serveis al Brasil per al control de la massa forestal i també un servei de monitoratge de carreteres als EUA per a la prevenció de moviment de sorres a la zona del sud del país.