Canvi en l’accionariat

Mutua aporta 1.105 milions a El Corte Inglés i assumeix el 8% del capital

L’acord assolit també implica el compromís de manteniment del 100% de l’ocupació en la branca asseguradora del grup

El Corte Inglés preveu el tancament de 25 establiments aquest any

El Corte Inglés preveu el tancament de 25 establiments aquest any

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Els accionistes d’El Corte Inglés, reunits avui en junta general extraordinària celebrada a Madrid, han aprovat l’entrada del Grupo Mutua al capital de la societat. L’operació suposarà un desemborsament per part del Grupo Mutua de 1.105 milions d’euros. Ignacio Garralda, president i conseller delegat del Grupo Mutua, s’incorporarà al consell d’El Corte Inglés. El Grupo Mutua, una vegada s’obtinguin les autoritzacions administratives necessàries, prendrà una participació del 8% del capital, procedent de l’autocartera, per 555 milions d’euros. A més, adquirirà el 50,01% de cadascuna de les dues societats que desenvolupen l’activitat asseguradora d’El Corte Inglés: SECI (Seguros de Vida y Accidentes) i CESS (Correduría de Seguros), per un import de 550 milions d’euros.

L’acord preveu el manteniment de la marca Seguros El Corte Inglés, la projecció internacional i la creació de nous productes asseguradors que s’adaptin a les necessitats dels clients. L’acord assolit també implica el compromís de manteniment del 100% de l’ocupació.

Els accionistes d’El Corte Inglés han aprovat la reelecció de Víctor del Pozo com a conseller i conseller delegat d’El Corte Inglés per als pròxims cinc anys, fins al 2027.

El Corte Inglés ha aprovat una reducció de capital del 6% mitjançant l’amortització d’accions pròpies, cosa que persegueix elevar el pes percentual dels accionistes històrics d’El Corte Inglés. Després de l’operació de reducció de capital i de la incorporació del Grupo Mutua, l’accionariat d’El Corte Inglés quedarà de la següent manera: Fundación Ramón Areces, 40,04%; IASA, 18,4%; Corporación Ceslar, 9,64%; Cartera Mancor, 8,04%; Grupo Mutua, 8%; Primefin, 11,07%; i minoritaris, 4,81%.

La junta extraordinària d’accionistes també ha donat via lliure a un canvi d’estatuts a fi d’impulsar l’estratègia de sostenibilitat de la companyia. En aquest sentit, ha decidit crear una comissió de sostenibilitat que presidirà Manuel Pizarro i que serà composta, a més, per tres conselleres: Cristina Álvarez, Paloma García Peña i Carlota Areces. Aquesta Comissió agafarà el relleu a la fins avui Comissió de Responsabilitat Corporativa (RSC). El Corte Inglés es troba en aquests moments en un procés de reforma interna de processos que vol modernitzar la presa de decisions i adaptar-la a una eventual sortida a borsa del grup, en principi prevista per al 2028.

En la mateixa línia de millora del govern corporatiu i per potenciar la funció de compliment, el consell d’administració d’El Corte Inglés, celebrat també avui, ha incorporat a la seva direcció Lara Vilachá, advocada de l’Estat i que fins a la seva incorporació a El Corte Inglés ha exercit les seves funcions en el sector públic. Vilachá ha participat en la coordinació de l’assistència jurídica de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i de la Comissió Nacional dels Mercats de la Competència (CNMC), entre altres entitats.

Últimes mesures

El Corte Inglés està des de fa mesos reorganitzant les seves estructures, potenciant les filials i buscant noves vies de negoci. En aquesta línia ha anunciat aquests dies el traspàs de plantilla a la seva filial logística (uns 3.500 empleats) i la creació d’una nova filial especialitzada en viatges de luxe (Utópica), entre altres mesures. El Corte Inglés Logística Avanzada és una mostra d’aquesta estratègia de diversificació que pretén aprofitar l’auge del comerç electrònic i la previsible minva d’importància de la divisió de grans magatzems en el futur.

Notícies relacionades

La sortida a borsa d’El Corte Inglés sempre ha sigut present en les tertúlies internes de l’empresa, ja que bona part de les retribucions als directius s’ha fet en el passat mitjançant accions i hi ha moltes veus favorables per a això i l’arribada de nous accionistes consolida els recolzaments. Sempre s’ha cregut en el si de la companyia que la sortida a borsa seria rendible tant per a la plantilla com per a la companyia en la recerca de finançament barat per a l’expansió omnicanal.

Múltiples comissions

L’estructura del grup El Corte Inglés està sent reinventada en els últims mesos en termes d’organització interna, amb la creació de comissions i grups de treball en totes les divisions. El termini per sortir a borsa coincideix fonamentalment amb els plans presentats pel conseller delegat, Víctor del Pozo, tot i que hi ha pressions perquè sigui inclús abans del 2028 per donar liquiditat als accionistes. Del Pozo és un home de dins, va començar a treballar a El Corte Inglés als 18 anys, amb experiència en múltiples àrees del negoci i especial sensibilitat amb la venda ‘online’ i la transformació digital. El que explica als seus directius és que El Corte Inglés sortirà a borsa quan més de la meitat dels ingressos no estiguin relacionats directament amb la divisió de grans magatzems i el ‘retail’. És un nou El Corte Inglés basat en un «ecosistema» de serveis: logístics, energètics, de seguretat, turisme...