Nous recursos

Catalunya gestionarà aquest any 2.700 milions dels fons europeus

A més dels recursos que mou la Generalitat, l’Estat n’injecta d’altres en entitats públiques i privades com el Sincrotró Alba o el Barcelona Supercomputin Center

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern gestionarà aquest any un total de 2.742 milions d’euros procedents dels fons europeus Next Generation. De la quantitat total, 614,8 milions corresponen a React-UE, que inclou ajudes per a programes de salut, educació, ocupació i serveis socials; i 1.527 al mecanisme de recuperació i resiliència (MRR). A més, des de la Generalitat esperen 600 milions addicionals que poden arribar procedents de les diferents conferències sectorials que tindran lloc durant l’exercici.

Són xifres que va anticipar aquesta setmana la secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, durant una compareixença al Parlament. Entre els projectes amb recursos procedents de l’MRR destaquen els 386,7 milions destinats a rehabilitació i agenda urbana; el pla de xoc per vetllar i reforçar les polítiques d’inclusió, amb 246,1 milions; la modernització i digitalització del sistema educatiu, inclosa l’educació de 0 a 3 anys, amb 123,9, i el programa per a noves polítiques públiques per a un mercat de treball dinàmic, resilient i inclusiu amb 100,6.

L’any passat ja es van assignar a Catalunya 1.491 milions, de què, el 31 de desembre, se n’havien ingressat 1.205,7 a la tresoreria de la Generalitat i la resta arribaran al llarg de les pròximes setmanes. A més, es van assignar a Catalunya 1.706 milions del fons React per al període 2021-2023 a través de la reprogramació del programa operatiu (PO), el Feder i el Fons Social Europeu (FSE) per afavorir la superació de la crisi provocada per la pandèmia i les seves conseqüències socials i impulsar una recuperació verda, digital i resilient de l’economia.

Entitats, ajuntaments i universitats

Entre l’any passat i principis de l’actual s’han portat a terme 16 convocatòries públiques per un import de 437,7 milions. La majoria es van obrir entre l’octubre passat i aquest mes. A més de les convocatòria de la Generalitat, l’Estat, a través dels diferents ministeris, ha transferit 203,7 milions a diverses entitats públiques i privades de Catalunya, com ajuntaments, universitats, centres d’investigació i fundacions. Entre els beneficiaris hi ha el Sincrotró Alba (7,5 milions) i el Barcelona Supercomputing Center (18,7), entre altres.

Notícies relacionades

El Govern insisteix a considerar que la governança dels fons es desenvolupa amb un «excés de centralisme» i reserva a les autonomies un paper de «meres executores». L’Executiu català va aprovar el febrer passat una agenda pròpia de projectes i polítiques per aprofitar els fons europeus a través de la comissió per a l’elaboració del pla per a la reactivació econòmica i protecció social, l’anomenada CORECO, al costat del comitè assessor Catalunya-Next Generation EU, compost per un grup d’experts.

Es van identificar 27 projectes emblemàtics, si bé la idea actual és concentrar esforços en un nombre menor amb l’objectiu de fer-los més atractius per ser qualificats per als recursos del Next Generation, segons fonts de l’Executiu català. El pla inicial incloïa des d’un nou model d’autonomia i atenció a les persones en la salut o la captura de CO2 fins a la mobilitat eficient o les bateries per als vehicles elèctrics. Totes són iniciatives transformadores i amb capacitat d’arrossegament de sectors i pimes.

Els mecanismes del Next Generation

Temes:

Fons europeus