Mercat laboral

Les cinc claus de les dades de l’atur de l’octubre del 2021

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’octubre del 2021 ha deixat registres rècord quant a reducció de l’atur i creació d’ocupació. Mai en un mes d’octubre havia baixat abans l’atur i aquest 2021 ho ha fet. Tot i que el descens ha sigut absolutament testimonial, permet allargar una ratxa de vuit mesos consecutius de descensos. L’ocupació, per la seva banda, ha crescut a ritmes històrics i mai en un octubre s’havien guanyat tants nous ocupats. No obstant, molts d’aquests han sigut temporals i venceran en un futur no gaire llunyà.

Els ertos segueixen en fase descendent i, a falta de les decisives xifres del mes que ve, el Govern anticipa que qui surt de l’expedient és per reincorporar-se al seu lloc de treball, no per anar a l’atur. El Govern ha actualitzat aquest dimecres les dades de l’atur i de l’afiliació a la Seguretat Social, que mostren que Catalunya ha viscut un octubre bo però lleugerament per sota de la mitjana espanyola. Aquestes en són les cinc claus.

Ocupació: 159.000 ocupats més, rècord històric

El mercat laboral espanyol ha guanyat 157.478 afiliats a la Seguretat Social aquest octubre, fins a un total de 19,69 milions de treballadors en actiu. L’economia espanyola segueix en una fase expansiva de l’ocupació i, malgrat que l’octubre sol ser un bon mes, aquest 2021 ho ha sigut especialment. Mai s’havia crear tanta ocupació en un octubre com aquest any, tot i que l’Administració, per la via de contractar personal per a escoles i instituts, n’ha sigut el principal motor.

Ja s’han recuperat els nivells d’ocupació previs a la Covid, a expenses de què passa amb els treballadors afectats per ertos. No obstant, la temporalitat domina en les noves contractacions i concentra nou de cada 10 contractes firmats.

Atur: Baixa per primera vegada en un mes d’octubre

L’atur ha deixat aquest octubre un registre ambivalent. La nota positiva és que ha baixat, una cosa que en un mes d’octubre no havia passat mai abans segons recull l’estadística disponible. I la nota negativa és que el descens ha sigut testimonial, de 734 aturats menys, fins a un total de 3,2 milions de persones sense ocupació. Una frenada brusca després de vuit mesos consecutius de descensos de l’atur. Si bé pel que fa a l’ocupació Espanya ja ha superat els nivells del 2019, en termes d’atur, no, i encara hi ha 79.409 aturats més que a l’octubre del 2019 i uns 400.000 més que abans de l’anterior crisi, el 2008.

Bretxa de gènere a la sortida de la crisi

La sortida de la crisi no està sent igual per a homes i dones. Elles estan i continuen patint més l’impacte de la pandèmia, a causa de la concentració més gran en sectors especialment tocats aquests mesos per les restriccions, com l’hostaleria, l’hoteleria o el turisme, entre d’altres. També perquè tenen feines més precàries, habitualment, ja que solen tenir més contractes temporals o a temps parcial. Actualment hi ha bastants menys homes aturats (–294.269) que el 2019, tot i que encara hi ha més dones aturades (55.057) que abans de la Covid.

Ertos: Continuen a la baixa després de la nova pròrroga

L’augment de l’activitat, especialment en sectors com l’hostaleria i l’oci nocturn, s’evidencia en l’evolució de les xifres d’ertos més que en noves contractacions. L’octubre va acabar amb un total de 190.718 treballadors afectats per una suspensió. Un de cada tres està en un erto parcial, no de tota la jornada. La xifra suma un mes més a la baixa, amb gairebé 48.000 afectats menys que al setembre i accelerat per les noves condicions de l’última pròrroga, més restrictives. Des del Govern estimen que la majoria de treballadors que surten de l’erto es reincorporen al lloc de treball i no són acomiadats.

Catalunya, una mica sota de la mitjana

Catalunya va deixar registres el mes d’octubre lleugerament per sota de la mitjana. L’ocupació va pujar el 0,6%, dues dècimes per sota de la mitjana espanyola. En termes absoluts Catalunya va ser la quarta autonomia que més ocupació va crear, ja que l’auge de l’ocupació es va concentrar a la costa mediterrània i sud espanyola, concretament a Andalusia i València.

I pel que fa a l’atur, Catalunya va reduir-lo per sobre de la mitjana espanyola. A les quatre províncies catalanes va baixar el 0,13%, i la mitjana espanyola va ser del –0,02%. L’atur registrat va baixar en vuit comunitats autònomes i les caigudes més importants, en termes absoluts, es van concentrar a Madrid, les Canàries i Castella i Lleó.

Temes:

Ocupació Atur