El preu de la llum puja aquest dimarts un 60%

Subhasta elèctrica

El preu de la llum puja aquest dimarts un 60%

1
Es llegeix en minuts

El preu mitjà diari de l’electricitat en el mercat majorista pujarà aquest dimarts a 145,95 euros/MWh, un 60,03% més que aquest dilluns, dia en què el preu es va situar en els 91,2 euros/MWh. Aquest augment implica que el preu de l’electricitat torna a escalar després de dos dies de preus per sota dels 100 euros/MWh, quan s’han arribat a mínims des del 17 d’agost, dia en què la llum estava a 89,5 euros/MWh. La llum d’aquest dimarts serà 54,75 euros més cara que el dia anterior, tot i que encara està lluny del preu màxim històric registrat el 7 d’octubre, quan l’electricitat es va situar en els 288,53 euros/MWh.

En comparació amb el mateix dia fa un any, el preu s’ha encarit un 256,90%, ja que llavors es va situar en els 40,89 euros/MWh. El preu més alt aquest dimarts serà entre les 21.00 i les 22.00 hores, quan arribarà als 223,55 euros/MWh, mentre que el més baix es registrarà entre les 04.00 hores i les 05.00 hores, quan cotitzarà a 93,13 euros/MWh. El preu mitjà de la llum es va situar al tancament d’octubre en els 212,29 euros/MWh, és a dir, 56,15 euros per sobre de la mitjana de setembre (156,14 euros/MWh), sent així el mes més car de la història fins ara. Amb les dues primeres dades de novembre, la mitjana se situaria en 118,575 euros/MWh.

1

¿Quines són les causes de l’alça dels preus de l’electricitat?

El preu majorista de l’electricitat suposa entorn del 30% del que paguen els abonats. El 70% restant de la composició de la factura elèctrica correspon als peatges d’accés a les infraestructures de la xarxa elèctrica, càrrecs i impostos. Un dels factors que influeix en el preu de la llum és la mateixa demanda, així que un dia festiu el preu tendeix a ser més baix que un dia feiner, que és quan les indústries consumeixen més energia.

2

¿Quina influència té la subhasta elèctrica?

El preu de l’electricitat es fixa al mercat de la llum mitjançant una subhasta diària en la qual productors i comercialitzadores fixen el preu de la llum. Per aquesta raó la demanda influeix en el preu final. Si l’electricitat procedeix en gran manera de la producció de plantes elèctriques que consumeixen gas o carbó, els preus pugen. L’electricitat procedent de fonts renovables pot ser més barata en determinades circumstàncies favorables (amb més sol o vent). També l’energia nuclear és més barata, i els seus costos són estables.

3

¿Quin paper té el preu del gas en la pujada?

La pujada del preu del gas natural a Europa és una de les raons principals que s’argumenten per explicar l’alça dels preus. Espanya està comprant gas a altres països, com Alemanya i França, i a més el tancament del gasoducte del Marroc amenaça d’incrementar els costos de transport, al fer-se mitjançant vaixells cisterna.

4

¿Les fonts renovables són la solució?

Els preus del mercat d’emissions estan pels núvols. En els últims sis mesos, el preu dels drets d’emissió s’ha duplicat. Aquesta situació està afectant tots els països d’Europa, produint una pujada notable del rebut de la llum. Totes aquestes variables recolzen la necessitat d’apostar per les energies renovables per abaixar el cost de la llum, a la qual cosa les companyies elèctriques han mostrat la seva oposició al gestionar eficients plantes nuclears capaces d’assegurar el subministrament i els preus en qualsevol circumstància.