Pressió laboral

Vuit de cada 10 treballadors han patit estrès l’últim any

  • Una excessiva càrrega de treball (63%) i la pressió per part dels superiors (32%) en són les dues principals causes

Vuit de cada 10 treballadors han patit estrès l’últim any

Pixabay

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’impacte de la Covid i la crisi que ha originat, juntament amb un escenari d’incertesa econòmica i laboral, estan tenint un efecte negatiu en el benestar emocional dels espanyols que també es deixa sentir als seus llocs de treball. 

La fatiga, el malestar emocional, l’ansietat o els mals de cap són només alguns dels símptomes derivats de l’estrès, que continua repuntant i ha afectat vuit de cada deu empleats l’últim any. Una excessiva càrrega de treball (63%) i la pressió per part dels superiors (32%) en són les dues principals causes, segons revela l’estudi ‘Estat de la salut de l’empleat en l’empresa’, elaborat per Cobee en col·laboració amb DKV, Gympass i ifeel.

D’acord amb aquest estudi, el 58% dels empleats espanyols reconeixen que han hagut de buscar ajuda professional per problemes relacionats amb la salut mental en els últims dotze mesos. A més, una altra enquesta recent de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el sindicat CCOO mostrava que el 24% dels treballadors consumeixen sedants habitualment

I, de forma general, set de cada 10 enquestats asseguren que la seva salut ha empitjorat des de principis del 2021. «Els efectes de la pandèmia, que han fet que milers d’empleats hagin d’adaptar-se a noves formes de treball, així com la situació reptadora i canviant del panorama laboral, poden traduir-se en incertesa, desconfiança o inquietud dels treballadors si l’empresa no els recolza amb polítiques de benestar», assenyala Borja Aranguren, CEO i cofundador de Cobee.

D’acord amb aquest informe, els treballadors asseguren que aquestes malalties relacionades amb la salut mental han afectat la seva productivitat. A això se sumen factors com el sedentarisme, l’escassa desconnexió digital o l’abús d’aliments amb baix perfil nutricional, que també incideixen negativament en el benestar físic i mental dels empleats.

Impacte en l’empresa

«L’impacte de la salut dels treballadors en el creixement i desenvolupament de les empreses és un fet», indica Aranguren, que posa de rellevància la necessitat que les organitzacions promoguin mesures i polítiques per millorar el benestar dels treballadors, a més d’«eliminar els factors que posen en risc la salut al centre de treball».

«Al marge de reduir l’absentisme o millorar la productivitat, les empreses que es preocupen per la salut mental dels treballadors demostren un compromís que es tradueix en un sentit de pertinença més gran per part d’aquests», afegeix el conseller delegat de Cobee.

En l’àmbit retributiu, de tots els beneficis amb què les empreses compensen els empleats, les assegurances de salut (62%), la formació (55%) i les subscripcions mensuals a gimnasos, estudis i opcions digitals (48%) són les accions amb més bona acollida entre els treballadors.

I respecte a l’activitat física, si bé quatre de cada 10 empleats consideren que l’esport ajuda a alliberar la tensió acumulada, topen que no tenen temps per practicar-ne habitualment. Una mica menys de la meitat dels professionals entrevistats (el 49%) sí que practiquen alguna activitat esportiva després de la jornada laboral, mentre que el 10% indiquen que no.

Notícies relacionades

En aquest context, el teletreball es planteja com una possible solució, ja que el 77% dels enquestats afirmen que els ha ajudat a reduir els nivells d’estrès. Respecte a la productivitat, l’estudi detalla que el 58% dels assalariats creuen que el teletreball permet que la seva concentració i productivitat siguin més altes, mentre que el 42% consideren que no són tan productius com a l’oficina.

L’aposta generalitzada passa per un model de treball híbrid, que ja han adoptat el 65% de les empreses, segons aquest informe. A Espanya, s’ha implantat per grans empreses com BBVA, Telefónica, Endesa, Santander o Repsol, que, amb caràcter general, han dissenyat plans flexibles que combinen diferents graus de presencialitat i teletreball.