Ajuda econòmica

El SOC destina 125 milions d’euros a subvencionar contractes a joves

Es preveu la contractació de més de 5.500 persones menors de 30 anys a l’atur

En les pròximes setmanes s’obrirà la convocatòria que permetrà a empreses, autònoms i cooperatives de treball associat sol·licitar l’ajuda per contractar joves durant un any

El SOC destina 125 milions d’euros a subvencionar contractes a joves

El Periódico

3
Es llegeix en minuts

Les persones joves són històricament un dels col·lectius més afectats per l’atur i la precarietat laboral. Ara, la seva situació s’ha vist encara més agreujada pels efectes econòmics i socials de la pandèmia de la Covid-19. Segons les dades de l’EPA del segon trimestre de l’any, la taxa d’atur de menors de 30 anys arriba al 24%, davant el 12,3% de la població general.

Per reduir aquesta xifra i ajudar les persones joves a inserir-se al món laboral, el Departament d’Empresa i Treball posa en marxa diferents programes de foment de l’ocupació i la contractació per als joves. «Des del Govern hem impulsat la inversió més gran de la història en polítiques actives, un pla de xoc de 917 milions d’euros per fer front a l’atur. Aquests recursos van dirigits als col·lectius més afectats per aquesta falta de treball, entre els quals, els joves. Volem oferir-los les eines per poder revertir aquesta situació», ha explicat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent.

Durant aquest últim trimestre, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) oferirà ajudes per un valor total de 125 milions d’euros a empreses, autònoms i cooperatives de treball associat per a la contractació de persones menors de 30 anys durant un any i a jornada completa. La meitat del pressupost (62,5 milions d’euros) es destinarà específicament a contractes en pràctiques per a joves amb formació (ja sigui títol universitari, cicles formatius de grau mitjà, superior o equivalents o certificats de professionalitat), i l’altra meitat, a contractes per a joves que no poden subscriure un contracte de pràctiques. En total, es preveu la contractació de més de 5.500 persones joves a l’atur.

Requisits i procediment

Les persones joves en situació d’atur interessades a ser contractades dins d’aquests programes s’han de posar en contacte amb la seva Oficina de Treball a través del telèfon 900 800 046. Els requisits són tenir entre 16 i 29 anys i estar inscrits al SOC com a demandant d’ocupació no ocupat. Tota la informació en aquesta web.

Quant a les empreses, autònoms i cooperatives de treball associat que vulguin contractar un treballador jove amb l’ajuda econòmica del SOC, hauran d’estar constituïdes legalment i amb establiment operatiu a Catalunya. Les empreses també podran sol·licitar la bonificació de contractes a joves de manera retroactiva, fins un mes abans de la publicació de la convocatòria de les subvencions.

Per sol·licitar l’ajuda a la contractació hauran de presentar la sol·licitud, segons models normalitzats, i seguint les indicacions que estaran disponibles a l’espai Tràmits de la Seu electrònica de la Generalitat de Catalunya i el Canal Empresa, concretament buscant «Foment de l’ocupació i la contractació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya» al cercador de tràmits.

L’ajuda es podrà sol·licitar a partir de la publicació de les convocatòries, prevista per a les pròximes setmanes. La informació serà consultable a la web del SOC.

En total, el Departament d’Empresa i Treball destinarà 216 milions d’euros, entre el 2021 i el 2022, a polítiques actives d’ocupació dirigides únicament a les persones joves. Uns programes específics que es veuen complementats també amb altres actuacions del SOC i del departament dirigides a la població general, on també tenen cabuda les persones treballadores joves.

Notícies relacionades

Aquest pressupost històric, procedent en gran part dels fons REACT-EU per afrontar les conseqüències de la crisi de la Covid-19 i fer baixar les xifres d’atur juvenil, permetrà que se’n beneficiïn més de 25.000 joves a través de les ajudes a empreses per a la contractació de menors de 30 anys en situació d’atur; els programes d’orientació, formació i experiència laboral per a joves que necessiten un recolzament específic, i dels programes de formació professional per a l’ocupació. En definitiva, un conjunt d’actuacions per donar una resposta adequada a les necessitats i realitats laborals de cada jove.

Trobarau tots els programes del SOC a la web.