Estalvi

La riquesa neta de les famílies arriba a un rècord d’1,7 bilions d’euros

  • Els actius financers de les famílies creixen més que el deute contret fins a meitat d’any

  • El 41% de l’estalvi es concentra en efectiu i dipòsits i el 25% en accions d’empreses

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La riquesa financera de les famílies es va situar el segon trimestre de l’any per sobre de les dades pre-Covid, arribant a nivells rècord tant en termes bruts (fins a un total de 2,48 bilions d’euros) com en termes nets després de descomptar el deute contret. Així, la riquesa financera neta de les llars es va situar en 1,713 bilions d’euros el segon trimestre –després d’anotar un creixement del 7,2% respecte del mateix període de l’any anterior– gràcies que les famílies van estalviar més i van reduir el seu endeutament.

Segons l’estadística sobre els Comptes Financers de l’Economia Espanyola fins al segon trimestre, publicada aquest dilluns pel Banc d’Espanya, els actius financers de les llars i institucions sense ànim de lucre (ISFLSH, oenagés) van arribar a finals del segon trimestre de 2021 a un import total de 2,484 bilions d’euros, el 5,1% més que l’any anterior. Aquesta dada reflecteix tant l’adquisició nova d’actius financers –que va ser de 68,8 milions d’euros l’últim any, concentrada en els dipòsits i, en menor mesura, en els fons d’inversió– com la seva revalorització anual l’últim any, que ha afegit 51,1 milions d’euros a la riquesa de les famílies gràcies a la millora de les cotitzacions borsàries. En relació amb el PIB, els actius financers de les llars i oenagés van representar un 214,1% a finals del segon trimestre de 2021, 12,1 punts més que l’any anterior.

Per components, la majoria dels actius financers de les llars es trobaven en efectiu i dipòsits (el 41% del total), seguit de participacions en el capital (25%), assegurances i fons de pensions (16%) i participacions en fons d’inversió (15%).

Notícies relacionades

Davant els seus actius financers, el deute de les famílies (passius) va continuar descendint el segon trimestre de l’any fins als 770.229 milions d’euros, lluny dels 793.629 milions de 2013.

Com a resultat de la diferència entre els actius i els passius, la riquesa financera neta de les famílies va arribar a finals del segon trimestre a una xifra rècord d’1,713 bilions d’euros, equivalents al 147,7% del PIB. Aquesta ràtio és 11,1 punts percentuals superior a la de l’any anterior.