Competència

El Govern central vol rebaixar les multes de la CNMC si se n’admet la culpa

Les retallades de la sanció a les empreses implicades podrien arribar al 15%

2
Es llegeix en minuts

El Govern central ha impulsat al Congrés dels Diputats una reforma en la normativa de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per a, entre altres aspectes, permetre que empreses investigades puguin rebaixar la sanció si n’admeten la responsabilitat.

Per a això, les formacions que integren la coalició a l’Executiu, PSOE i Unides Podem, plantegen introduir en la llei de defensa de la competència un nou mecanisme, que denominen ‘procediment de transacció’, per incentivar el tancament de les investigacions i la interposició de sancions en ferm.

Així consta en les esmenes registrades per aquestes formacions, a què ha tingut accés Europa Press, al projecte de llei aprovat pel Govern central per traslladar una bateria de directives, entre les quals una de relativa a reforçar la coordinació de les autoritats de la competència. Malgrat que el Govern central ja plantejava al decret llei diferents canvis, com ampliar les facultats d’inspecció o determinades sancions per part de l’organisme que dirigeix Cani Fernández, ara PSOE i Unides Podem plantegen nous canvis tant en la llei de defensa de la competència com en la llei de creació de la CNMC.

Abans del tancament de la instrucció

La regulació plantejada per PSOE i Unides Podem habilita la Direcció de Competència de la CNMC a iniciar aquest procediment de transacció abans del tancament de la instrucció d’un expedient iniciat per pràctiques contràries a la lliure concurrència. Aquest procediment nou previst suposa la possible reducció de la multa que pogués imposar-se a canvi del reconeixement de responsabilitat per part de les empreses. Aquestes poden sol·licitar, per escrit o verbalment, abans o després d’iniciar-se una investigació, una negociació per iniciar aquest procediment de transacció, segons preveu el text inclòs per la coalició de Govern.

Notícies relacionades

Com a conseqüència d’aquest procediment, les sancions podrien veure’s reduïdes fins al 15%, si la sol·licitud de transacció es produeix abans que es notifiquin el plec de concreció de fets, i de fins al 10% si es produeix després, però, en tot cas, abans del tancament de la investigació per les pràctiques contràries a la lliure competència. A més, la rebaixa que resulti del procediment podrà sumar-se a la reducció de l’import que puguin beneficiar-se els sol·licitants de clemència, el programa habilitat per la CNMC per a empreses infractores que denunciïn o col·laborin activament per desmantellar un càrtel, que ja ha donat els seus fruits en més d’un cas de concertació de preus i altres pràctiques anticompetitives.

També podran beneficiar-se de la rebaixa prevista, en cas d’atorgar-se, els representants legals o directius de les empreses que hagin intervingut en la infracció, sempre que aquestes persones hagin sigut incloses a la sol·licitud de transacció presentada per l’empresa, segons el text plantejat pel PSOE i Unides Podem.

Temes:

Competència